Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Lucrări neautorizate la un monument istoric din Focșani


Firma care a preluat afacerea de la Casa Wasserman a primit avertisment de la funcționarii Direcției de Cultură pentru realizarea de lucrări fără autorizație. Conducerea Direcției spune că a fost aplicată o sancțiune minimă, deoarece erau realizate doar lucrări de igienizare. Reprezentanții firmei au susținut că nu știau care este statutul imobilului.
În acest caz urmează să primească o amendă și proprietarul imobilului deoarece nu a respectat obligația legală și nu a stipulat că este vorba despre un monument istoric în contractul de închiriere. În plus, nu a notificat Direcția de Cultură despre faptul că a închiriat imobilul unei firme. „Cei care au preluat casa nu știau că este vorba despre un monument istoric. Au fost foarte deschiși, am discutat cu ei și am aplicat o sancțiune minimă. Avertismentul a fost aplicat pentru că nu a solicitat avizul obligatoriu pentru lucrările realizate”, a explicat directorul Direcției de Cultură, Traian Negulescu.
Potrivit legislație române, orice lucrare la clădirile monument istoric din Focșani trebuie să obțină avizul Direcției de Cultură din Vrancea. Casa  Wasserman datează de la începutul secolului al XX-lea, fiind construită în stil arhitectural românesc, caracterizat prin elemente decorative simple reprezentate de ancadramente la ferestre. „Casa a funcționat ca Baie Publică sub denumirea de «Baia Aslan», contribuind la îmbunătățirea condițiilor igienico-sanitare ale orașului, oferind elevilor săptămânal o baie corporală gratuită”, se arată pe site-ul Direcției de Cultură.
Deoarece multe clădiri nu au, încă, o siglă de monument istoric, cei de la Direcția de Cultură au anunțat municipalitatea focșăneană asupra obligației pe care o are în ceea ce privește aceste obiective. Anul trecut a fost trimisă o adresă către Primăria Focșani în care se arată că administrația locală are obligația de a aplica sigle de monument istoric pe obiectivele culturale care figurează în Lista Monumentelor Istorice. În adresa transmisă municipalității erau trecute și 41 de clădiri clasate ca monumente istorice, de la Biserica Armenească, Casa Macridescu, până la busturile din cimitirul Nordic sau cavourile din cimitirul Sudic.
Sigla de monument istoric trebuie realizată conform normelor specifice, materialul din care se execută trebuie să fie unul durabil, de preferat din tablă emailată, în culori alb și maro, „respectând dimensiunile și modelul siglelor montate de Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea în perioada 2008-2009 pe un număr de 75 de obiective istorice din municipiul Focșani”.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?