Consiliul Județean Vrancea a aprobat, vineri, modificarea Hotărârii Consiliului Județean Vrancea nr. 45 din 27 mai 2013 privind aprobarea depunerii proiectului „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces”, a acordului de parteneriat și a cheltuielilor legate de proiect. Schimbarea a survenit ca urmare a modificării sumei la care a fost evaluat proiectul și implicit creșterea sumei cofinanțate de Consiliul Județean care este de 2 la sută din valoarea totală a investiției. „Valoarea inițială a proiectului a fost de 22.396.553,12 lei (inclusiv TVA), iar cofinanțarea proiectului asigurată de Consiliul Județean Vrancea a fost în valoare de 359.237,59 lei, reprezentând contribuția proprie de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, contribuția proprie la cheltuielile neeligibile ale proiectului a fost de 137.146,85 lei și cheltuielile de TVA în valoare de 4.297.527,12 lei. Astfel, cheltuielile totale suportate de Consiliul Județean Vrancea ar fi fost în valoare de 4.793.911,56 lei. În urma elaborării proiectului tehnic, s-a actualizat devizul general privind cheltuielile necesare realizării investiției, valoarea totală a proiectului fiind de 23.058.829,52 lei. Astfel, având în vedere această actualizare a devizului general, Consiliul Județean Vrancea va suporta cheltuielile aferente cofinanțării proiectului în valoare de 425.723,16 lei, reprezentând contribuția proprie în cuantum de 2 % din valoarea cheltuielilor eligibile din proiect, contribuția proprie la cheltuielile neeligibile în valoare de 1.429.574.20 lei și cheltuielile de TVA în valoare de 343.097.81 lei. Astfel, contribuția financiară a Consiliului Județean Vrancea la proiect va fi de 2.198.395,17 lei”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.Tot în ședința de ieri au fost reactualizați indicatorii tehnico-economici pentru același obiectiv de investiții, ca urmare a modificărilor survenite la valoarea la care a fost evaluat acest obiectiv.
Arie de interes regional
Prin implementarea proiectului „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces”, Consiliul Județean Vrancea, împreună cu partenerii săi, își propune amenajarea Crângului Petrești, prin realizarea de zone destinate accesului pietonal și de zone de odihnă și socializare, astfel încât turiștii și locuitorii din zonă să beneficieze de un spațiu natural în care se vor putea recrea. De asemenea, vor fi create facilități pentru practicarea sporturilor în aer liber, prin construirea de piste pentru biciclete, piste pentru role și skateboard. Activitățile recreative se vor putea derula în condiții de siguranță atât ziua cât și seara prin utilarea infrastructurii create cu rețea de iluminat public și sistem de supraveghere video.
În vederea atingerii obiectivului general, se vor crea circuite de trotuare și piste de biciclete care pornesc de la ieșirea din E85, pe DJ 204E, traversează Crângul Petrești pe DC 144 și se întorc la Focșani, pe DC 143. Circuitele vor fi realizate prin reabilitarea celor trei sectoare de drumuri și construirea de trotuare și piste de biciclete. Pistele și trotuarele vor fi construite de-a lungul DJ 204E, DC 144 și DC 143 în perimetrul Focșani – Petrești – Vânători pe o distanța de 5,8 km. Durata de implementare a proiectului este de 14 luni, iar valoarea totală a proiectului este de 22,4 milioane lei. Din bugetul propriu al Consiliului Județean Vrancea se va lărgi la patru benzi (12 m) DJ 204 E Focșani-Petrești. Drumul comunal 143 Vînători – Plaja Putna va fi lărgit de la 6 la 7 metri.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a prezentat pe 25 noiembrie 2014 proiectul de amenajare a Crângului Petrești, amintind că regele Ferdinand a donat municipalității Focșani 41 de hectare de pădure în Crângul Petrești, special pentru crearea unui parc de „recreațiune și agrement” așa cum era stipulat în decretul regal. „Nu facem decât să continuăm acest vis pe care comunitatea l-a avut întotdeauna. (…) Dorim să avem un parc de recreere și agrement care să mulțumească pe cetățenii municipiului Focșani, ai județului Vrancea și de ce nu, la un moment dat, să devină o arie de interes regional pentru că vom face demersurile necesare ca restul de pădure până la 100 de hectare să fie transferați din administrarea Romsilva în patrimoniul public al județului Vrancea”, a afirmat Marian Oprișan.
Alte proiecte aprobate
Consilierii județeni au mai votat în ședința de vineri proiectele privind aprobarea rețelei școlare de învățământ special liceal și special postliceal din județul Vrancea, pentru anul școlar 2015-2016; Actualizarea acordului de parteneriat în vederea promovării și implementării proiectului „CRESC în Vrancea! – Copiii remigrați în Vrancea – educați, sprijiniți, consiliați!; Stabilirea nivelului contribuției anuale a unităților administrativ-teritoriale la finanțarea cheltuielilor ce se referă la furnizarea de servicii sociale, conform standardelor de cost, pe anul 2015; Aprobarea organigramei, numărului de personal și statului de funcții pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea.