Președintele Obștii Coza, Vasile Ursu, ar putea fi trimis în judecată de procurorii vrânceni care au început urmărirea penală pentru evaziune fiscală, abuz în serviciu și delapidare. Prejudiciul în acest caz a fost estimat la aproximativ 700 mii lei în ultimii cinci ani. Cercetările în acest dosar au fost demarate în urma unei sesizări făcute de inspectorii fiscali vrânceni. Ulterior, inspectorii antifraudă au confirmat existența neregulilor în activitatea Obștii de la Coza, iar procurorii au început urmărirea penală.
Finanțiștii au constatat două metode prin care ar fi fost prejudiciați atât membrii Obștii cât și bugetul general consolidat. Astfel, deși fiecare membru al Obștii are dreptul la o cotă anuală de masă lemnoasă, în urma controlului s-a constatat că aceștia au plătit transportul pentru lemnul adus din pădure însă cei de la Obște nu ar fi eliberat niciun fel de chitanță pentru acești bani. A doua neregulă constatată a fost cea referitoare la întocmirea de acte false pentru folosirea de material lemnos. Mai exact, surse apropiate anchetei au declarat că ar fi fost depuse cereri fictive din partea unor membri ai Obștii pentru cantități de masă lemnoasă.
Procurorii vrânceni spun că în acest caz a fost începută urmărirea penală împotriva președintelui Obștii de la Coza, Vasile Ursu. „S-a început urmărirea penală pentru evaziune fiscală, abuz în serviciu și delapidare, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 700 mii lei. Din cercetări a rezultat că persoana în cauză, în calitate de președinte de obște, nu a înregistrat în evidențele contabile operațiunile comerciale desfășurate și a înregistrat operațiuni fictive în scopul sustragerii de material lemnos în perioada 2007-2013”, ne-a precizat procurorul Paul Mihăilă, șeful Secției de Urmărire Penală de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea.
Președintele Obștii Coza, Vasile Ursu ne-a declarat însă că nu știe nimic despre acest dosar și nu a fost chemat până acum la Parchet. Referitor la acuzații, Vasile Ursu spune că au emise bonuri pentru materialul lemnos transportat. „Nu cunosc nimic despre acest dosar. Åtiu că a fost un control de la fisc dar nu știu despre aceste probleme. Nu știu nimic despre aceste cereri fictive pentru lemn. În problema plății transportului de lemn, s-au dat bonuri. Totul a fost legal”, a declarat președintele de la Coza, Vasile Ursu.
Scandal pentru conducerea Obștii Coza
Nu este singurul scandal de la Obștea în devălmășie Coza. Săptămâna aceasta ar urma să fie pronunțată sentința în procesul referitor la conducerea Obștii. Vasile Ursu și Marian Mitică dispută funcția de președinte al acestei obști care administrează 2200 hectare de pădure. Adversarii lui Vasile Ursu spun că acesta nu a organizat în termenul legal ședințele de alegeri și că ocupă ilegal această funcție
Inițial, în decembrie 2013, a fost organizată o Adunare Generală Extraordinară la Obște, la solicitarea a o cincime din membrii obștii. Ulterior, după alegerea lui Marian Mitică, Judecătoria Focșani, prin încheierea pronunțată în dosarul 14912/231/2013, a dispus înscrierea în registrul special a noii conduceri a Obștii Coza.
Aceste alegeri au fost organizate după ce Judecătoria Brăila, prin încheierea din data de 19 decembrie în dosarul 9937/231/2013, a anulat alegerile organizate în data de 18 august 2013, alegeri contestate de Marian Mitică, la acea dată. „În data de 18 august 2013 la Obștea Coza au avut loc alegeri care au fost contestate de Marian Mitică, candidat la funcția de președinte al obștii, pe motiv că alegerile au fost fraudate. Judecătoria Brăila prin încheierea dată pe 19 decembrie a.c., în dosar 9937/231/2013 a respins excepțiile ridicate de fosta conducere a obștii și a anulat alegerile”, a afirmat avocatul Didi Băjenaru. Acesta a precizat că Vasile Ursu nu mai are calitatea de reprezentant al Obștii în devălmășie sat Coza după alegerile din decembrie 2013. Avocatul a explicat că s-a ajuns în situația ca reclamant să fie Obștea Coza iar intimat tot Obștea. Este o situație absurdă care ar urma să fie reglementată cât mai curînd de magistrații vrânceni.