Primăria Focșani va începe evacuarea a 20 de chiriași de la ANL-urile focșănene și din fondul locativ de stat din cauza restanțelor acumulate în ultimii ani. La acest moment, chiriașii de la ANL și din fondul locativ de stat au restanțe la chirie și utilități de circa 200 mii lei, adică două miliarde lei vechi. Sunt unele persoane care nu au plătit niciun leu de când au primit locuințele și care trebuie să achite nu mai puțin de 13 mii lei, adică 130 milioane lei vechi.
Conducerea Primăriei Focșani a semnat, ieri, primele cereri de executare a hotărârilor judecătorești de evacuare pentru chiriașii restanțieri de la locuințele ANL, iar procedura va fi derulată în zilele următoare. Evacuarea acestor chiriași are loc în urma unei sentințe definitive și irevocabile a magistraților prin care, practic, se constată că aceste persoane nu și-au respectat contractul semnat la primirea locuințelor.
Viceprimarul Gabriel Necula a explicat că primul pas pentru recuperarea sumelor datorate de chiriașii ANL este trimiterea somațiilor de plată. Aceste documente care sunt parte a procedurii de executare silită sunt trimise de Serviciul de Taxe și Impozite al Primăriei Focșani. Somațiile sunt trimise pentru toate taxele și impozitele neachitate la termen de către cetățenii Focșanilui. Ulterior, în cazul chiriașilor de la ANL, procedura este preluată de funcționarii de la Fondul Locativ și de Serviciul Juridic. Sunt urmați toți pașii legali, iar decizia finală este la judecătorul care stabilește că un chiriaș poate fi evacuat. „Primăria Focșani va aplica legea în cazul tuturor persoanelor care au datorii la chirie și utilități pentru locuințele din fondul locativ. În prima etapă trimitem somații de plată, îi anunțăm că au acumulat datorii foarte mari dar nu vom ezita să începem evacuarea acolo unde chiriașii au acumulat restanțe foarte mari și unde există o decizie judecătorească”, a afirmat viceprimarul Gabriel Necula.
Nu este pentru prima dată când Primăria are probleme cu chiriașii ANL. În 2012 a fost sistată furnizarea gazelor naturale tocmai din cauza datoriilor neachitate către GDF Suez. Între timp, s-a dublat valoarea totală a debitelor, de la circa 100 mii lei în 2012. Este o sumă imensă dacă se ține cont că multe persoane de pe lista datornicilor nu au probleme financiare, mulți fiind angajați în instituții publice.