Vânătorii vrânceni îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge noua Lege a vânătorii și să o retrimită Parlamentului pentru dezbatere. Consilierul local Cătălin Vrabie, președinte al Asociației Valea Neagră, a trimis un memoriu Administrației Prezidențiale în care arată că modificările aduse de noua lege votată în Parlament nu respectă un drept fundamental din Constituția României, dreptul la libera asociere. Propunerea legislativă conține prevederi care obligă vânătorii să devină membrii unor asociații de vânătoare. Aceasta înseamnă încălcarea Constituției doarece asocierea este o acțiune benevolă a unei persoane, un drept al acesteia și nu poate fi o obligație, supusă sancționării. „Art. 1 lit. u) din propunerea legislativă definește vânătorul ca fiind „persoana fizica licențiată, membră a unei organizații vânătorești gestionară de faună cinegetică, care practică vânătoarea în condițiile legii”. Sintagma „membră a unei organizații vânătorești gestionară de faună cinegetică” introduce obligativitatea despre care vorbeam anterior, ca fiecare persoană care a dobândit calitatea de vânător, prin promovarea examenului de vânătoare, să fie înregimentată într-o asociație”, arată Cătălin Vrabie.
Acesta explică în memoriu că prin această modificare se revine la situația anterioară anului 2010 când prevederea că orice vânător trebuie să fie membru al unei asociații de vânătoare a fost abrogată. Practic, în acest moment, orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani, este aptă din punct de vedere psihic, nu are cazier judiciar, a absolvit un stagiu de un an de zile la o asociație de vânătoare și a promovat examenul de vânător, dobândind permisul de vânătoare (document unic și care se eliberează în urma unei proceduri standard), poate participa la o vânătoare. Acesta nu este obligat să fie membru într-o asociație și, implicit, să plătească împotriva voinței lui o cotizație anuală.
Nu vor cotizații anuale
Însă modificările din 2009-2010 au spart monopolul AGVPS și Romsilva în domeniul vânătorii. Au apărut micile asociații de vânătoare, asociațiile private unde vânătorii pot alege să vâneze fără să fie membrii acestora. Urmarea a fost o plecare masivă a vânătorilor din cadrul AGVPS și refuzul de a achita cotizațiile anuale, fapt ce a creat o problemă financiară acesteia. Cătălin Vrabie face o comparație cu permisul de conducere auto și arată că ar fi ca și cum șoferii ar fi obligați să fie membri ai unei asociații a conducătorilor auto pentru a putea conduce un autovehicul. „Promulgarea ei în forma adoptată de către Parlament ar impune, în vânătoare, o mentalitate comunistă, un mod de organizare caracteristic statului opresiv, în loc să creeze cadrul general care să facă posibilă modernizarea acestei activități și alinierea legislației noastre naționale la legislația europeană. Încălcarea dreptului la libera asociere este unul dintre ele, și cred, cel mai important…. Vă cer însă, domnule Președinte, să nu promulgați aceasta lege și să o retrimiteți spre analiză Parlamentului României. Eu voi încerca, atât cât îmi permite procedura legislativă, să apăr interesele celor care au aceeași pasiune cu mine, prin crearea unui cadru legislativ modern, permisiv, și care să nu mențină sau să creeze privilegii unor categorii de persoane sau instituții”, arată memoriul trimis de Cătălin Vrabie.
Vânătorii susțin că permisul de vânătoare este un document permanent care nu poate fi retras decât de o instanță judecătorească. Tiberiu Condrea este un vânător ocazional și spune că modificările legislative din ultima perioadă au venit în sprijinul acelor vânători care achitau an de an cotizația de minim 1000 de lei pe an, doar pentru a-și păstra arma, fără a participa măcar o zi la vânătoare. Acum, ei pot plăti doar ziua de vânătoare, merg pe un fond privat și plătesc ceea ce au împușcat. „Deranjant pentru monopolul pe care vrea sa-l aibă AGVPS este că mulți vânători vor renunța la calitatea de membru și asta numai datorită cotizației prea mari pentru veniturile din țară. Ca să practici vânătoarea în ziua de azi îți trebuie un buget cam de 3 000 de lei/an, asta incluzând cotizația, echipament, muniție, autorizații individuale și deplasări”, a precizat Tiberiu Condrea.