Banca Națională este de acord cu împărțirea poverii între clienți și bănci, dar sunt necesare măsuri echilibrate și raționale, care să se aplice de la caz la caz, întrucât situațiile sunt foarte diferite la nivelul întregului portofoliu de credite în franci elvețieni, a afirmat guvernatorul Isărescu. „Vorbim de măsuri raționale și echilibrate ca soluții la problemele creditelor în franci elvețieni, suntem pentru împărțirea poverii, dar într-o manieră echilibrată. Părerea mea este că băncile vor răspunde favorabil cererilor clienților cu probleme, pentru că este și în interesul lor. Marja de reducere aplicată depinde însă de la o bancă la alta”, a declarat vineri șeful băncii centrale, Mugur Isărescu (FOTO), într-o conferință de presă.
El a reiterat soluțiile-cadru convenite joi de conducerea BNR împreună cu băncile care au în portofolii credite în franci elvețieni și cu Asociația Română a Băncilor (ARB). Astfel, cele trei părți au agreat o serie de soluții pe care băncile le pot oferi clienților individual, fără a fi limitate doar la acestea.
Măsurile vizează menținerea ratelor lunare în lei aferente creditelor în franci elvețieni la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014, conversia creditelor în lei la cursul zilei și/sau acordarea unui discount privind cuantumul servicului datoriei, reducerea temporară a ratei dobânzii pentru a compensa efectul aprecierii francului elvețian sau flexibilizarea mecanismului de rescadențare și a duratei în raport cu capacitatea financiară a debitorilor, prin aplicarea prevederilor „Electoratei” îmbunătățite.
Totodată, băncile vor avea în vedere simplificarea procedurilor administrative și întărirea protecției debitorilor în raport cu banca, astfel încât în procesul rescadențării creditelor să nu se înăsprească termenii contractului de credit precum rata dobânzii, comisioane sau solicitarea constituirii de noi garanții.
Trei sferturi dintre datornicii la bănci în franci elvețieni au venituri lunare sub 2.500 de lei, iar jumătate din total câștigă mai puțin de 1.500 de lei pe lună, numai puțin peste 10% ajungând la venituri de până la 3.500 de lei, a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a arătat că trei bănci dețin un portofoliu de 77% din volumul creditelor în franci elvețieni.