Președinții de consilii județene vor dezbate joi, în cadrul ședinței Adunării Generale a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), proiectul de lege privind alegerea lor în funcții. Liderii PSD din teritoriu, în special cei care sunt președinți de consilii județene, nu susțin propunerea votată în cadrul Comisiei de Cod Electoral, potrivit căreia președinții ar urma să nu mai fie aleși direct de cetățeni, ci prin vot indirect, din rândul consilierilor județeni.
Președintele UNCJR, Marian Oprișan, a descris decizia ca fiind „mizerabilă, jignitoare, șmecherească și ipocrită”. „Este cea mai mare jignire adusă cetățenilor care trăiesc în județele țării. Faptul că li se ia dreptul de a-și alege președintele prin vot universal, direct și secret, este o mare pierdere pentru dreptul constituțional al cetățenilor de a-și alege organele care trebuie să gestioneze treburile zilnice ale comunităților pe termen mediu și lung. Nu pierde nimeni nimic în această situație, singurii care pierd sunt cetățenii județelor, care nu vor mai putea să decidă asupra celui care urmează să conducă treburile administrației publice județene”, a declarat Oprișan.
Acesta a criticat decizia de centralizare a deciziei politice. „În aceste condiții, nu mai putem vorbi de descentralizare și regionalizare. În baza legislației actuale, dacă un consilier județean este dat afară din partid își pierde mandatul. Potrivit ceea ce a propus Comisia de cod electoral, când se trezește din somn un președinte de partid sau președinte executiv sau un vicepreședinte, și este prost dispus, îl dă afară din partid pe președintele de consiliu județean, iar acesta își pierde mandatul. Cum să își poată permite un partid, chiar președintele partidului, să dea afară un cetățean care este ales? Dacă se va ajunge la această decizie, județele și administrațiile județene nu vor mai fi conduse de oamenii pe care îi doresc cetățenii, vor fi conduse de la București sau de președintele de organizație. Avem o poziționare șmecherească și ipocrită”, a explicat Marian Oprișan. „Această decizie, dacă va fi adoptată, va vitregi, va fura dreptul cetățenilor județelor de a-și alege organele locale. Nu cred că Parlamentul va dori să fure dreptul cetățenilor României de a-și alege președinții de consilii județene. Respingem această decizie pentru că este nedemocratică”, a adăugat președintele UNCJR.
Pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a UNCJR, care va avea loc joi, la ora 14.00, la Senatul României – Sala „Dimitrie Cantemir”, se mai află proiectele privind desemnarea unui reprezentant al UNCJR în Comitetul de Monitorizare al Programului INTERREG IV-C; Aprobarea participării UNCJR în cadrul proiectului cu finanțare europeană cu tema „Politici publice în eficiența energetică” din cadrul programului Orizont 2020 – inițiat de Consiliul Județean Harghita; Aprobarea execuției bugetare și a bilanțului contabil al UNCJR pe anul 2014; Aprobarea bugetului UNCJR pe 2015; Aprobarea programului de activități al UNCJR pe anul 2015; Informare privind inițiativele legislative ale UNCJR în perioada mai 2013 – ianuarie 2015; Informare privind Raportul cenzorului UNCJR.