Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792
Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792

Vrâncenii nu vor să se trateze gratuit în statele membre UE


Vrâncenii pot beneficia de anumite tratamente medicale în străinătate, decontate parțial de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Nicio persoană nu s-a arătat interesată de a beneficia de astfel de tratamente, deși sunt disponibile de anul trecut.
Mai mult, vrâncenii au la dispoziție un punct național de contact pentru asistență medicală transfrontalieră, ce funcționează ca structură de specialitate în subordinea președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Prin intermediul acestuia, persoanele care vor să beneficieze de anumite investigații în țările membre UE pot afla informațiile de care au nevoie. Numerele la care pot fi obținute informații, de la reprezentanții Punctului Național de Contact, sunt: 0372.309.135 sau fax: 0372.309.283. De asemenea, a fost alocat și un număr de telefon ce poate fi apelat gratuit, 0800.800.941, disponibil între orele 10.00-16.00, iar în afara programului menționat vor fi preluate solicitările sub formă de mesaje înregistrate.

    Aprobare pentru anumite tipuri de asistență medicală

Potrivit Hotărârii de Guven 304/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind asistența medicală transfrontalieră, în anumite cazuri, pentru a beneficia de astfel de servicii, pacienții români vor trebui să obțină o autorizare prealabilă, eliberată de casele județene, în urma unei analize realizate de o comisie de experți din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. „Tipurile de asistență medicală pentru care se impune autorizarea prealabilă în vederea rambursării costurilor sunt: PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni) în regim ambulatoriu, servicii medicale spitalicești acordate în regim de spitalizare continuă și spitalizare mai mare de 24 de ore pentru următoarele tipuri de tratament: implant sau înlocuire de defibrilator cardiac, endoprotezare articulară tumorală, implant segmentar de coloană, bypass coronarian cu/fără investigații cardiace invazive și nașterea; medicamente în tratamentul ambulatoriu, pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experți de la nivelul CNAS”, se arată în lege.
Rambursarea costurilor se va face de CAS Vrancea, dar la prețurile din România. De exemplu, în cazul în care o hernie de disc costă în România 1.000 lei și în statul X, membru UE, costă 1.500 lei, decontarea se face la valoarea de 1.000 lei, iar în cazul în care o peritonită costă în România 700 lei și în statul membru Y costă 500 lei, decontarea se face la valoarea de 500 lei.

   De ce documente aveți nevoie

Pentru obținerea autorizării prealabile în vederea rambursării contravalorii asistenței medicale transfrontaliere, persoana asigurată sau un membru al familiei va depune la CAS Vrancea o cerere însoțită de copia actului de identitate și confirmarea furnizorului de servicii din statul membru UE în care urmează să se acorde servicul medical. „În vederea obținerii autorizării prealabile pentru rambursarea contravalorii asistenței medicale transfrontaliere, asiguratul, un membru al familiei (părinte, soț/soție, fiu/fiică) sau o persoană împuternicită de acesta va depune la casa de asigurări de sănătate unde este luat în evidență asiguratul o cerere însoțită de: a) copie de pe actul de identitate sau de pe certificatul de naștere; b) confirmarea scrisă din partea furnizorului de servicii medicale din statul membru al Uniunii Europene în care urmează să se acorde asistență medicală transfrontalieră, cu privire la disponibilitatea acestuia de a acorda respectiva asistență medicală transfrontalieră în perioada indicată de persoana solicitantă – pentru situațiile prevăzute la art. 1 nr. crt. 1 și 2; c) document eliberat de punctul național de contact pentru asistență medicală transfrontalieră din statul membru al Uniunii Europene în care urmează să se acorde asistență medicală transfrontalieră, din care să rezulte că furnizorul de servicii medicale prevăzut la lit. b) nu generează preocupări serioase și specifice legate de respectarea standardelor și a orientărilor privind calitatea îngrijirii medicale și siguranța pacienților, inclusiv dispoziții privind supravegherea; d) documentele prevăzute la art. 1, după caz. (2) După efectuarea înregistrării cererii, casa de asigurări procedează la analiza acesteia, după cum urmează: a) verifică statutul de asigurat al persoanei solicitante; b) analizează documentele prevăzute la alin. (1); c) dacă constată îndeplinirea condițiilor prevăzute la lit. a) și b), eliberează autorizația prealabilă pentru rambursarea asistenței medicale transfrontaliere, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii; d) dacă constată neîndeplinirea oricăreia dintre condițiile prevăzute la lit. a) și b), cererea de autorizare prealabilă pentru rambursarea asistenței medicale transfrontaliere nu este aprobată, iar acest lucru se comunică în scris solicitantului în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, cu indicarea temeiului legal. Casele de asigurări de sănătate își organizează evidența autorizațiilor prealabile. Autorizațiile prealabile pentru rambursarea contravalorii asistenței medicale transfrontaliere se emit de către casele de asigurări de sănătate în două exemplare, din care un exemplar rămâne la nivelul casei de asigurări de sănătate, iar cel de-al doilea exemplar se pune la dispoziția asiguratului”, se arată în lege.

    Cum pot fi recuperați banii
 
După ce persoana asigurată a beneficiat de serviciile medicale în statul membru UE, la solicitarea scrisă a asiguratului, a unui membru al familiei sau a unei persoane împuternicite de acesta, însoțită de documente justificative traduse în limba română de un traducător autorizat, CAS va rambursa contravaloarea asistenței medicale transfrontaliere acordate pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene și plătite de acesta, la nivelul tarifelor prevăzute.
Mai mult, și furnizorii de servicii medicale care își desfășoară activitatea pe teritoriul României sunt obligați să acorde asistență medicală transfrontalieră în mod nediscriminatoriu din motive de naționalitate, tuturor pacienților din celelalte state membre ale Uniunii Europene. Mai multe detalii pe http://www.cnas-pnc.ro.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?