George David, patronul de la Dagemar și al restaurantului Davidâs din Focșani, a fost reținut de procurori, după perchezițiile efectuate duminică. După percheziții și audieri, pe numele său a fost emisă o ordonanță de reținere pentru 24 de ore. Alături de David au mai fost reținute 32 de persoane, care au fost prezentate luni, magistraților Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă. Potrivit informațiilor primite ieri dimineață, de la purtătorul de cuvânt al Tribunalului București, în cazul lui George David, judecătorii au respins propunerea de arestare. Procurorii pot face contestație, care se va judeca la instanța superioară, respectiv Curtea de Apel București.
David a fost reținut, alături de alte 32 de persoane, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu total de 30 milioane de euro. Duminică au fost efectuate 146 de percheziții în București și 11 județe, între care și Vrancea.
Anchetatorii au precizat, prin intermediul unui comunicat de presă, că „în perioada 2011-2014, reprezentanții a peste 200 de societăți comerciale ar fi creat circuite fictive pentru eludarea taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat. De asemenea, prin intermediul societăților implicate ar fi fost fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele în cauză, iar banii astfel obținuți ar fi fost reintroduși în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive. Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialiștilor Direcției Generale Antifraudă Fiscală și este de aproximativ 30.000.000 de euro” arată anchetatorii.
De asemenea, potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul București, în dosar a fost începută urmărirea penală față de peste 150 de persoane fizice și juridice. „În cursul lunii ianuarie 2015, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a început urmărirea penală față de 50 de persoane fizice și 116 persoane juridice suspectate de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor. Din datele și probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că suspecții au inițiat, derulat și participat la circuite evazioniste și de spălare a banilor, prin intermediul cărora, folosindu-se de documente false și înregistrări contabile fictive, s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale transferând sume importante în contul unor societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii erau retrași în totalitate în numerar. În prezenta cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații și A.N.A.F. â Direcția Generală Antifraudă Fiscală.Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arata în informarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, transmisă duminică.
În urma perchezițiilor, Poliția Română a dat publicității o altă informare cu rezultatele acțiunii de duminică. Astfel, în urma perchezițiilor efectuate, șapte dintre acestea în Vrancea, polițiștii au ridicat acte financiar contabile, dispozitive de stocare a datelor informatice, bani și arme.