Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Fermierii vrânceni discută astăzi modificările Codului Fiscal


Reprezentanții cooperativelor și grupurilor de producători din regiunea de Sud Est se întâlnesc, astăzi, la Focșani pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă formele asociative din agricultură. Este unul dintre grupurile de lucru inițiate la nivel național de Ministerul Agriculturii, iar solicitările agricultorilor urmează să fie discutate cu Ministerul Finanțelor pentru armonizarea legislației. La întâlnire vor fi prezenți, alături de fermieri și reprezentanți ai Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală, Direcției Agricole, Camerei Agricole.
    Directorul Camerei Agricole, Neculai Pupăză a explicat că în urma întâlnirilor cu fermierii, organizate anul trecut, au fost transmise materiale către conducerea Ministerului în care au fost prezentate problemele agriculturilor. Ulterior, solicitările au ajuns pe masa ministrului Daniel Constantin care a dispus formarea acestor grupuri de lucru.
    Deficiențele din legislația românească au fost subliniate de fermierii vrânceni în mai multe rânduri. A fost subliniată ineficiența legii referitoare la funcționarea cooperativelor agricole dar și fiscalitatea excesivă care împiedică funcționarea grupurilor de producători. De exemplu, deși legea cooperativelor agricole prevede scutirea de impozit pe venitul agricol, această facilitate nu este prevăzută în Codul Fiscal, cartea de căpătâi a inspectorilor fiscali. Ori, în condițiile în care noul Program Național de Dezvoltare Rurală și noua Politica Agricolă Comună pun accent pe formele asociative, oficialii ministerului trebuie să găsească soluții la aceste probleme. Una dintre problemele ridicate de fermieri este cea a plății TVA în interiorul cooperativelor sau grupurilor de producător.
    Președintele Cooperativei Compostar Nănești și vicepreședinte al Asociației Naționale a Producătorilor de Ciuperci, Mihai Matei a arătat că trebuie făcută o modificare prin care se fie eliminată TVA în interiorul grupului de producători sau între membrii cooperativei. „Nu este o găselniță de-a noastră, este preluată din Olanda. De exemplu, la măr. Fermierul care are livadă, nu are spații frigorifice, linie de ambalare, depozite, dar face parte din grupul de producători. Când ai recoltat, trimiți mai departe în interiorul grupului, în depozit. Nu am făcut vânzarea produsului, am dus în depozit. Cei de la finanțe spun că s-a schimbat proprietarul, pentru că sunt entități juridice separate și este principiul TVA-ului. În Olanda este altfel, se face factură, din fermă la depozit fără TVA pentru că nu a plecat la piață, nu e produs final. Abia când grupul l-a dus la piață și l-a vândut, atunci plătește TVA. Codul Fiscal nu prevede această speță. Trebuie făcută o modificare prin care se elimină TVA în interiorul grupului de producători sau între membrii cooperativei”, a afirmat Mihai Matei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?