Centrul Åcolar de Educație Incluzivă „Elena Doamna” Focșani a fost gazda unor manifestări cultural artistice, prin intermediul cărora elevii au serbat Mica Unire. De menționat este faptul că unitatea de învățământ focșăneană este o școală cu rădăcini în istorie, fiind înființată în urmă cu 150 de ani de doamna Elena, soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Manifestările puse în scenă de dascălii care predau la această școală au avut menirea de a omagia ziua de 24 Ianuarie 1859, data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, după numirea lui Al. I. Cuza ca domn al Moldovei și Å¢ării Românești. Activitățile au debutat pe 22 ianuarie, când elevii claselor a V-a și a VI-a le-au prezentat colegilor o dramatizare a întâlnirii dintre Moș Ion Roată și Vodă Cuza. Vineri, copiii au vizionat spectacolul „Toți românii cântă Hora Unirii”, după Dumitru Almaș, apoi au urmărit imagini-document de la înfăptuirea Unirii și au retrăit, cel puțin la nivel de poveste, pașii făcuți de strămoșii noștri pentru înfăptuirea României.
În cadrul atelierelor de lucru, organizați pe grupe, elevii au confecționat sub îndrumarea profesorilor psihopedagogi stegulețe, cocarde, machete, apoi au redat în imagini scene ale Unirii. „La finalul activităților, elevii au dansat Hora Unirii ca simbol al unității noastre naționale și al înfrățirii tuturor românilor. Astfel, la 24 ianuarie, cântecul și hora se contopesc în ritmul aceleiași simțiri”, a spus profesorul George Lefter, consilier educativ la Centrul Åcolar de Educație Incluzivă „Elena Doamna” Focșani.