Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Recomandările medicilor pentru un organism sănătos


Specialiștii spun că pentru un organism sănătos este importantă alimentația echilibrată caloric, consumarea produselor care fac bine, făra a elimina nejustificat anumite produse, cum ar fi cele cu gluten, „pentru că așa spun unii la TV”, și fără „nostalgia hranei tradiționale”. „În România nu se mănâncă sănătos pentru că nu avem o educație nutrițională serioasă. Noi nu selectăm alimentele. Chiar și din nouă alimente neprietenoase, trebuie să-l alegem pe cel mai puțin prietenos”, a spus profesorul Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, la o masă rotundă privind importanța alimentației echilibrate pentru sănătate.
Potrivit lui Hâncu, cel mai important lucru este acela de a avea o bună digestie, adică un confort abdominal, iar probioticele din iaurt ajută la digestie. Mai mult, cu două pahare de iaurt pe zi este compensat deficitul de calciu, dar, în România, atât bărbații, cât și femeile consumă mai puțin decât această cantitate, a mai spus Hâncu.
La rândul lui, profesorul Dan Dumitrașcu, co-fondator al Societății Române de Neurogastroenterologie, a spus că digestia contribuie la starea afectivă a omului. „Avem 95 la sută din serotonină, cea care modulează stările afective, concentrată în celule dispersate de-a lungul tubului digestiv într-un așa numit sistem nervos enteric și doar 5 la sută în sistemul nervos central în creier. (…) «Creierul din stomac» nu este o simplă metaforă, ci denumirea sub care mai este cunoscut sistemul nervos enteric (SNE), cu celule localizate de-a lungul pereților intregului sistem digestiv (esofag, stomac, intestinul subțire și colon) care formează un sistem unitar. Celulele sunt similare, ca structură și funcție, cu cele care se găsesc în creier și se află în strânsă legatură atât cu sistemul digestiv, cât și cu cel nervos central. Acest al doilea creier trimite și primește impulsuri prin neurotransmițători, înregistrează experiențe și reacționează la emoții. Creierul cerebral și «creierul din stomac» se influențează reciproc, iar implicațiile acestui fapt sunt importante pentru înțelegerea, prevenirea și tratarea multor afecțiuni digestive, dar și neuronale și psihoemoționale”, a explicat Dan Dumitrașcu.
Potrivit medicului, multe afecțiuni gastrointestinale (colită, sindromul colonului iritabil) au la bază disfuncții ale sistemului nervos enteric. În cazuri de emoții puternice, suprastimularea receptorilor de serotonină din tractul digestiv poate provoca diareea, în timp ce, în cazul pacienților cu Alzheimer sau Parkinson, se constată în mod frecvent probleme cu constipația, lucru explicat recent prin faptul că celulele nervoase din tractul digestiv sunt la fel de afectate ca cele din creier. Anxietatea și depresia însoțesc simtomele clasice ale bolilor digestive, a mai spus Dan Dumitrașcu. El a abordat apoi unele mituri privind alimentația, precum ideea de a  nu mânca friptură cu cartofi, spunând că barometrul pentru combinațiile acestea este propriul organism.
Referitor la „nostalgia hranei tradiționale”, Dumitrașcu a precizat că românii aveau înainte speranța de viață mai mică. El a mai arătat că aceeași mâncare poate avea efecte diferite, în funcție de atitudinea față de hrană.


ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?