Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Utilizarea de anticoncepţionale poate dubla riscul de cancer cerebral


Utilizarea pe termen lung a metodelor contraceptive hormonale poate dubla riscul de cancer cerebral, potrivit unui studiu danez, dar cercetătorii au declarat că posibilitatea ca o femeie să sufere de această maladie este foarte mică în realitate. Cercetătorii au folosit date colectate în Danemarca de la 317 femei suferind de gliom, un tip de cancer cerebral, și de la 2.126 de voluntare sănătoase. Femeile aveau vârste cuprinse între 15 și 49 de ani, deci destul de tinere pentru a utiliza anticoncepționale, informează dailymail.co.uk.
Femeile care utilizaseră anticoncepționale, un dispozitiv intrauterin cu eliberare de hormoni sau un sterilet aveau un risc cu 50% mai mare de a suferi de cancer cerebral decât cele care nu au folosit o astfel de metodă contraceptivă. Diferența de risc a crescut la 90% pentru femeile care au folosit anticoncepționale pentru cinci sau mai mulți ani. Contraceptivele exclusiv pe bază de progestogeni au prezentat cea mai mare asociere cu gliomul, crescând riscul de îmbolnăvire de aproape trei ori.
În ceea ce privește tipurile de cancer, riscul cel mai mare era legat de apariția glioblastomului multiform, cea mai agresivă formă de tumoare cerebrală primară. „Este important să plasăm această creștere aparentă a riscului în context”, a spus cercetătorul șef David Gaist, doctor care lucrează la Spitalul Universitar Odense și la Syddansk Universitet (Universitatea Danemarcei de sud, n.r). „În cadrul grupului femeilor aflate la vârsta reproducerii, inclusiv al celor care folosesc contraceptive hormonale, s-ar putea anticipa că cinci femei la suta de mii vor suferi de gliom în fiecare an, potrivit Registrului Oncologic Danez. Deși am descoperit o legătură statistică puternică între contraceptivele hormonale și riscul de cancer cerebral, o evaluare a riscurilor versus beneficii va continua să favorizeze utilizarea anticoncepționalelor hormonale în cazul persoanelor eligibile”, a explicat David Gaist.
Studiul a fost publicat în revista British Journal of Clinical Pharmacology.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?