Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Cum să câştigi bani din PAIE şi APĂ


Fermierii organizați în Cooperativa Agricolă Compostar de la Nănești fac bani din paie și apă. Fabrica de compost realizată aici a fost finanțată din fonduri europene și este considerată cea mai modernă investiție de acest gen din Europa de Sud Est. Proiectul european este un exemplu de succes în România. Ieri, acest proiect a fost prezentat la emisiunea „Viața Satului”, iar la articolele din Monitorul de Vrancea despre cooperativa de la Nănești au apărut zeci de comentarii ale unor oameni din multe județe ale țării, care doresc să urmeze exemplul vrâncenilor.

    Fermierii din Cooperativa Agricolă Compostar de la Nănești fac bani din paie și apă. Cooperativa produce compostul necesar pentru ciupercile pleurotus și realizează exporturi în Republica Moldova și Grecia. Fabrica de compost a fost finanțată din fonduri europene și este considerată cea mai modernă investiție de acest gen din Europa de Sud Est. Este singura fabrică de compost pentru ciuperci pleurotus din România, iar proiectul mai cuprinde o fabrică de procesare a ciupercilor și o fabrică de conserve.
    Este o idee simplă care a pornit de la o vizită la un Târg despre ciuperci. Atunci, fermierii au văzut că în România nu este o fabrică de compost, iar această materie primă pentru ciuperci era adusă din Ungaria. Proiectul a fost demarat în 2009, iar prima tranșă de compost a ieșit pe porțile fabricii în vara anului trecut. Însă drumul a fost dificil pentru că în România nu este experiența implementării unui asemenea proiect. Au fost vizite în Italia, Spania, Olanda pentru inițierea în tehnologia de fabricare a compostului și pentru a vedea care sunt utilajele necesare. La acest moment, fabrica de la Nănești livrează compost pentru mai mult de 40% din piața românească de compost pentru pleurotus. Dacă se elimină partea Ardealului, fabrica din Vrancea acoperă 80% din cererea producătorilor din Vechiul Regat. „În prima săptămână de la intrarea în funcțiune am început exportul de compost în Republica Moldova. Acum am început exportul în Grecia”, spune președintele Cooperativei Agricole Compostar, Mihai Matei.
    Acesta povestește că la Nănești este cea mai modernă fabrică de acest gen din Europa. Toate utilajele sunt automatizate. „Fiecare utilaj are propriul computer, legat prin internet cu service-ul producătorului din țara respectivă. Problemele tehnice se remediază în 10-15 minute. Noi avem doar oamenii care știu să exploateze utilajul, iar dacă nu înțeleg ceva se discută cu cei de la service”, explică Mihai Matei.
    El a arătat că este o investiție fără concurență. Iar materie primă este din belșug pe cele 1.800 hectare de teren agricol deținut de membrii Cooperativei Compostar. Din acest motiv, proiectul și-a atins și chiar depășit parametrii proiectați. Avantajele fabricii de la Nănești au atras atenția unor parteneri din Olanda, care au fost cooptați în Consiliul de Administrație. Cel mai important avantaj adus de olandezi este asigurarea pregătirii personalului de specialitate în fabrica lor. „Este un colectiv de tineri pe care i-am trimis să lucreze în Olanda și au venit foarte bine pregătiți. Procesele sunt conduse și monitorizate prin telefon”, a afirmat președintele Cooperativei.

    Standarde de calitate pentru compost

    Calitatea produselor este confirmată de standardele de calitate implementate la fabrică. Au fost implementate normele ISO 2002/2005 cu privire la siguranța alimentelor, s-a elaborat specificația tehnică a produsului. Practic, produsul este supus unui control, unei monitorizări permanente a calității, inclusiv în punctele critice. S-a stabilit o trasabilitate pentru produsele realizate, cu parametrii care trebuie urmăriți. „Laboratorul nostru face determinările care sunt necesare la produs. La vânzare eliberăm această declarație de conformitate impusă de normele ISO, care include și planul HCCP. La livrare, noi eliberăm factura, declarația de conformitate și graficul de incubare și fructificare pentru lotul respectiv iar proba martor rămâne în ferma noastră. Fiecare probă martor este monitorizată și fotografiată pe toată perioada de incubare. Se face un dosar și în acest fel nu mai există probleme”, spune președintele Cooperativei Agricole Compostar. Acesta a explicat că este și o măsură de precauție pentru că nu toți fermierii au dotarea tehnică de la Nănești. Micii producători de ciuperci se mulțumesc cu un randament mai mic și, de multe ori, greșelile pe care le fac le impută furnizorilor de compost. Ori, prin prezentarea probei martor, a parametrilor compostului sunt eliminate toate discuțiile.
Profit de mii de euro

    Cooperativa de la Nănești a început în ultima perioadă să finanțeze un program de preluare a ciupercilor de la fermieri. Sunt foarte multe ferme de ciuperci închise în ultimii ani, dar cei de la Nănești au solicitări de repunere în funcțiune a acestora. Președintele Cooperativei spune că deja au început să redevină funcționale ferme de ciuperci din Vaslui, Tecuci, Galați. Acestea preiau compost de la Nănești și vând ciupercile către fabrică. De asemenea, producătorii sunt îndrumați să realizeze cele mai bune producții. Ulterior, ciupercile sunt livrate către partenerii cu care cooperativa are relații comerciale, cum ar fi un grup de firme care se ocupă de industrializarea ciupercilor dar care deține și un lanț de restaurante în Capitală.
    Este o afacere avantajoasă atât pentru producătorii de compost dar și pentru proprietarii de ferme, al căror profit poate fi de câteva mii de euro lunar. „De exemplu, este un fermier la Dumbrăveni care a luat compost de 2400 euro și am preluat ciuperci de 7200 euro, într-o perioadă de două luni. Fără să aibă o mașină, fără să meargă la piață, să le pună în caserolă. Noi am dus compostul pe care l-a plătit, a cultivat și apoi am preluat pleurotus. Din cei aproape cinci mii de euro care au rămas trebuie să asigure cheltuielile care nu sunt foarte mari. Cu forța de muncă, la încărcat și descărcat, și îi mai trebuie oameni la cules, adică patru oameni timp de șase zile”, a precizat președintele Cooperativei Agricole Compostar, Mihai Matei.
    Cooperativa de la Nănești a fost prezentată ieri la emisiunea „Viața Satului” de la TVR, în urma căreia foarte mulți români au început probabil să caute informații pe internet și au ajuns la articolele publicate de Monitorul de Vrancea. Spunem asta pentru că au apărut foarte multe comentarii la articolele „La Nănești va funcționa cea mai modernă fabrică de compost pentru pleurotus din Europa” (http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-la-nanesti-va-func-iona-cea-mai-moderna-fabrica-de-compost-pentru-pleurotus-din-europa_2_152694.html), „Investitori olandezi pentru fabrica de compost din Nănești” (http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-investitori-olandezi-pentru-fabrica-de-compost-din-nanesti_2_153331.html) sau „Fabrică de compost pentru ciupercile pleurotus” (http://www.monitorulvn.ro/index.php?pn=2&idn=115693&idc=-1&ftp=0&cpn=2&gpn=2&lpn=2&idg=&gtp=0#top_pages).
    Oameni din diverse județe ale țării sunt interesați să dezvolte o asemenea afacere și solicită mai multe amănunte. Investitorii de la Nănești pot răspunde celor interesați accesând linkurile menționate mai sus.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?