Peste 1.400 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar au participat la exercițiile de evacuare în cazul producerii unui cutremur, ce au avut loc ieri, la două unități de învățământ din municipiul Focșani.
În urmă cu 38 de ani, populația României a fost zguduită de un puternic seism de peste 7 grade pe scara Richter. La nivel național au fost înregistrați 1.570 de morți și 113.000 răniți. Potrivit reprezentanților ISU Vrancea, un astfel de eveniment nu va putea fi prevenit, iar consecințele lui, mai mult sau mai puțin grave, cu mai multe sau mai puține victime, depind în bună măsură de modul în care fiecare dintre noi înțelegem să ne pregătim și să ne comportăm corect într-o astfel de situație.
În acest context, Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, și-a propus demararea unei campanii naționale de informare preventivă intitulată sugestiv „Nu tremur la cutremur”. „Materiale informative elaborate în cadrul acestei campanii au fost distribuite la diferite unități de învățământ cu ocazia exercițiilor de evacuare. Conform planului anual de pregătire în domeniul situațiilor de urgență, cadrele Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Anghel Saligny» al județului Vrancea organizează convocări de pregătire a membrilor serviciilor voluntare pentru situații de urgență, ale președinților și vicepreședinților comitetelor locale pentru situații de urgență. De asemenea, la nivelul localităților se organizează exerciții aplicative pe baza unor programe adecvate, pentru verificarea pregătirii tuturor forțelor de intervenție, a populației, funcționării sistemului de înștiințare, avertizare, prealarmare, alarmare, precum și a tehnicii, mijloacelor și materialelor de intervenție aflate în dotare”, a transmis căpitan Cristina Duță, ofițerul de presă al ISU Vrancea.
Ieri, la școlile nr. 9 și 5 din Focșani s-au organizat exerciții pentru antrenarea elevilor, cadrelor didactice și personalului auxiliar în cazul producerii unui cutremur. După ce au părăsit clasele în mod organizat, sub supravegherea cadrelor didactice, elevii s-au adunat pe terenul de sport din curtea unității de învățământ, unde s-a făcut prezența. „În ultima perioadă, pe teritoriul României s-au înregistrat mai multe cutremure de magnitudine redusă sau moderată. Având în vedere acest aspect, reamintim că fiecare familie trebuie să aibă un «Plan de urgență» în caz de cutremur, prin care trebuie stabilite următoarele aspecte: din ce tip de structură este realizată locuința, dacă va oscila mai mult sau mai puțin la cutremur, unde există pereți despărțitori și pereți de rezistență, tencuieli groase și ornamente care pot cădea, mobilier suprapus de care trebuie să se ferească și trebuie fixat de structură, ce surse de incendiu există (sobă, aragaz). De asemenea, trebuie cunoscută amplasarea comutatoarelor, siguranțelor, robinetelor generale și locale pentru electricitate, apă și gaze și modul lor de manevrare, astfel încât, la nevoie, să se poată acționa cu operativitate. În cazul în care se declanșează un cutremur, păstrați-vă calmul și liniștiți persoanele din jur. Dacă vă aflați în interiorul unei clădiri, nu ieșiți și nu fugiți pe scări! Nu utilizați liftul! Protejați-vă sub tocul ușii, sub o grindă, lângă un perete de rezistență sau adoptați o poziție ghemuit, acoperit și susținut de un obiect solid”, a mai transmis ofițerul de presă al ISU Vrancea.