Meteorologii au emis, ieri, o informare meteo de ninsori, care vizează întreaga țară, inclusiv județul Vrancea. Atenționarea a intrat în vigoare aseară, la ora 18.00, și va expira astăzi, la ora 16.00. Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat se vor semnala precipitații în majoritatea regiunilor țării. Acestea vor fi sub formă de ninsoare în zonele de deal și munte, precum și în Moldova și în Transilvania și mixte în restul teritoriului. În Carpații Meridionali și de Curbură se va depune strat consistent de zăpadă, iar în Oltenia și în Muntenia se vor cumula izolat 15…20 l/mp. Vor fi condiții de polei. Vântul va avea intensificări temporare în sud-estul țării, cu viteze ce vor atinge la rafală 40…50 km/h.
În acest context, polițiștii vrânceni recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere și să adapteze permanent viteza de rulare la condițiile de drum și trafic. Astfel, chiar dacă vă aflați în localități sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei sau zăpadă, trebuie să circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere că distanța de frânare în astfel de condiții este mult mai mare. „Întrucât ceața, burnița și depunerile de polei afectează întotdeauna buna desfășurare a circulației rutiere, recomandăm conducătorilor auto să-și sporească atenția pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieșirile din tronsoanele împădurite și sate, la intrările și ieșirile de pe poduri sau la încrucișările cu autovehiculele cu gabarit mare”, spun polițiștii.
În situația în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ceții/ ploii/ lapoviței/ ninsorii, folosirea luminilor de către ceilalți conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcției de mers. De aceea, polițiștii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite și pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă. De asemenea, curățați în permanență farurile și blocurile de semnalizare și folosiți corespunzător instalația de ventilație – climatizare!
„Nu consumați alcool și nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiți. Evitați să vorbiți la telefonul mobil în timp ce conduceți mașina, dacă nu aveți atașat la acesta dispozitivul de tip «hands-free». Åi pietonilor le recomandăm să-și sporească atenția, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor și să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiții de siguranță”, transmit polițiștii Serviciului Rutier.
Pe durata atenționării meteo, angajații de la drumuri vor fi în trafic pentru a împrăștia materiale antiderapante pe sectoarele de drumuri naționale și europene pe care există riscul formării poleiului. „Atenționăm participanții la traficul rutier asupra faptului că, din cauza recipitațiilor și a temperaturilor scăzute, poate apărea fenomenul de spălare a materialelor antiderapante împrăștiate pe partea carosabilă a drumurilor naționale, în aceste zone existând posibilitatea ca pe anumite sectoare să alterneze suprafețe lunecoase cu suprafețe umede. De asemenea, împotriva depunerii poleiului și a zăpezii pe suprafața părții carosabile se acționează pe întreaga rețea de drumuri naționale și autostrăzi cu utilaje de deszăpezire și materiale antiderapante (sare, nisip, CaCl2, alte produse chimice cu efecte de degivrare), conform normelor în vigoare. O altă măsură de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de fenomenele meteo se referă la monitorizarea modului în care își desfășoară activitatea firmele angajate de CNADNR SA pentru întreținerea pe timp de iarnă a rețelei de drumuri naționale și autostrăzi. În acest context, CNADNR SA recomandă tuturor participanților la trafic să pornească la drum doar cu autovehicule echipate cu pneuri de iarnă, săculeț cu material antiderapant și lopată, să aibă o conduită preventivă în trafic, să folosească cât mai mult frâna de motor și să evite depășirile acolo unde nu există suficient spațiu și suficientă vizibilitate pentru a fi executate în condiții de maximă siguranță”, transmit reprezentanții CNADNR.
Aceștia îi sfătuiesc pe participanții la trafic să se informeze înainte de plecarea la drum asupra stării rețelei de drumuri naționale la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/9360, TEL VERDE 0800.80.9360. De asemenea, participanții la trafic pot furniza și obține informații despre starea rețelei de drumuri naționale și autostrăzi la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon mai sus menționate sau de pe pagina de web a Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA, www.cnadnr.ro.