Deși asistența medicală din mediul rural este considerată ca fiind precară, iar posturile de la țară nu sunt râvnite de absolvenții de medicină, medicii de familie de la sate par a fi cei care obțin veniturile cele mai mari. În top 10 al celor mai bine plătiți medici de familie, șapte sunt din mediul rural.
Potrivit unei statistici întocmite de reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, cei mai bine plătiți medici de familie au încasat între 170.000 de lei și 210.000 lei. Este vorba de medici de familie din comunele Slobozia Bradului, Ciorăști, Nănești, Bolotești, Năruja și Movilița, dar și câțiva din Focșani.
Potrivit reprezentanțiilor CAS Vrancea, medicii de familie primesc bani pentru fiecare pacient pe care îl au în listă, dar și pe serviciile medicale. „Potrivit actelor normative în vigoare ce reglementează domeniul sănătății, modalitățile de plată în asistența medicală primară sunt: plata «per capita» prin tarif pe persoană asigurată, conform listei proprii de persoane înscrise asigurate, și plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte. Numărul optim de persoane înscrise pe lista medicului de familie, din punct de vedere al asigurării unor servicii de calitate la nivelul asistenței medicale primare, care se ia în calcul pentru stabilirea necesarului de medici pe unitate administrativ-teritorială/zonă urbană, este de 1.800. În județul Vrancea, medicii de familie care au realizat cel mai mare venit în anul 2014 (între 210.000 lei și 170.000 lei) își desfășoară activitatea în mediul urban (Focșani), dar și în mediul rural (Slobozia Bradului, Ciorăști, Nănești, Bolotești, Năruja, Movilița)”, ne-a declarat Iustina Papuc, purtătorul de cuvânt al CAS Vrancea.
Din aceste sume de bani, medicii de familie au trebuit să plătească dările către stat, asistenta medicală, dar și utilitățile cabinetului medical.