Elevii care învață la Colegiile Cuza și Unirea din Focșani au fost evacuați, ieri, din sălile de clasă. S-a întâmplat în timpul unor exerciții de evacuare în caz de cutremur, având în vedere că astăzi se împlinesc 38 de ani de la marele cutremure din 1977.
Prima dată s-a dat alarma la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”. Inițial, elevii s-au ascuns sub bănci, după care și-au luat lucrurile de care aveau nevoie și au ieșit în curtea școlii, acolo unde au ocupat locurile stabilite. După ce s-a făcut prezența, atât directorul unității de învățământ, Marius Poll, cât și reprezentanții ISU Vrancea, au ținut să le spună copiilor câte ceva despre cutremure, pentru ca aceștia să reacționeze în cazul în care situația ar fi reală. „Astăzi (ieri-n.r.) a fost efectuată o simulare de cutremur, simulare care a fost reușită sau mai puțin reușită. Reprezentanții ISU au adus cu ei și o autospecială pe care vor să v-o prezinte. De asemenea, vă vor vorbi și despre acțiunile pe care le întreprind în cazul unui cutremur”, a spus Marius Poll.
La rândul său, colonel Ninel Băjenaru, de la ISU Vrancea, le-a vorbit copiilor despre campania „Nu tremur la cutremur”, dar și despre importanța acestor simulări, care nu au alt scop decât acela de a ne învăța cum să reacționăm în cazul în care s-ar produce un seism. „MAI, prin IGSU, desfășoară campania națională «Nu tremur la cutremur». Trebuie să știți că județul Vrancea este o zonă de seismicitate cu grad 9, cel mai ridicat. Astăzi (ieri-n.r.) am desfășurat un exercițiu de evacuare în caz de cutremur, iar aceste simulări trebuie să le tratați cu seriozitate pentru a ști cum să reacționați în cazul unui cutremur. Cu cât știm mai multe despre modul în care trebuie să ne comportăm, cu atât numărul victimelor va fi mai scăzut”, a explicat colonel Băjenaru.
Întrucât astăzi se împlinesc 38 de ani de la cutremurul din 1977, căpitan Claudiu Șerban le-a vorbit copiilor despre efectele seismului, ce a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter. Astfel, potrivit acestuia, la nivel național, la cutremurul din 1977 și-au pierdut viața 1.500 de oameni, iar alți peste 11 mii au fost răniți. Cele mai multe persoane decedate s-au înregistrat la București, peste 1.300. „Trebuie să realizați importanța acestor exerciții”, a concluzionat căpitanul. La exercițiu, care a avut loc în incinta unității de învățământ, au participat peste 700 de elevi, cadre didactice, personal auxiliar, dar și pompieri din cadrul ISU.
De la Cuza, pompierii au plecat la Colegiul Național „Unirea”. Și aici, elevii și cadrele didactice au fost evacuate după ce s-a dat alarma de cutremur. „Activitatea a urmărit instruirea elevilor și a personalului cu privire la modul de comportare pe timpul producerii unei situații de urgență și a atribuțiilor ce le revin salariaților instituției. În urma evaluării exercițiilor, s-a constatat că personalul didactic cunoaște obligațiile ce îi revin pe linia situațiilor de urgență, evacuările realizându-se fără probleme deosebite. Cu acest prilej, cadrele Inspecției de Prevenire au distribuit materiale informative elaborate în cadrul campaniei naționale de informare și pregătire a populației «Nu tremur la cutremur»”, ne-a declarat căpitan Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.
Aceasta a adăugat că activități similare se desfășoară în cursul acestei săptămâni și în alte unități de învățământ, exercițiile fiind cuprinse într-un plan de acțiuni ce vizează informarea, conștientizarea și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur major.