Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Ştiţi când a apărut prima echipă de fotbal în Focşani?


Vrancea este singurul județ din România care în prezent nu are o echipă de fotbal măcar la nivelul ligii a treia, iar sportul-rege se zbate în mediocritate. Puțini știu însă că prima echipă de fotbal din județ a apărut la Focșani, în anul 1953. Istoria fotbalului vrâncean la nivelul Diviziei B a început în anul 1953, când în Focșani exista echipa Progresul și care își disputa meciurile de pe teren propriu la Stadionul „Tineretului”. Doi oameni de afaceri evrei, Goldenberg și Oxenberg au avut ambiția să aducă la Progresul o serie de jucători bucureșteni și un antrenor grec, Costică Humis, un fost mare fotbalist al anilor 1930-1940 la echipa Națională și la Venus București. În anul 1953 s-a reușit prima promovare în Divizia B, iar în sezonul următor (se juca în sistem primăvară – toamnă), echipa s-a salvat de la retrogradare in extremis. Pasiunea pentru fotbal era enormă la acea vreme. Unul dintre împătimiții „sportului rege” era chiar contabilul șef de la CEC, un personaj pe nume Miaută. Acesta a făcut chiar și închisoare la acea vreme pentru că a luat din gestiune suma de 8000 lei pentru a-i folosi la nunta unui fotbalist, Ciungu (pe atunci legitimat la Progresul Focșani). Din echipa de acum 60 de ani a Focșaniului mai trăiește Valentin Arbone, fost observator în cadrul Asociației Județene de Fotbal Vrancea. 

     Mai multe denumiri de-a lungul timpului

Cu acest nume va juca în Divizia B timp de 4 ani. Sezonul 1958/1959 aduce o nouă modificare a numelui echipei: Unirea Focșani. În 1960 numele suferă o nouă modificare: Rapid Focșani. În 1963 echipa retrogradează în Divizia C, unde va rămâne timp de 11 sezoane. În tot acest timp, numele suferă iar modificări: Fructexport (1963-1966), Unirea (1966-1970), Automobilul (1970-1972) și Unirea (din 1972). Cu acest ultim nume, echipa revine în Divizia B în anul 1974. Urmează 3 sezoane în B și apoi alte 2 în C (1977-1979). Revenirea în Divizia B aduce cu sine și schimbarea numelui în Unirea I.D.S.M.S.A. Cele mai bune performanțe se petrec în aceasta perioadă. Locul 3 în sezonul 1980/1981 și 1981/1982. În sezonul 1980/1981 echipa fuzionează cu cealaltă echipă a orașului, devenind Unirea Dinamo. În 1985 retrogradează în C, dar promovează imediat, reușind în sezonul 1988/1989 pentru a treia oară clasarea pe locul 3. În 1993/1994 ocupă pentru a patra oară locul 3, însă cu numele de Acord. Sezonul următor cade în C, iar anul 1996 o găsește în divizia D, ulterior echipa desființându-se. În 1997 se realizează echipa Diplomatic Focșani prin schimbarea numelui echipei Unirea ’95 Focșani. În 1999 echipa revine în B condusă pe rând de Ion Constantinescu și mai apoi de Ioan Sdrobiș. În sezonul 2000/2001 își schimbă iar numele în Unirea 2000 Focșani. În sezonul 2004/2005 retrogradează în C de pe penultimul loc. Sezonul următor se desființează, ca în 2006 să se reînființeze ca CSM 2007 Focșani, apoi în 2008 promovează în divizia C, după aceea în 2009 în B și retrogradează înapoi. Data de 6 mai 2013 a fost ultima în care CSM Focșani a mai activat în liga a III-a, după ce conducerea clubului de pe Milcov a trimis un fax la Federație prin care a anunțat că formația focșăneană se retrage din campionat. Partidele pe care CSM Focșani se susținea pe teren propriu erau găzduite de Stadionul Milcovul. Arena focșăneană a fost renovată parțial în anul 2005, iar în prezent are un gazon impecabil. Din păcate, gradenele au căzut pradă vremii și hoților, iar în acest moment mai există puține locuri pe care microbiștii vrânceni ar putea să le ocupe la o partidă de fotbal. Municipiul Focșani nu are echipă de fotbal, astfel încât baza sportivă „Milcovul” este doar de decor. Până când, vom vedea.

    Deplasări cu trenul și minge de piele cu șiret

Emoțiile ne sunt „trezite” de instantaneele în care apar fotbaliști autohtoni, născuți, crescuți și, din păcate, unii trecuți în „lumea celor drepți”, aici, în fața noastră. Este o formă de „identitate”, obligatorie, pe care, din păcate, se pune tot mai puțin accent. Pe Facebook există chiar și o pagină destinată istoriei fotbalului vrâncean, „Amintiri din fotbalul vrâncean”, care prezintă fotografii unice cu echipele de fotbal vrâncene care au activat de-a lungul timpului în diviziile naționale, dar și cu jucători vrânceni care au reprezentat cu cinste județul la echipele care au activat. În perioada 1950-1970, fotbaliștii jucau cu mingi din piele care aveau șiret, apoi au apărut „vestitele” baloane de fotbal făcute la Mediaș. Deplasările se făceau cu trenul, dar și atunci, echipa Progresul Focșani (antrenată pe atunci de regretatul Ovidiu Gavrilă) avea echipament și câteva mingi de antrenament.
În echipa de juniori a Focșaniului din anul 1957 evoluau Angheluță, Tătaru, Mitu, Voicu, Lazăr, Sclavone, Moraru, Popa, Trușcă, Passan, Doaie, Tîlvăr și Nistor, iar nelipsit la toate partidele de acasă sau din deplasare era magazionerul Moraru. De-a lungul timpului, o altă echipă a Focșaniului care a avut o evoluție remarcabilă și a reprezentat una din cele mai bune generații de jucători a fost Unirea Focșani în 1995. Echipa antrenată de Cristian Costea, Aurel Pastia și Puiu Oprișan, iar din lot făceau parte mai mulți fotbaliști care ulterior au ajuns să reprezinte cu cinste fotbalul vrâncean pe plan național. Lotul Unirii era format din: Laurențiu Sîngerean, Culai Argeșeanu, Iulian Călin, Adrian Toma, Adrian Olteanu, Elvis Ilaș, George Crăciun, Petrică Ioan, Janet Avram, Viorel Antohi, Marian Brutaru, Åžtefan Ciolpan, Marcel Dragomir, Dănuț Dumitriu, Sandu Ciobotaru, Lucian Hristea, Adrian Păun, Alexandru Mălinaș, Cristian Ion, Fănel Babalîc, Å¢igănuș și Croitoru.



    Stadionul „Milcovul” are 41 de ani

Cel mai mare stadion de fotbal din județ, „Milcovul” din Focșani împlinește în luna mai 41 de ani de la inaugurare. Construit special pentru fotbal, suprafața de joc a fost folosită și pentru rugby, cu ocazia unei partide pe care Naționala României a disputat-o împotriva Spaniei. Primul meci oficial jucat pe „Milcovul” a fost Unirea Focșani – Luceafărul Focșani (2-1), pe 11 mai 1974, primul gol fiind marcat de Moldovan (minutul 44). La Unirea evoluau pe acea vreme Gică Canaragiu, Borș, Boța, Dragu, Grămoșteanu, Cîrcel, Galan, Costea sau Puiu Oprișan, iar după acest meci, Unirea s-a mutat de la Stadionul „Tineretului” pe „Milcovul”.În anul 1978, pe „Milcovul” s-a disputat și un meci amical de lux, între Unirea Focșani și Maccabi Tel Aviv (Israel), joc câștigat de focșăneni cu 5-3, golurile Unirii fiind marcate de Mișa Alexandru -3 și Sima -2.

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua, dupa detaliile din articol se pare ca v-ati facut temele bine, sunt impresionat de numele pe care a-ti tinut sa le scrieti corect. Intrebarea mea este, ce date aveti despre Frucexport, doar partea fotbalistica ati analizato?
    Ma refer la fosta fabrica de pe Antrepozite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?