EXCLUSIV! Poliția Locală Focşani stă pe un BUTOI DE PULBERE. Cazul a ajuns în atenția DNA

8
5298


Scandal de proporții la Poliția Locală Focșani. Mai mulți angajați ai instituției au făcut o plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA) împotriva șefei Biroului Resurse Umane și Contabilitate, Nina Deșliu. Angajații reclamă că ar fi dat niște bani pentru un proces, bani care au ajuns la șefa Biroului Resurse Umane, întrucât la momentul respectiv era președinta Comisiei Paritare, dar nu ar fi fost folosiți în scopul în care au fost strânși, adică pentru proces. Angajata Poliției Locale, Nina Deșliu, a fost deja audiată la DNA și a pus la dispoziția organelor de anchetă toate documentele necesare, care justifică pe ce s-au cheltuit banii. În plus, atât Nina Deșliu cât și șeful Poliției Locale Focșani, inginer Ion Gheorghe, spun că la mijloc este vorba de o răzbunare a câtorva dintre angajați, care au anumite nemulțumiri și anumite interese.

    De câteva luni, Poliția Locală Focșani fierbe. Asta pentru că mai mulți angajați au făcut o plângere la Direcția Națională Anticorupție, prin intermediul căreia au reclamat că li s-ar fi cerut niște bani pentru un proces, dar suma strânsă ar fi fost folosită pentru alte scopuri. Åžeful Poliției Locale, ing. Ion Gheorghe, ne-a spus că sunt opt angajați nemulțumiți, care o suspectează pe șefa Biroului Resurse Umane și Contabilitate, Nina Deșliu, că ar fi folosit banii lor în alte scopuri decât cele pentru care au fost dați. Angajata  a fost deja chemată la DNA Galați și audiată. Ea ne-a declarat că există documente pentru tot ceea ce s-a făcut, documente pe care le-a pus și la dispoziția anchetatorilor. Audiat de procurorii DNA a fost și șeful Poliției Locale, Ion Gheorghe, asta pentru că el conduce instituția.
    Vineri, acesta ne-a declarat că tot scandalul s-a iscat de la niște drepturi pierdute ca urmare a unui control al Curții de Conturi. „După ce Guvernul a dat o hotărâre prin care s-au diminuat drepturile salariale și alte sporuri, angajații au rămas cu salarii foarte mici, 700, chiar 500 de  lei. Am discutat atunci și le-am spus că nu pot încălca hotărârea Guvernului. Așa că au dat instituția în judecată pentru a mai câștiga niște drepturi. Se putea merge în instanță pe linia cu mediatorul pe care ei au și ales-o sau varianta judecării pe fond. Li s-a dat o soluție favorabilă. Câștigând aceste drepturi le-au fost mărite salariile, dar pentru o perioadă limitată de un an. Au primit drepturile speciale cum le spunem noi timp de 11 luni. Apoi, a venit Curtea de Conturi, la începutul anului 2014 și a stabilit că nu trebuiau date acele drepturi pentru că nu exista o hotărâre pe fond ci cu mediator, pe care dumnealor nu o recunosc. Curtea a sugerat ca începând din luna în care s-a făcut controlul să nu mai fie date acele drepturi, iar suma primită pe cele 11 luni, aproximativ 700 lei de persoană să fie recuperată începând din luna septembrie 2014. Normal că era o problemă, iar oamenii s-au gândit să meargă în instanță pentru a exista o hotărâre pe fond pentru a nu mai fi probleme”, ne-a explicat Ion Gheorghe.

   Actul administrativ fiscal anulat în primă instanță

    Până aici lucrurile pare a fi clare și fără probleme, mai ales că raportul Curții a fost contestat, iar Poliția Locală a avut câștig de cauză în primă instanță, soluția în dosarul prin care s-a contestat actul administrativ fiscal fiind dată în 21 ianuarie 2015. „Admite cererea. Anulează Încheierea nr.128/01.08.2014 în ceea ce privește soluția dată contestației referitoare la anularea Deciziei nr.34/2014. Anulează Decizia nr.34/2014 emisă de Curtea de Conturi a României-Camera de Conturi Vrancea ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare care se depune la Tribunalul Vrancea”, se arată în soluția instanței.
    Șeful Poliției Locale, Ion Gheorghe ne-a spus că în total au fost trei procese, iar pentru asta a fost nevoie de niște bani. Bani pe care i-au dat angajații întrucât era interesul lor. Astfel, s-au strâns câte 500 lei de la fiecare angajat, bani dați în tranșe, pe o perioadă mai lungă de timp, respectiv pe durata proceselor. „Pentru procesele, care au fost trei în total, a fost nevoie de mediator, avocat și tot așa, motiv pentru care s-au strâns bani, câte 500 lei, în trei tranșe, iar doamna Deșliu era reprezentantul lor și de aceea banii au ajuns la dumneaei.  Procesele au fost câștigate, ei câștigând acele drepturi, acum și procesul cu Curtea și nu înțeleg. Problemele au apărut între timp când s-a creat o situație neplăcută între ei și doamna. Sunt aspecte pe care nu le pot dezvolta. Doamna a fost jignită, urmărită. Aici e vorba de niște polițe care se plătesc, după ce au intrat în dispută cu contabila din alte motive și atunci au recurs la plângerea asta la DNA. Și eu am fost audiat, eram chiar la spital atunci. Doamna a făcut dovada cum s-au cheltuit banii. Ei mi-au cerut să o dau afară, dar nu pot face acest lucru pentru că așa vor ei”, ne-a explicat Ion Gheorghe.

    „Ei au avut impresia că banii nu au ajuns la avocat, mediator”

    La rândul său, Nina Deșliu ne-a povestit același lucru. Ea ne-a spus că din întrebările care i-au fost puse a dedus că angajații au făcut plângerea la DNA, suspectând-o că a împărțit banii cu șeful Poliției Locale, mediatorul și avocatul, și nu ar fi făcut cu ei ceea ce ar fi trebuit. Lucru total fals, după cum susține contabila, ea explicând că are toate chitanțele și documentele necesare pentru a dovedi ce s-a întâmplat cu adevărat, documente pe care, de altfel, le-a și pus la dispoziția procurorilor. „Banii au fost strânși de ei, pentru că și-i lăsau de la unul la altul și au ajuns la mine, în calitate de reprezentant, pentru că în perioada 2011-2014 am fost Președintele Comisiei Paritare. Au fost mai multe procese și a dat fiecare câte 520 lei, sumă care nu a fost dată toată odată, ci în tranșe, în funcție de acțiuni. În aprilie 2014 Curtea de Conturi a făcut controlul de fond, s-a verificat acordul colectiv și s-a stabilit că nu era normal ca angajații să primească acele drepturi, care au fost câștigate în instanță. Au avut câștig de cauză și li s-au dat drepturile timp de 11 luni, după care Curtea a lăsat raportul cum că nu trebuiau date aceste drepturi. Noi am făcut obiecțiuni și contestație, dar nu ni s-a dat dreptate așa că ne-am adresat instanței, pentru că ei ar fi trebuit să dea înapoi banii luați și am câștigat aici în primă instanță. Ei consideră că eu sunt vinovată, că eu răspund de bani, dar eu nu pot încălca legea. Au făcut această plângere la DNA, am fost chemată acolo și din întrebările care mi-au fost puse am înțeles că domnii au făcut plângerea pe motiv că eu aș fi împărțit banii cu domnul Gheorghe, avocat și mediator. Eu am pus la dispoziție toate documentele necesare și pot face acest lucru oricând. Trăiesc o dramă. Deocamdată nu am primit răspuns de la DNA”, ne-a povestit Nina Deșliu.
    Și ea ca și Ion Gheorghe spun că de fapt două persoane ar fi „capul răutăților”, și nu pentru că ar fi făcut vreo neregulă, ci pentru că sunt „interese personale și răzbunări”. În plus, Nina Deșliu ne-a spus că a fost urmărită cu mașina și amenințată, ba chiar sunată cu număr necunoscut, încercându-se intimidarea ei. A adăugat că în momentul în care a spus în instituție că va face plângere dacă nu se încetează cu apelurile cu număr necunoscut, acestea au încetat, ceea ce o face să creadă că într-adevăr era sunată de o persoană din instituție.
   
   „Situația este tensionată”

    Șeful Poliției Locale a explicat că situația este tensionată în instituție și că nu se poate lucra în aceste condiții. „Felul în care se prezintă situația nu este unul normal. Nu poți să-ți faci treaba așa cum trebuie în condițiile în care situația este atât de tensionată. Cât am fost în concediu a apărut un nou scandal cu o doamnă, care face parte din grupul celor cu plângerea. Aceasta a refuzat să ia echipamentul spunând că vrea bani, ceea ce nu este posibil, după care a purtat haina o vreme și a vrut să o dea înapoi că nu e bună. I-a adus injurii persoanei cu care a intrat în conflict, persoană care se subordonează doamnei Beșliu, spunându-i că o va zbura din instituție. Acum a ajuns la comisia de disciplină”, ne-a mai spus Ion Gheorghe.
    Reporterii „Monitorul de Vrancea” au făcut și o solicitare la DNA pentru a afla în ce stadiu este dosarul, dar și care sunt persoanele vizate, dar până la închiderea ediției, informațiile cerute nu au fost furnizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here