REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Raci rasol și Șerbet de scorțișoară

0
658


În cadrul rubricii ”REÈšETE VECHI DE 100 DE ANI” vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. În această săptămână vă propunem ”Raci rasol” și ”Șerbet de scorțișoară”, rețete care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Raci rasol

Ia 40 de raci, spală-i bine în vre-o patru ape, pune-i într’o tingire, toarnă peste ei 600 grame de vin, jumătate apă, 150 grame de smântână, o lingură de unt, foi de pătrunjel tocate și două foi de dafin. Acoperă tingirea bine și lasă-i să fearbă înăbușit până ce vor scădea, ascultând fertura și scuturându-i din când în când; cearcă-i apoi să nu fie trecuți, și, dă-i la masă așezându-i în mod piramidal.

Șerbet de scorțișoară

Se pisează bine 90 grame de scorțișoară, se cerne, și cu 600 grame de apă se pune să fearbă până ce scade mai bine de două degete; zeama se strecoară, iar drojdiile se pun iar la fert cu 600 grame de apă; după ce va da câteva clocote, se strecoară din nou printr’un tulpan des. Cu această apă se moaie 1200 grame de zahăr și după ce se va curăța cu ou și stropi cu zeamă de lămâe, se strecoară. Această fertură se pune iar pe foc, se adaogă și zeama de scorțișoară de mai sus, și legându-se ca șerbetul, se coboară tingirea, se lasă să se recească până ce va suferi degetul și pe urmă se ia la mestecat, până ce-și va schimba fața. După aceasta, frământându-se în mâini, se pune în borcane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here