Neînvinsă în fața Rusiei din 2009, scor 19-28, chiar la București, în fosta Cupă Europeană a Națiunilor, naționala de rugby a României privește cu multă încredere spre disputa de sâmbătă, din noua competiție Rugby Europe Championship (REC). Chiar dacă întâlnirea va avea loc la Krasnodar, de la ora 13.00, „stejarii” sunt convinși că pot obține un nou succes, în urma căruia să-și păstreze și prima poziție în clasamentul general. Selecționerul Lynn Howells a convocat pentru această partidă și un rugbist vrâncean, Ionuț Botezatu, sportiv care evoluează în campionatul intern la formația CSM Åtiința Baia Mare.
De partea cealaltă, cu un lot mult remaniat față de anul trecut – Rusia a fost eliminată de Uruguay din cursa pentru calificarea la Cupa Mondială -, selecționerul Alexander Pervukhin are ca obiectiv, pentru moment, formarea unei echipe competitive. Astfel, din cei 30 de jucători convocați pentru partida cu România, 13 provin de la campioana Yenisey și doar unul din străinătate! Partida de debut din palmaresul întâlnirilor România – Rusia a avut loc în 1994 (nu am inclus meciurile împotriva fostei URSS), la București, când tricolorii s-au impus cu 30-0, iar din 2001 a început seria partidelor contând pentru fosta CEN, acum Rugby Europe Championship. Rusia a dominat în perioada 2006-2009, când a câștigat patru dintre cele cinci partide.
Din 2010, după un 21-21 la Soci, a început seria invincibilității României, care a obținut șase victorii. În ultimul meci jucat în Rusia, România a câștigat anul trecut, scor 34-3. Din lotul actual, cele mai multe puncte împotriva Rusiei le-a marcat Florin Vlaicu: un eseu, 15 transformări și 18 lovituri de pedeapsă. Clasamentul înaintea acestei etape se prezintă astfel: 1. România 10p, 2. Georgia 9p, 3. Spania 5p, 4. Rusia 5p, 5. Portugalia 1p, 6. Germania 0p.
A fost iertat de regretatul antrenor Viorel Ion
Ionuț Botezatu a acordat un interviu site-ului echipei din Baia Mare în care a vorbit despre felul în care a ajuns la gruparea băimăreană, dar și cum s-a apucat de rugby
Rep: Cum ai ajuns tocmai în Baia Mare, Ionuț?
Botezatu: Am avut finala campionatului de Under 19, iar domnul antrenor Apjok era prezent în tribună, iar după meci a venit la mine să mă întrebe dacă vreau să vin la Baia Mare. Asta se întampla in 2007. Mi s-a părut foarte serioasă oferta care mi-au facut-o domnul antrenor Apjok și domnul președinte Călin Matei, și am acceptat. Lucrul amuzant e că pe drumul spre Baia Mare m-au sunat cei de la Cluj să mă oferteze, chiar undeva in zona Dejului. Am închis de tot telefonul și până la Baia Mare nu m-am oprit.
Rep: La ce vârstă ai început să practici rugby-ul?
Botezatu: Am început undeva la 15 ani. Eram deja la liceu și îmi plăcea și fotbalul, dar am zis că mă duc la rugby, că e mai frumos, un sport mai bărbătesc. Åi țin să îi mulțumesc fratelui meu că m-a îndemnat să practic acest sport.
Rep: Povestește-ne din cariera ta de până acum ceva amuzant, ceva ce ți-a rămas in amintire și te face să zâmbești și acum…
Botezatu: Era o vacanță de vară, toți prietenii mei mergeau la scăldat, iar eu trebuia să ma trezesc dimineața la 8, să fac zilnic 40 de kilometri să ajung la antrenament din Panciu și până în Focșani, și într-o dimineață m-am hotărât să nu mai merg la antrenament, ci să merg cu prietenii la scăldat și la pescuit. M-a sunat domnul antrenor Viorel Ion și mi-a spus să mă prezint a doua zi la antrenamente. Am scăpat atunci fără nicio pedeapsă, domnul profesor m-a înțeles.
Rep: Cine te-a „botezat” Rachetă?
Botezatu: Colegul meu de cameră de la începuturile mele de aici de la Baia Mare, Florin Fântânaru, imi tot zicea așa, și băieții din echipă au adoptat porecla imediat.
Rep: Care a fost cea mai mare satisfacție a ta de când joci rugby?
Botezatu: Evident, primul titlu câștigat! Am mai luat la juniori un loc 2, dar nu se compară nimic cu titlul de campion! Nimeni nu ne-a dat nicio șansă atunci, nu am avut nicio presiune pe noi în acel meci, iar când am ajuns în finală, domnul antrenor Apjok ne-a spus: Asta e, băieți! Ați ajuns până aici, totul depinde de voi!