În Focșani, 349 de persoane sunt angajatele primăriei pe post de asistenți personali ai tot atâtor oameni ce suferă de handicapuri grave. Acest lucru reiese din raportul pe anul trecut, întocmit de Serviciul Public Local de Asistență Socială (SPLAS), în care se precizează că „la începutul semestrului II al anului 2014 erau în plată un număr de 334 asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav, iar la sfârșitul semestrului, s-a ajuns la un număr de 349 asistenți personali, față de 370, aprobat prin HCL nr. 208/2014”. În același raport se mai detaliază că, în perioada iulie – decembrie 2014, în Focșani au fost angajați 47 asistenți personali și s-a încetat contractul de muncă unui număr de 32 de asistenți personali.
Motivele care au stat la baza încetării contractelor de muncă ale acestora au fost decesul persoanei cu handicap (12 cazuri), decesul asistentului personal (1 caz), expirarea certificatului de handicap (9 cazuri), solicitarea desfacerii contractului de muncă de către asistentul personal (9 cazuri) și din alte motive decât cele amintite (1 caz). „Pentru perioada concediului de odihnă a asistentului personal, s-a asigurat plata indemnizației de însoțitor bolnavului, pentru ca acesta sau familia acestuia să poată plăti o altă persoană pentru a fi îngrijit. Inspectorii din cadrul seviciului au procedat la verificarea, la domiciliul persoanelor cu handicap grav, a activității asistenților personali care se ocupă de îngrijirea bolnavilor. S-a constatat că bolnavii asistați verificați sunt bine îngrijiți de asistenții personali. Marea majoritate a asistenților personali ai persoanelor cu handicap sunt membri ai familiei extinse a asistatului și nu au fost constatate probleme”, se precizează în raportul SPLAS.
În semestrul II al anului 2014 au fost monitorizați toți asistenții personali aflați în plată. În verificările efectuate de către SPLAS Focșani au fost puține situațiile în care asistenții personali nu au fost găsiți la domiciliul bolnavilor pe care îi aveau în îngrijire. Acolo unde aceștia n-au fost găsiți acasă, s-a constat că lipseau fiind plecați în interesul persoanelor cu handicap, fie la cumpărături pentru nevoile acestora, la medicul de familie și la farmacie, fie în spital pentru consult medical de specialitate cu bolnavul. Alți asistenți personali erau plecați împreună cu persoana cu handicap în altă localitate, în unități medicale unde aceasta trebuia să facă chimioterapie sau radioterapie, sau la recuperare balneo-fizioterapeutică.
„În cazul în care asistentul personal nu a fost găsit la domiciliul bolnavului, ne-a contactat asistentul personal, după care ne-am deplasat din nou la domiciliul asistatului și am constatat că asistentul personal se achită corespunzător de sarcinile ce îi revin. Asistenții personali se ocupă cu responsabilitate de îngrijirea, supravegherea și respectarea drepturilor bolnavilor în cauză, tratează cu respect, bună-credință și înțelegere persoana cu handicap grav și nu au abuzat fizic, psihic sau moral de starea acestora”, se precizează în raportul întocmit la nivelul SPLAS Focșani.