Comisia Europeană a anunțat joi că va acorda un premiu de un milion de dolari persoanei sau colectivului de cercetători care va elabora un test rapid prin care să se stabilească dacă un pacient are sau nu nevoie de tratament cu antibiotice, transmite EFE. Această inițiativă urmărește ‘stoparea folosirii excesive a antibioticelor și a creșterii rezistenței antimicrobiene, care anual omoară 25.000 de persoane și implică cheltuieli medicale și prin pierderi de productivitate a muncii de aproximativ 1,5 miliarde de euro’.
CE a făcut acest anunț simultan cu publicarea raportului său asupra celui de-al cincilea plan de acțiune împotriva rezistenței antimicrobiene, care prezintă progresele înregistrate în fiecare din cele 12 direcții de acțiune preconizate. Eforturile în acest domeniu se vor număra printre prioritățile Comisiei Europene și pentru 2016. În acest context, va fi cofinanțat din fonduri europene un proiect de promovare a utilizării adecvate a antibioticelor la om și care va susține creșterea calității antibioticelor prescrise copiilor. Premiul anunțat joi face parte dintr-o serie de cinci distincții care vor fi oferite în cadrul programului Horizon 2020, de finanțare a sectorului de cercetare și inovare.
CE a lăsat o libertate totală de gândire, scopul fiind acela de a se ‘găsi cea mai promițătoare și eficientă soluție’. Se cere ca testul să fie rapid, ieftin, ușor de administrat și cât mai puțin invaziv pentru pacienți. Cu ajutorul acestui test, medicii vor putea stabili dacă poate fi tratată cu antibiotice, în deplină siguranță, o persoană cu afecțiuni ale căilor respiratorii.
Candidații își pot depune lucrările la concurs în intervalul 10 martie 2015 â 17 august 2016.