Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Elevi de liceu implicați în bătăi și furturi. Polițiștii vor patrula în vecinătatea școlilor


Numărul infracțiunilor în care au fost implicați elevii a scăzut în perioada septembrie- decembrie 2014 față de aceeași perioadă a anului 2013, după cum se arată într-o analiză a IPJ Vrancea. Potrivit polițiștilor, anul trecut, în unitățile de învățământ și în apropierea acestora au fost comise cinci infracțiuni, fiind vorba de loviri și furturi. Pentru ca elevii să se simtă în siguranță la școală, polițiștii și-au propus ca, în al doilea semestru al acestui an școlar, să patruleze în continuare în zonele adiacente unităților de învățământ, să desfășoare mai multe acțiuni pentru prevenirea abandonului școlar și a absenteismului, dar și să organizeze mai multe întâlniri cu părinții elevilor, cărora să le ceară să-și supravegheze copiii mai atent. 

    Numărul infracțiunilor comise de elevi în incinta unităților de învățământ a înregistrat o scădere în perioada septembrie-decembrie 2014. Acest lucru reiese din situația prezentată de polițiști în ședința Colegiului Prefectural. Astfel, în perioada 15 septembrie – 19 decembrie 2014, la nivelul IPJ Vrancea au fost sesizate un număr de 5 (-3) infracțiuni, în care au fost implicați elevi, iar dintre acestea 4 (-4) au fost comise în incinta unităților de învățământ și 1(+1) în zona adiacentă acestora. Faptele înregistrate au fost comise în mediul urban 2 (-3) și în mediul rural 3 (0), pe genuri având următoarea distribuție: lovire – 2 (0); furt – 3 (-3), doar una dintre fapte fiind cu autor necunoscut.
    Toate faptele s-au înregistrat în incinta liceelor/ colegiilor sau în zona adiacentă acestora (+2), în vreme ce în școlile gimnaziale nu au fost înregistrate astfel de fapte (-5). În 4 dintre cele 5 fapte autori au fost elevi, iar în toate cele 5 fapte înregistrate victime au fost elevi. „Deși în perioada analizată au mai fost înregistrate incidente în care au fost implicați elevi, în cazul lor nu au fost depuse plângeri sau reclamații, fapt pentru care intervenția lucrătorilor de poliție a fost necesară doar pentru consiliere cu părțile implicate și cu părinții acestora, precum și desfășurarea unor activități preventive”, au arătat polițiștii.
    Reprezentanții poliției spun că stabilirea prevenirii violenței în unitățile de învățământ ca prioritate națională a Poliției Române timp de 4 ani la rând și implicarea Guvernului României în desfășurarea unor activități susținute pe linia măsurilor de siguranță a elevilor și cadrelor didactice, în unitățile de învățământ și zona adiacentă acestora, a adus primele rezultate. „Așa cum reiese din statisticile întocmite în ultimul an, la nivel național, fenomenul delincvenței juvenile a cunoscut un trend ușor descendent, datorită intervenției concertate a tuturor factorilor de răspundere cu atribuții pe această linie, pe fondul escaladării fenomenului în ultimii ani. Evoluția rapidă a acestuia, ce a constat și în apariția unor noi forme de manifestare, coroborate cu creșterea gravității faptelor comise, a scos în evidență că, din ce în ce mai mulți minori consumă mai ales alcool și «etnobotanice», iar sub influența acestor substanțe săvârșesc infracțiuni cu violență ori sunt implicați în comiterea de furturi, uneori cu prejudicii foarte mari, fapte de o gravitate deosebită și cu un impact mediatic puternic”, explică oamenii legii.

    Analiză pentru stabilirea gradului de risc în fiecare școală

    Potrivit polițiștilor, elaborarea, la nivel național, în septembrie 2013, a Planului Național Comun de Acțiune-Cadru pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar a condus la sistematizarea, inclusiv la nivelul județului Vrancea, a activităților desfășurate de instituțiile cu atribuții pe această linie, sub coordonarea Instituției Prefectului.
În baza acestui Plan Național și în conformitate cu prevederile Legii 29/2010 pentru modificarea și completarea Legii 35/2007, privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ, la nivelul județului Vrancea s-a întocmit Planul Teritorial Comun de Acțiune – Cadru, cu obiective clare și sarcini precise, pentru toate instituțiile semnatare, plan care s-a continuat și în anul 2014. Conform Planului Teritorial întocmit la nivelul județului Vrancea, premergător începerii anului de învățământ preuniversitar 2013/2014 și continuat pentru anul școlar 2014/2015, s-a analizat situația operativă la toate unitățile de învățământ în parte, fiind stabilit gradul de risc pentru fiecare dintre ele.

    Activități preventive cu elevii

    Având în vedere necesitatea menținerii permanente a unui climat de siguranță în incinta unităților de învățământ și în imediata apropiere, efectivele de poliție împreună cu cele ale jandarmeriei și poliției locale au stabilit, prin protocoale, acoperirea cu efective a zonelor cu risc criminogen, în special în localitățile urbane, unde au fost desfășurate permanent activități de monitorizare la intrarea și ieșirea elevilor de la cursuri și pe traseele de deplasare la domiciliu. 
„La activitățile de asigurare a climatului corespunzător de siguranță în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ, în perioada analizată au participat zilnic în medie 185 lucrători, din care 150 polițiști, 25 jandarmi și 10 polițiști locali. În perioada septembrie-decembrie 2014 lucrătorii de poliție au monitorizat accesul în unitățile de învățământ la intrarea/ ieșirea elevilor de la cursuri, asigurându-se zilnic în medie un număr de 105 patrule, participând totodată la 491 ședințe cu cadrele didactice/părinți și desfășurând 958 activități preventive cu elevii, la orele de curs, pentru prevenirea și combaterea delincvenței juvenile. În aceeași perioadă au fost organizate și desfășurate 56 acțiuni pentru prevenirea și combaterea absenteismului școlar, ocazie cu care au fost depistați 232 elevi absentând de la orele de curs sau lipsiți de supraveghere în afara orelor de curs, fiind întocmite informări către școlile de unde proveneau și către Inspectoratul Åžcolar Județean”, au adăugat oamenii legii.

    Primarii trebuie să investească în siguranța școlilor

    În aceeași perioadă, ofițeri din cadrul IJP Vrancea, împreună cu inspectori desemnați din cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea, au organizat controale inopinate în unitățile de învățământ din municipiul Focșani și localitățile limitrofe pentru verificarea punerii în aplicare a sarcinilor trasate prin Planul Teritorial Comun de Acțiune Cadru, în vederea eliminării deficiențelor și creșterii gradului de siguranță al elevilor și cadrelor didactice. 
De asemenea, în colaborare cu ofițeri din cadrul Compartimentului de Prevenire au fost organizate întâlniri cu membrii Grupurilor de Acțiune Comunitară din 8 comune, ocazie cu care s-a adus în atenția primarilor necesitatea includerii în bugetele pe anul 2015 a unor cheltuieli privind măsuri de siguranță în unitățile de învățământ (sisteme de alarmare, sisteme de supraveghere video, etc.)

   Ședințe cu părinții și informări către directori

      Pentru semestrul II al anului școlar 2014-2015, în vederea prevenirii și reducerii fenomenului infracțional în incinta unităților de învățământ și imediata lor apropiere, precum și pentru creșterea gradului de siguranță al elevilor și cadrelor didactice, pe lângă măsurile stabilite conform Planului întocmit la începutul anului școlar, vor mai fi luate și alte măsuri, după cum spun polițiștii. Astfel, aceștia dau asigurări că vor continua să patruleze în zonele adiacente unităților de învățământ, împreună cu celelalte structuri cu atribuții în domeniu, pentru menținerea ordinii, identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor care pătrund ilegal în incinta sau anexele acestor locații, precum și pentru combaterea cerșetoriei, vagabondajului și comerțului ambulant neautorizat. 
De asemenea, vor verifica, prin sondaj, măsurile de siguranță existente la nivelul unităților de învățământ de pe raza județului, unde au fost identificate anterior deficiențe și vor face informări către conducerile unităților de învățământ preuniversitar, inspectoratul școlar, autoritățile locale și IPJ Vrancea despre neregulile constatate și măsurile legale aplicate cu ocazia controalelor efectuate și vor organiza  și desfășura acțiuni pentru prevenirea abandonului și absenteismului școlar.
În plus, oamenii legii susțin că se vor întâlni mai des cu părinții, ocazii cu care li se va solicita acestora o implicare mai mare și punctuală în supravegherea copiilor pentru prevenirea victimizării și educarea lor în ceea ce privește asigurarea bunurilor personale, care pot deveni obiectul infracțiunilor de furt (telefoane mobile, tablete, bani, etc.). Totodată, oamenii legii spun că vor avea grijă ca de fiecare dată reprezentanții ISJ și directorii să fie informați atunci când elevii sunt implicați în fapte de natură penală ori contravențională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?