Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Primăria Focşani vrea concesionarea terenurilor folosite de cooperative


Primăria Focșani vrea o redevență pentru fiecare metru pătrat de teren folosit acum gratuit de cooperativele de consum și meșteșugărești din municipiu. Proiectul de Hotărăre a fost finalizat de reprezentanții administrației locale și a intrat în procedura de dezbatere publică, fiiind deja postat pe site-ul Primăriei. Valoarea redevenței va fi calculată pornind de la prețul de piață al terenurilor, valoare însușită de Consiliul Local printr-o hotărâre din 2006, și cuprinsă între 17 și 112 euro. Cel mai scump teren este situat în zona A-112 euro/mp, urmează zona B cu 76 euro/mp, zona C cu 45 euro/mp și zona D cu 17 euro/mp. Redevența ar urma să fie calculată conform unul algoritm prevăzut de legea 50 din 1991, respectiv „valoarea de vânzare a terenului/25 ani/12 luni/suprafața terenului = x lei/mp/lună”.     Proiectul de Hotărâre are ca obiect aprobarea „Regulamentului privind concesionarea terenurilor ce aparțin domeniului privat al Municipiului Focșani, transmise în folosință pe durată nedeterminată și fără plată, organizațiilor cooperației de consum și meșteșugărești și asociațiilor meșteșugărești”.
    Terenurile vizate de această nouă regulă urmează să fie identificate de Biroul agricultură și de Serviciul juridic al primăriei. Ulterior, societățile cooperative vor primi oferta de concesionare prin negociere directă, cu datele tehnice de identificare a terenului precum și valoarea redevenței. „Dacă în termen de 45 de zile de la data primirii ofertei de concesionare, societățile cooperative nu își exprimă intenția fermă, atunci suprafețele de teren vor fi scoase la vânzare prin licitație publică organizată potrivit legii”, se arată în proiectul de act normativ.
    Sunt vizate terenuri aflate în proprietatea privată a Municipiului Focșani, care au fost transmise în folosință pe durară nedeterminată și fără plată organizațiilor cooperative de consum și meșteșugărești, precum și asociațiilo cooperative. Aceste terenuri nu trebuie să fie revendicate sau în litigiu. Dacă sunt în litigiu, terenurile vor putea fi concesionate după stingerea litigiilor. „Concesionare se va face prin negociere directă pentru toate terenurile ocupate de construcții care au fost transmise în folosință, pe durată nedeterminată și fără plată organizațiilor cooperației de consum și meșteșugărești…se va concesiona direct terenul de sub construcție, precum și terenul necesar desfășurării activității autorizate. Căile de acces se concesionează în cotă-parte indiviză”, mai arată proiectul de act normativ. Ulterior derulării acestor proceduri, concesionarea și respectiv vânzarea fiecărui amplasament, directă sau prin licitație publică, va fi aprobată de Consiliul Local al municipiului.

    Cooperativele folosesc gratuit terenurile

    Conducerea primăriei Focșani arată că, în perioada comunistă, unitățile cooperatiste au primit în folosință, fără termen și fără plată, diverse terenuri din proprietatea statului sau expropriate de stat în acest scop. Terenurile au fost folosite în vederea edificării unor construcții cu destinație comercială ori de prestări servicii. Aceste terenuri au fost declarate fie în baza unor documente, fie fără documente în vederea impozitării și li se aplică o taxă de folosință a terenurilor proprietate de stat care se virează bugetului consolidat al Statului. Însă, în 2009, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate a unor articole din legea 1/2005 pentru cazurile în care folosința terenurilor se face cu titlu gratuit. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?