EXCLUSIV! 12 tineri din Focşani, LA URGENŢĂ după ce au consumat etnobotanice cu OTRAVĂ DE ŞOARECI

7
18364


Etnobotanicele amestecate cu diferite substanțe, printre care și otravă de șoareci, au băgat în spital mai mulți adolescenți, unii dintre ei fiind preluați de medici în comă. De la începutul anului, adică în mai puțin de două luni, la Spitalul Județean de Urgență Focșani au ajuns 12 tineri care au consumat astfel de substanțe. Cel mai mic dintre ei avea doar 15 ani.

    Vieți frânte din cauza unor curiozități sau a anturajului. Deși magazinele de etnobotanice au fost închise în urmă cu câțiva ani, consumul acestora nu a scăzut deloc. Ba chiar a luat amploare, iar pentru a spori efectul halucinogen, mulți consumatori le combină cu otravă de șoareci, acetonă sau îngrășăminte. Nu conștientizează însă că această combinație le poate fi fatală!
    Consumatorii își procură etonobotanicele de pe diverse site-uri ori de la distribuitori direcți, pe care le „îmbunătățesc”, combinându-le cu otravă de șoareci, acetonă sau îngrășăminte. Drogul astfel obținut este rulat în așa fel încât să arate ca o țigară normală, pe care o fumează. Tinerii cu astfel de „îndeletniciri” chiar au creat pagini pe internet, unde se sfătuiesc ce și cum să facă, ori își împărtășesc „rețete”.
Mulți dintre ei au ajuns la spital în stare gravă, ba chiar în comă, medicii chinuindu-se să-i mențină în viață. Cu toții ajung în Unitatea de Primire Urgențe, iar de aici minorii sunt trimiși în secția de Pediatrie, iar adulții în Secția de Psihiatrie. Cei în stare gravă ajung în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Polițiștii susțin că au fost cazuri când, după ce și-au revenit, consumatorii au primit droguri de la cunoscuți chiar în spital, doctorii anunțându-i imediat.  

    Șase minori internați în spital
 

Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Focșani, de la începutul acestui an, 12 tineri au avut nevoie de ajutorul medicilor, după ce au consumat etnobotanice. Șase dintre aceștia nu împliniseră încă vârsta majoratului, motiv pentru care au fost internați în Secția de Pediatrie. Ceilalți au ajuns la Psihiatrie.
Șefa Secției de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean, medicul Gabriela Florea, ne-a precizat că, de la începutul anului, a constatat o creștere a numărului consumatorilor de substanțe interzise. În cazurile cele mai ușoare, aceștia prezintă simptome ca hipotensiune arterială, stări de vomă, amețeli, tulburări cognitive, iar în cazurile cele mai grave, ajung în comă. „Din luna ianuarie, s-a constatat o creștere față de anul trecut a numărului tinerilor care au consumat substanțe psihoactive. Ei prezintă efecte fizice și psihice. Cele fizice ar fi hipotensiune arterială, senzație de greață, tremur, pupile dilatate, iar cele psihice ar fi anxietate, tulburări de percepție, episoade psihotice, ideație delirantă și halucinații. Cele mai grave cazuri, mai exact tinerii în comă, ajung în Secția de Terapie Intensivă, unde sunt reechilibrați și monitorizați, apoi ajung la noi în secție. Noi le administrăm tratamente în funcție de fiecare caz în parte, medicamentos sau perfuzabil. Majoritatea stau două zile internați, dar sunt și cazuri grave care necesită o perioadă mai lungă de internare, depinde de tabloul de intensitate”, ne-a spus medicul Gabriela Florea. 

    Fuga de realitate

Potrivit medicului, tinerii nu vor să spună ce substanță au consumat. Mulți spun că au luat de la cineva o țigară care părea normală, alții spun că au tras două fumuri, apoi s-au simțit rău, dar nici unul nu recunoaște cu adevărat ce a consumat.     În opinia sa, de cele mai multe ori, de vină este anturajul, curiozitatea, ba chiar și problemele personale. „Noi discutăm cu tinerii care ajung în secție, mai ales că ei beneficiază de consiliere psihologică. Nu recunosc ce anume au consumat. Unii ne spun că au fumat o țigară, alții că au tras două fumuri, unii că ar fi luat de la cineva dintr-un pachet o țigară, crezând că este normală. Din păcate, sunt tineri care ajung la noi după ce consumă substanțe psihoactive, noi îi stabilizăm, apoi, la ceva timp, revin din aceleași cauze. De regulă, anturajul este de vină, curiozitatea sau diferitele probleme cu care se confruntă adolescenții”, este de părere psihiatrul Gabriela Florea.
Potrivit specialiștilor, tinerii apelează la droguri nu neaparat din teribilism, cât mai ales din nevoia de a se deconecta de la o realitate de care se tem. „Drogul este cel mai la îndemână mod prin care adolesceții caută să fugă de situațiile neplăcute din viața de zi cu zi. Când nu știi să faci față unei situații sau când te temi de ea, prima reacție e să te refugiezi, să-ți găsești scăparea în altceva. Așa că ei apelează la droguri, iar dacă mai fac parte și dintr-un anturaj predispus sau în care se consumă deja, calea e destul de ușoară. Mai mult, problema consumului de etnobotanice, dar și de alte droguri, indică dificultăți de comunicare și lipsă de încredere a adolescentului față de părinți. De aceea, părinții trebuie să remarce orice schimbare de atitudine a copilului și să nu aștepte ca problema să treacă de la sine”, este de părere un psiholog din Focșani.

   „După doi ani de consum, persoana moare cu tot creierul ars”

    Medicii atrag atenția că etnobotanicele, substanțele psihoactive în general, provoacă dependență, iar un consum sistematic produce efecte grave asupra sănătății. Potrivit acestora, substanțele folosite în etnobotanice sunt atât de toxice încât afectează semnificativ activitatea cerebrală. „Un consum sistematic de astfel de substanțe, să zic de 1-2 ani, are efecte devastatoare asupa creierului. Cu cât se administrează o perioadă mai lungă în mod susținut, cu atât efectele sunt mai pregnante. În termeni populari, se produce fenomenul de «creier prăjit», care duce la afecțiuni cognitive. Dependența poate fi tratată doar în centre universitare sau în centre specializate”, a adăugat medicul Florea. 
Într-un interviu acordat, în urmă cu trei ani, într-un ziar din București, profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, susținea că etnobotanicele reprezintă „o nenorocire totală” și sunt „mult peste ceea ce înseamnă moartea prin substanță albă”. Specialistul susținea că, la trei luni de la debutul consumului de substanțe etnobotanice, o persoană face crize comițiale, iar la doi ani poate deceda. „Un individ care începe să consume etnobotanice, după trei luni de zile are 10 % din creier ars. Tot după același interval încep crizele comițiale, de epilepsie, iar după doi ani de consum persoana moare cu tot creierul ars, prăjit„, spunea prof. dr. Streinu-Cercel.

    Consumul de droguri, normal pentru unii tineri

    Polițiștii recunosc faptul că numărul consumatorilor de droguri, în special etnobotanice, crește de la un an la altul. Pe parcursul anului trecut, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea au fost sesizați de cadrele medicale cu privire la faptul că la spital au ajuns aproximativ 15 persoane, cărora li s-a făcut rău după ce au consumat substanțe interzise. Anul acesta numărul sesizărilor va fi mult mai mare, având în vedere că s-au primit aproape tot atâtea sesizări în numai două luni, câte s-au primit în 2014 în 12 luni. 
    În cazurile în care au fost găsite resturi ale substanțelor consumate, acestea au fost ridicate și trimise la analize, dar nu s-a putut stabili dacă aveau ori nu otravă de șoareci ori șobolani, așa cum se tot vehiculează de ceva timp. „De la începutul anului și până acum, am primit 15-20 de sesizări de la spital cu privire la persoane care au ajuns la unitatea medicală ca urmare a consumului de substanțe interzise. Au fost cazuri în care am găsit resturi ale substanțelor, pe care le-am ridicat și le-am trimis la analize, pentru a vedea despre ce substanțe este vorba. De obicei, persoanele care se află în astfel de situații nu spun exact ce au consumat și nici de unde și-au procurat substanțele interzise. Cert este că numărul cazurilor de acest gen este în crește. Anul trecut am avut tot anul atâtea sesizări câte avem acum în nici două luni”, ne-a explicat comisarul șef Costel Manea, șeful Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Vrancea.
    Anul trecut, polițiștii SCCO Vrancea, sub coordonarea DIICOT, au avut mai multe acțiuni, care s-au lăsat și cu arestări pentru trafic și consum de droguri. Mulți dintre cei care au ajuns în atenția anchetatorilor au fost minori, cel mai mic având 15 ani. Este vorba despre băiatul din Adjud, care a renunțat să mai facă performanță în sport și s-a apucat de consumat și vândut droguri.
Unii dintre cei care s-au ocupat cu traficul de droguri au fost deja condamnați, în timp ce alții sunt cercetați ori își așteaptă pedepsele.
 
   Copii inconștienți, părinți disperați

    Drogurile au distrus multe vieți. Au creat dependență în rândul multor tineri și panică în rândul părinților. De curând, tatăl unui judoka de performanță și cu „doi saci de medalii”, cerea disperat ajutorul autorităților. Vrânceanul a povestit că băiatul său a fost „distrus de traficanții de droguri”, care i-au vândut „etnobotanice cu otravă de șobolani”. „Copilul meu era un copil bun, educat, la locul lui. A ajuns să fie agitat, nervos, nu ne mai înțelegeam cu el. Acum nu mai consumă, dar e total alt om. Ne-am dat seama că ceva este în neregulă în toamnă, că venea acasă distrus. A fost și internat la Psihiatrie, iar la București nu au vrut să mi-l interneze decât pe semnătura lui. Am fost cu el la psiholog, peste tot. A fost pur și simplu distrus de etnobotanicele acestea cu otravă de șobolani. Acum s-a liniștit, dar e total schimbat, s-a izolat”, ne-a spus disperat bărbatul.
Vrânceanul ne-a spus că a făcut tot ce i-a stat în puțință pentru a-și salva copilul, dar atâta vreme cât cei care vând sunt liberi, este legat de mâini și picioare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here