Astăzi se împlinesc 38 de ani de la cel mai devastator cutremur înregistrat vreodată în România, atât prin numărul victimelor, cât și prin prisma distrugerilor care au avut loc. La aproape patru decenii de la catastrofa din 4 martie 1977, pericolul producerii unui cutremur major există, însă efectele acestuia ar putea fi mult diminuate.
CUTREMURUL DIN 1977 încă provoacă insomnii românilor. Cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu (FOTO) ne liniștește în ceea ce privește posibilitatea producerii unui cutremur de mare intensitate în România, susținând că, dacă se va întâmpla, următorul seism major va fi unul de mare adâncime. „Așa cum rezultă din analizele pe care le facem noi acum, va fi un cutremur de mare adâncime în România, dar asta nu înseamnă că e mai periculos decât acela din 4 martie 1977. Ce înseamnă cutremur de mare adâncime? Energia se repartizează pe o suprafață mai mare a pământului, deci energia disipată pe metrul pătrat este mult mai mică. Depinde însă de magnitudine, pentru că aici este problema. Contează, așadar, extrem de mult adâncimea la care se produce seismul. Pe 4 martie 1977, ultimul șoc a fost la 94 de kilometri. Dacă ar fi fost la 120 de kilometri, să știți că nu era, practic, nimic”, a spus Mărmureanu.
În ceea ce privește înmulțirea seismelor din ultima perioadă, Gheorghe Mărmureanu a fost întrebat dacă între 10 noiembrie 1940 și 4 martie 1977 au mai fost cutremure importante, deoarece mărturiile publice din acea perioadă sunt nesemnificative. „Au fost foarte multe cutremure între 1940 și 1977. În catalogul unde au fost înregistrate, la anul 1940 este numărul de ordine 916, iar în 1.977 este 2.028, deci în acest interval au fost 1.112 cutremure. A fost, de exemplu, unul de 5,3 grade pe scara Richter pe 27 decembrie 1975. Tot în 1975 a mai fost unul de 4,5 grade. Înainte, fusese și unul de 5,2 grade în 1969, pe 4 decembrie”, ne-a explicat seismologul, care ne-a lămurit și că seismele din 1975 „nu au fost un preambul pentru cel din 1977”.
Åeful seismologilor, predicție uluitoare pentru 2015: VOM AVEA CUTREMURE de peste 4 în fiecare lună
Vorbind despre seismele care se produc în România, se atinge, invariabil, subiectul unei posibile catastrofe la nivelul Capitalei, foarte multe clădiri fiind încadrate în gradul I de risc. „Este ceva foarte interesant pentru noi, cei care suntem din București. Așa cum am spus, din analizele pe care le facem rezultă probabilitatea declanșării unui cutremur de mare adâncime. Pentru București, cantitatea de energie va fi poate la nici 25% din cea a unui cutremur major, deoarece marea majoritate a energiei va fi dirijată către est, adică înspre Ucraina, Rusia sau Republica Moldova. Așa au fost cutremurele din 1940 și 1802”, a spus specialistul.
Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/gheorghe-marmureanu-va-fi-un-cutremur-de-mare-adancime-in-romania_205636.html#ixzz3TKaWPkMt