Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

O directivă europeană SCUMPEŞTE centralele de apartament


Focșănenii care vor să își încălzească locuințele cu o centrală termică de apartament vor plăti mai mulți bani din această toamnă. În septembrie intră în vigoare prevederile directivelor ErP (Energy-related Products Directive) care obligă producătorii de centrale termice să crească eficiența energetică și să aibă un consum de gaze mai mic. Noile centrale prin condensare sunt însă mai scumpe decât centralele convenționale. Montarea unei centrale termice, cu toată instalația, va costa cu circa 1400 lei mai mult, doar pentru că este nevoie de noul tip de centrală. Sunt însă și avantaje, un consum mai mic de gaze și implicit o factură mai mică la GDF Suez.

    O directivă europeană ErP (Energy-related Products Directive) obligă producătorii și comercianții de centrale termice să vândă, din luna septembrie, doar centrale termice cu condensare, considerate mai eficiente. Este o normă europeană prin care se urmărește creșterea eficienței energetice și reducerea consumului de gaze, soluția europenilor fiind eliminarea centralelor de apartamente clasice. Inginerul Paul Stoian, de la Conbeta, a explicat că directivele ErP impun ca pe piețele europene și astfel și pe cea locală să nu mai fie comercializate decât produse ce ating un anumit prag de eficiență energetică. „Astfel, odată cu septembrie 2015, centralele în condensare vor fi practic singurele care întrunesc aceste criterii.  Centralele convenționale nu se vor mai putea produce, însă se vor mai comercializa în limita stocului comercianților”, ne-a spus reprezentantul Conbeta.
    Acesta a adăugat că piața locală de centrale termice s-a adaptat încă din anii trecuți la noile trenduri în ceea ce privește eficiența energetică. Preocupați să cumpere o centrală cu randament cât mai bun, românii au preferat tot mai mult noile modele de centrale cu condensare, care asigură o eficiență sporită și economii la consumul de gaz. „O creștere a vânzărilor de centrale termice în condensare am putut observa și la nivelul orașului Focsani, iar această majorare a fost rezultatul eforturilor noastre de a promova produse superioare din punct de vedere al eficienței energetice și de a educa posibilii cumpărători de centrale termice. Astfel, după ce în 2010 am introdus noi modele de centrale în condensare cu puteri cuprinse între 24 – 150 kw, capabile să acopere aplicații de la apartamente, până la case și vile, dar și aplicații comerciale, în 2014 am lansat o serie de programe destinate acestui segment printre care extinderea perioadei de garație de la 3 la 5 ani, dar și o reducere de preț la înlocuirea centralei vechi cu una în condensare, un program de tip buy back care este încă în vigoare în magazinele Conbeta”, a afirmat inginerul Paul Stoian.

    Noua tehnologie reduce facturile la gaze

    Promovarea unor produse superioare din punct de vedere al eficienței energetice a venit și ca urmare a studiilor făcute de producătorii de centrale termice. Acestea au arătat că 65% dintre români nu sunt informați cu privire la tehnologia condensării și la avantajele pe care le aduce aceasta. Despre centralele prin condensare se spune că au o eficiență termică de până la 109%, față de aproximativ 94% în cazul unei centrale convenționale. Aceasta înseamnă economii de până la 35% la consumul de gaz și, deci, o factură mai mică. Un alt avantaj este emisia de noxe și dioxid de carbon mult mai mică, comparativ cu modelele convenționale.
    Dezavantajul ar fi costurile de achiziție mai mari pentru noul tip de centrală termică. Dacă cea mai ieftină centrală convențională costă circa 1.700 lei, una care folosește noua tehnologie costă minim 3.300 lei. Inginerul Stoian estimează încă că se pot anunța ieftiniri pentru noile tipuri de centrale. „Costul minim de instalare a unei centrale de apartament cu instalația termică va crește de la 4.400 de lei la 5.800 de lei însă piața va regla prețul și ne putem aștepta și la ieftiniri neanunțate pentru noile echipamente”, a afirmat reprezentantul Conbeta. Acesta a precizat că persoanele care dețin centrale convenționale nu au obligația de a schimba echipamentul decât atunci când uzura fizică a centralei impune acest lucru. „Singura obligație a deținătorilor este să verifice centrala termică cu o firmă specializată autorizată ISCIR”, a precizat inginerul Paul Stoian.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?