Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Reţeta perfectă pentru floricele de porumb


O echipă de cercetători din Franța a descoperit că temperatura optimă la care boabele de porumb explodează și se transformă în floricele este de 180 de grade Celsius, indiferent de mărimea și forma grăunțelor, potrivit bbc.com. Cercetarea specialiștilor francezi a dezvăluit și mecanismul prin care floricelele sar când se desfac și modul în care este produs sunetul specific în momentul în care vaporii de apă din interior sunt eliberați brusc. Rezultatele studiului apar în revista Royal Society Interface.
Întregul proces de producere a unei floricele de porumb, de la explozia bobului la momentul în care sare și la cel al „înfloririi”, durează câteva sutimi de secundă. Fizicienii Emmanuel Virot și Alexandre Ponomarenko au studiat pe îndelete fiecare stadiu, pentru a înțelege ce se întâmplă din punct de vedere științific. Cercetătorii au folosit camere video de mare viteză, care înregistrează 2.900 de cadre pe secundă, cu care au filmat boabele de porumb care erau încălzite într-un cuptor. Fizicienii au crescut temperatura treptat, cu câte zece grade, pe durata a cinci minute.
Umezeala din interiorul boabelor de porumb a început să se transforme în aburi în momentul în care temperatura a trecut de 100 de grade Celsius, dar, când a ajuns la 180 de grade Celsius, presiunea din interiorul boabelor de porumb a crescut foarte mult, depășind de zece ori valoarea presiunii atmosferice înregistrate la nivelul mării. Din cauza presiunii exercitate, coaja exterioară a boabelor crapă, iar interiorul bogat în amidon crește în volum. La 170 de grade Celsius, doar 34% dintre boabele de porumb au pocnit, dar, la 180 de grade, 96% dintre boabe s-au transformat în floricele. „Am descoperit că temperatura critică este de circa 180 de grade Celsius, indiferent de forma și mărimea bobului de porumb”, a declarat Emmanuel Virot, de la École Polytechnique din Paris.
Cercetătorii și-au îndreptat atenția asupra modului în care boabele de porumb sar în momentul în care se transformă în floricele. Primul lucru care apare după crăparea exteriorului este o structură ca un membru, pe care cercetătorii au numit-o „picior”. Energia din interiorul bobului fierbinte este transmisă acestui picior din amidon, care apasă peretele fierbinte al vasului în care se pregătesc floricelele, trimițând bobul de porumb în aer, de la câțiva milimetri la câțiva centimetri înălțime.
Studiul a mai descris și sunetul caracteristic făcut în momentul preparării floricelelor de porumb. Cercetătorii au descoperit că acesta nu este legat de „săriturile” floricelelor, pentru că apare mai devreme. Experții au ajuns la concluzia că sunetul este produs, cel mai probabil, de eliberarea bruscă a aburului sub presiune din interiorul boabelor. În plus, după ce porumbul explodează, o scădere bruscă a presiunii transformă cavitățile din interiorul boabelor în cutii de rezonanță acustică.

ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?