Dacă nu aveți drept de rezidență în Spania, dar doriți să vă angajați cu contract de muncă pe teritoriul acestui stat, trebuie să obțineți mai întâi autorizația de muncă, se precizează în Ghidul ce poate fi consultat pe site-ul Inspectoratului teritorial de Muncă (ITM) Vrancea (http://www.itmvrancea.ro/ghiduri/ghid%20munca%20spania.pdf). Potrivit acestui Ghid, autorizația de muncă se solicită de angajatorul spaniol la Ministerul Muncii și Afacerilor Sociale și trebuie înscrisă în pașaportul solicitantului de Consulatul Spaniei la București, numai în cazul în care contractul de muncă este încheiat pe o perioadă mai mare de 180 de zile. Totodată, în termen de trei luni de la intrarea în Spania trebuie să solicitați personal înregistrarea în Registrul central al Cetățenilor Străini, care vă va elibera un certificat de înregistrare în care va fi menționată autorizația de muncă și perioada de valabilitate a acesteia. Autorizația de muncă trebuie obținută și de cei care au drept de rezidență în Spania și doresc să muncească legal. Traseul obținerii acesteia este același ca și în cazul persoanelor care nu au drept de rezidență.
Înainte de începerea raporturilor de muncă, angajatorul trebuie să vă înscrie ca salariat al său la sistemul de securitate socială spaniol (Seguridad Social), iar înaintea semnării contractului se face controlul medical care va dovedi dacă sunteți apt din punct de vedere fizic și psihic să desfășurați activitatea pentru care veți fi angajat. Controlul medical nu este necesar celor ce se angajează pentru o perioadă mai mică de 180 de zile.
Contractul de muncă se semnează la începutul relației de muncă, iar angajatorul va comunica Serviciului Public al Muncii încheierea contractului de muncă. O copie a acestui contract trebuie să vi se înmâneze și dumneavoastră.
Ce reprezintă angajarea sezonieră și munca pe cont propriu
Angajarea sezonieră este folosită frecvent în agricultură și permite angajarea lucrătorilor pe o perioadă determinată. În acest caz, angajatorul trebuie să garanteze o activitate profesională, să ofere cazare adecvată, în condiții decente și să organizeze deplasările lucrătorilor pentru sosirea în Spania, dar și pentru întoarcere în țara de origine.
În ceea ce privește munca pe cont propriu, aceasta reprezintă activitatea de producere de bunuri sau servicii, nelegată de vreun contract de muncă și realizată de propria persoană. În această situație, lucrătorul devine propriul său angajator, iar drepturile economice rezultate din desfășurarea activității îi revin în totalitate. El nu primește stat de plată și nici salariu lunar, deoarece el facturează persoanei care-i solicită serviciile, adăugând în factură impozitele derivate din activitatea economică: TVA (IVA) și IRPF (impozitul pe venit).
Pentru a deveni lucrător autonom în Spania trebuie să solicitați mai întâi, Biroului pentru Străini (Oficina de Extranjeros) sau la Comisariatul de Poliție din zona în care locuiți în Spania, acordarea tarjetei de rezidență comunitară în baza formularului Ex 16, a pașaportului sau documentului de identitate și a trei fotografii. Apoi trebuie să vă înscrieți ca plătitor de impozite pentru activități economice la Administrația Financiară (Agencia Tributaria) competentă, în baza formularului 036 (impreso 036), care poate fi descărcat de pe site-ul www.agenciatributaria.es, după care primiți un cod de înregistrare fiscală. Următorul pas este să solicitați la birourile Trezoreriei Generale a Securității Sociale înregistrarea și afilierea la regimul de securitate socială din Spania, în baza formularului TA.1, depunând și tarjeta de rezidență comunitară.
Ulterior, trebuie să solicitați înscrierea în regimul Special al Lucrătorilor Autonomi, în baza formularului TA.0521/1 (ce poate fi descărcat de pe site-ul www.mtas.es), la birourile Trezoreriei Generale a Securității Sociale. Atenție! Obligația de a plăti contribuțiile la securitatea socială revine lucrătorului autonom!
Nerespectarea legii, sancționată cu amenzi între 30 și 60.000 de euro!
La fel ca și în România, munca ilegală a cetățenilor români în Spania constituie infracțiune și are consecințe atât pentru lucrător cât și pentru angajatorul spaniol. În situația în care comiteți mai multe infracțiuni grave și foarte grave, puteți fi sancționat cu închisoarea și expulzarea de pe teritoriul spaniol!
În Ghidul ce poate fi consultat pe site-ul ITM Vrancea se precizează că în categoria infracțiunilor ușoare, pedepsite cu amendă de la 30 la 300 de euro se numără: nedeclararea la autorități a modificărilor survenite privind schimbarea naționalității, a stării civile, a domiciliului sau a situației de muncă; întârzierea cu până la trei luni pentru solicitarea reînnoirii autorizațiilor expirate; prestarea unei activități lucrative fără a fi solicitat autorizația de muncă, atunci când aveți permis de rezidență temporară.
Infracțiunile grave sunt pedepsite cu amenzi de la 301 la 6.000 de euro, și constau în: șederea pe teritoriul spaniol fără a avea autorizația de rezidență, sau în cazul în care această autorizație este expirată, nu ați cerut prelungirea; prestarea unei activități lucrative fără autorizație de muncă atunci când nu beneficiați de autorizație de rezidență valabilă. Infracțiunile foarte grave, pedepsite cu amendă între 6.001 și 60.000 de euro sunt considerate participarea la acțiuni contra securității statului și promovarea, facilitarea, favorizarea imigrației ilegale.
Faptele considerate infracțiuni foarte grave ale angajatorului sunt: discriminarea pe motive rasiale, etnice, de naționalitate sau religioase sunt pedepsite cu amendă de la 6.001 la 60.000 euro, iar dacă fapta constituie delict se sancționează cu privare de liberate; contractarea lucrătorilor străini fără a avea autorizație de muncă se pedepsește cu amendă de la 3.000 de euro pentru fiecare lucrător ilegal, până la 60.000 de euro.
Tipuri de contracte de muncă
Contractele de muncă ce pot fi încheiate pe teritoriul Spaniei sunt de mai multe tipuri și trebuie înregistrate la Serviciul Public al Muncii. Astfel, în funcție de timpul de muncă, poate fi încheiat contract cu normă întreagă (pentru aproximativ 40 de ore pe săptămână), și cu timp parțial (se lucrează un număr de ore mai mic decât cel obișnuit). În funcție de durata contractului, acesta poate fi: pe durată nedeterminată, adică nu este stabilită data de încetare a raporturilor de muncă; pe durată determinată, în acest caz fiind fixată data finalizării raporturilor de muncă. În Ghidul lucrătorului în Spania se precizează că în această țară, contractele de muncă pot fi încheiate atât în scris, cât și verbal.
Durata perioadei de probă, în cazul în care convenția colectivă de muncă nu precizează nimic referitor la aceasta, este de șase luni pentru licențiați și două luni pentru restul salariaților. Pentru lucrătorii necalificați, perioada de probă este de 15 zile.
Concediul și zilele libere plătite
În cazul în care v-ați angajat cu contract de muncă, trebuie să știți că aveți dreptul la un concediu anual de 30 de zile. În plus, statutul lucrătorului stabilește o serie de cazuri în care se permite acestuia să lipsească de la locul de muncă pentru o durată determinată de timp, retribuită din punct de vedere salarial. Iată care sunt aceste cazuri: căsătorie (15 zile lucrătoare); nașterea unui copil (15 zile lucrătoare); deces, accident, îmbolnăvire gravă sau spitalizarea unui membru al familiei până la al doilea grad (soț/soție, copii, părinți, bunici, nepoți, frați), două zile, iar în cazul în care este necesară deplasarea, patru zile; schimbarea domiciliului (1 zi); efectuarea examenelor prenatale și a tehnicilor de pregătire în vederea nașterii, care trebuie realizate în timpul programului de muncă; învoiri specifice, de exemplu îngrijirea minorilor cu vârsta sub șase ani, a persoanelor cu handicap, timpul acordat în astfel de cazuri fiind diferit de la caz la caz.