Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Mihai Sorin Cîmpeanu, a răspuns, ieri, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la sediul Inspectoratului Åcolar Județean Vrancea, mai multor întrebări adresate de „Monitorul de Vrancea”. Astfel, el a făcut referire la învățământul profesional și tehnic, dar și la specialiștii pe care îi dă școala românească în domeniul agricol. Ministrul a fost rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și președinte al Consorțiului Universităților de Științe Agronomice din România. Åi șefa ISJ, profesoara Vasilica Zaharia a răspuns întrebărilor noastre referitoare la corelarea cererilor agenților economici din Vrancea cu oferta școlilor profesionale.
Mai mulți operatori economici au încheiat contracte cadru cu unitățile de învățământ din județ care oferă specializări în învățământul profesional, în conformitate cu Metodologia de organizare și funcționare a învățământului profesional de stat cu durata de 3 ani, aprobată prin OMEN nr. 3.136 din 20 februarie 2014. Însă unii dintre agenții economici și-au exprimat îngrijorarea că școlile nu au profesorii pregătiți pentru a forma muncitori în anumite domenii, un exemplu în acest sens fiind masele plastice.
Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Mihai Sorin Cîmpeanu, care a susținut ieri, o conferință de presă la sediul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, a declarat că vor fi încheiete parteneriate cu Ministerul Finanțelor Publice pentru ca unitățile de învățământ să poată atrage cadre didactice de specialitate, necesare formării cât mai multor categorii de muncitori. „Am declarat în modul cel mai clar cu putință susținerea ministerului pentru învățământul profesional și tehnic. Am și motivat acest lucru prin faptul că este forma de învățământ care asigură în cea mai directă manieră, legătura dintre sistemul de educație și piața muncii. Exemple sunt parteneriatele încheiate între licee și agenți economici în ultimii 2-3 ani. Formelor de învățământ profesional și tehnic cu durata de 2-3 ani, destinate absolvenților de clasa a VIII-a, respectiv absolvenților de clasa a IX-a, li s-au adăugat, pentru prima dată, la nivelul Legii educației, forma de organizare dual, care se adresează absolvenților de învățământ obligatoriu, de 10 clase. Este un prim pas, pasul următor urmând a fi negociat cu Ministerul Finanțelor Publice: susținerea unor avantaje fiscale pentru angajator, care să creeze premise favorabile încheierii acestor parteneriate între școli și agenții economici, care, printre alte multe aspecte importante, să genereze atât interesul angajatorilor pentru a intra în aceste parteneriate, cât și interesul școlilor de a înteprinde demersurile necesare atragerii unor cadre didactice de specialitate, care să răspundă nevoilor pieții muncii, cum ar fi cea menționată de dumneavoastră, respectiv mase plastice”, a spus Mihai Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
Autoritățile locale trebuie să susțină învățământul profesional
Ministrul a mai precizat că pentru buna funcționare a învățământului profesional e nevoie și de susținerea autorităților locale, apreciind prezența la întâlnire a vicepreședintelui Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, care i-a dat asigurări ministrului că instituția pe care o reprezintă susține liceele profesionale în vederea încheierii de contracte cu agenții economici. „Într-adevăr, la această posibilitate a organizării învățământului dual, agenții economici vor face apel în măsura în care ea se va dovedi avantajoasă pentru ei, va fi detaliată la nivel de norme și metodologie, care vor fi emise în cel mai scurt timp. Pe de altă parte, oricât am încuraja funcționarea sistemului, este necesar un bun parteneriat între ISJ și autoritățile locale, care să faciliteze relația dintre licee și agenții economici, și mă bucur că beneficiem de prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Vrancea, Ionel CelMare, care înțeleg că are disponibilitatea maximă de susținere a liceelor profesionale pentru încheierea acestor contracte”, a mai spus ministrul Cîmpeanu.
Care sunt cele mai solicitate meserii
Inspectorul general școlar, Vasilica Zaharia, a spus că în cazul lipsei anumitor profesori de specialitate, vor fi făcute demersuri anul acesta, pentru ca în anul școlar 2016-2017, să fie unități școlare care să poată asigura fomare pentru toate specializările solicitate de agenții economici. „La modul general, pentru anul școlar 2015-2016, s-au cerut meseriile de mecanici, lucrători în agricultură ecologică, au cerut tinichigii, strungari, lucrători în prelucrarea maselor plastice, pentru care nu am găsit rezolvare. Și faptul că în județul Vrancea nu avem o unitate școlară care să aibă măcar autorizare provizorie pentru această calificare, a făcut să nu promovăm această calificare pentru anul școlar 2015-2016, urmând ca în perioada acestui an școlar, o unitate școlară din județ să găsească soluția autorizării și, începând cu 2016-2017, să putem răspunde acestei solicitări. Celelalte calificări au fost soluționate favorabil. Probleme sunt acolo unde au fost solicitări de doar 4-5 locuri pentru asigurarea bazei de practică și iarăși nu putem înființa o clasă pentru 4-5 locuri, pentru că nu ne permite legislația. Probabil că o metodologie ulterioară va rezolva și această problemă”, a dat asigurări inspectorul general școlar Vasilica Zaharia.
În anul școlar 2015-2016, nouă colegii din Focșani și câte un liceu din Adjud, Odobești, Panciu și Vidra vor înființa clase cu câte 28 de locuri pentru elevii care vor să învețe o meserie. În total sunt disponibile 16 clase cu 448 de locuri. Colegiul Tehnic „V. D. Cotea” Focșani vrea să înființeze o clasă cu 28 de locuri în specializarea „Brutar-patiser-preparator produse făinoase”; Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Focșani oferă 28 de locuri în specializarea „Bucătar”, iar Colegiul Tehnic „Gh. Balș” Adjud pune la dispoziție o clasă cu 28 de locuri în specializarea „Comerciant – vânzător”. Pentru specializarea „Confecționer produse textile”, două colegii vor organiza cursuri. Este vorba de Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” cu două clase și Liceul Tehnologic „Al.I.Cuza” Panciu, cu o clasă. Pentru specializarea „Mecanic auto” vor fi înființate câte o clasă la următoarele colegii: Colegiul Tehnic „V. D. Cotea”, Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia”, ambele din Focșani, și Colegiul Tehnic „Gh. Balș” Adjud.
Cei care vor să se specializeze ca „Operator la producerea semifabricatelor pe bază de lemn/Operator fabricarea cherestelei” sau ca pădurari și silvicultori se pot înscrie la cursurile oferite de Liceul „Simion Mehedinți” Vidra, iar cei care vor să se specializeze ca „Tâmplar universal” se pot înscrie la Liceul Tehnologic „G.G. Longinescu” Focșani.
E nevoie de susținerea liceelor agricole pentru buna funcționare a agriculturii
Ministrul Educației, Mihai Sorin Cîmpeanu, a răspuns și întrebării noastre legate de specialiștii din agricultură, la care micii producători nu apelează, fapt care a dus anul trecut, în Vrancea, de exemplu, la pagube mari în viticultură, din cauza bolilor viei. În cazul marilor producători, care au apelat la specialiști, pagubele au fost reduse. Ministrul Educației a precizat că liceele agricole sunt foarte importante pentru formarea specialiștilor din agricultură, în acest sens fiind nevoie de parteneriate între liceele agricole și universitățile de stiințe agronomice. „Cu tot respectul, ca fost rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și ca fost președinte al Consorțiului Universităților de Științe Agronomice din România, vă asigur că agricultura în România nu se face după ureche. Dacă vorbim de micii producători, da, acolo avem mult de lucrat. Am declarat deja că susținem parteneriatul între liceele agricole și universitățile de științe agronomice și medicină veterinară, pe multiple planuri. Am constatat cu satisfacție că există disponibilitate alături de Ministerul Educației, de implicare a Ministerului Agriculturii, de susținere a acestor parteneriate între licee agricole și universitățile de profil. Nevoia de calificări este extrem de mare pentru că, așa cum am precizat și cu altă ocazie, avem medici veterinari recunoscuți european, dar nu mai avem tehnicieni veterinari, avem ingineri horticultori și ingineri peisagiști, dar nu mai avem grădinari, iar calificarea de grădinar este foarte solicitată pe piața muncii, avem ingineri agronomi, dar nu avem tehnicieni agricoli. Dacă nu avem tehnicieni în agricultură, sunt situații în care nu ne putem descurca. După ce plătesc câteva zeci de mii de euro pentru utilaje, mai plătesc alte zeci de mii de euro pentru a anula anumite opțiuni pe care deja le-au plătit, pentru că nu au personal calificat. Asta este sarcina liceelor agricole. Buna funcționare a liceelor agricole este un interes comun și al educației, dar și al agriculturii, pentru a avea acoperită solicitarea de calificări, și în ultimă instanță, este un interes general al societății și de susținere a calificărilor”, a declarat ministrul Educației.