Cu ocazia împlinirii a 82 de ani de la înființarea Protecției Civile în România, pompierii vrânceni au organizat, vineri, o festivitate dedicată acestei zile, dar și Ziua Porților Deschise atât la Detașamentului de Pompieri Focșani, cât și la Secția de Pompieri Adjud și Stațiile de Pompieri Vidra și Panciu. Activitățile dedicate acestei zile au fost organizate în avans, întrucât astăzi (sâmbătă-n.r.) se împlinesc 82 de ani de la înființarea Protecției Civile în România. Astfel, în intervalul orar 10.00-14.00, pompierii au pregătit pentru cei care au vrut să se familiarizeze cu specificul instituției expoziții cu tehnica din dotare. De asemenea, vizitatorii au fost informați despre riscurile specifice și modul de comportare în diferite situații de urgență.
Premergător acestei zile, cadrele ISU Vrancea au participat la activități sportive, organizate la nivelul inspectoratului sub egida „Cupa 28 februarie”, iar vineri câștigătorii au fost premiați. De asemenea, cinci angajați, care s-au distins prin modul de îndeplinire a acțiunilor, au fost avansați în grad înainte de termen. La gradul de locotenent colonel a fost avansat Cătălin Drăgănescu, iar la cel de maior Florentin Duță. De asemenea, la gradul de căpitan a fost avansat Robin Cosma. Înainte de termen au fost avansați și doi subofițeri. Astfel, la gradul de maistru militar clasa a II-a a fost avansat Ioan Lucian Plăvan, iar la cel de plutonier adjutant Lucian Trofin.
Totodată, în cadrul activităților s-a dat citire mesajelor primite de la superiorii de la București, de la președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, dar și de la prefectul județului, Nicușor Halici. „Vreau, în primul rând, cu ocazia Zilei Protecției Civile, să felicit și să urez succes atât conducerii cât și întregului colectiv din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea. Meritați din plin aceste urări, întrucât dumneavoastră sunteți cei care vegheați zi și noapte la liniștea tuturor vrâncenilor. Iar noi toți știm că suntem în siguranță și că aici, indiferent că este zi sau noapte, vară sau iarnă, sunt mereu oameni bine pregătiți, profesioniști desăvârșiți, gata să facă orice pentru a învinge în lupta cu orice ar putea să aducă pagube bunurilor sau chiar vieților cetățenilor acestui județ. Aș dori să subliniez faptul că pentru mine, ca și pentru noi toți de altfel, Ziua Protecției Civile, alături de Ziua Pompierului Român, au avut dintotdeauna o semnificație aparte. Pentru că, așa cum sărbătoarea celor ce luptă cu focul ne amintește de lupta de pe Dealul Spirii, la fel și aniversarea protecției civile marchează legiferarea înființării primelor structuri cu atribuții de protecție civilă din țara noastră, prin semnarea Înaltului Decret Regal de către regele Carol al II-lea. Deloc întâmplător, deviza armei este «Cu viața mea apăr viața», iar cei 82 de ani de existență confirmă că aceasta a fost în permanență onorată și confirmată în tot acest timp. Și dacă la începutul existenței sale Protecția Civilă îndeplinea misiuni exclusiv în caz de conflict armat, în prezent ea acționează la cutremure, inundații, alunecări și prăbușiri de teren, incendii masive de pădure și asanarea teritoriului de muniții rămase neexplodate. Să nu uităm că acțiunile pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență se desfășoară, nu de puține ori, în condiții de complexitate și risc ridicat datorită pericolului pe care îl reprezintă furia apelor revărsate, pericolul exploziilor și nu în ultimul rând al substanțelor toxice”, a transmis președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
În mesajul său, Oprișan a mai spus că indiferent de anotimp sau condițiile de lucru, specialiștii din cadrul protecției civile au demonstrat întotdeauna că sunt bine pregătiți și gata să își îndeplinească cu profesionalism misiunile încredințate, sprijinind cetățenii în situații dificile generate de dezastre naturale și orice alte situații de urgență. „Èin să vă mulțumesc și să vă asigur că și pe viitor, ca și până acum, administrația publică județeană va sprijini sufletește și logistic Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vrancea și ori de câte ori va fi nevoie, va face tot ceea ce este necesar pentru ca activitatea dumneavoastră să se desfășoare în cele mai bune condiții”, a mai transmis Oprișan.
La 28 februarie 1933, Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468, prin care se aproba „Regulamentul de Funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, acest moment fiind considerat data de naștere a Protecției Civile la noi în țară.