În Focșani, manifestările dedicate împlinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor vor fi organizate în Piața Unirii, sâmbătă, începând cu ora 15.00. Pentru început, va fi un concert de muzică militară. În intervalul 15.30-16.00 va avea loc un moment artistic susținut de Emy Drăgoi, Corul de Copii Pastorala, Veta Biriș și Trupa Protha. La ora 16.00, Corul Pastorala va intona imnul Europei. Imediat după acest eveniment, oficialitățile participante vor primi salutul gărzii de onoare, după care va fi intonat Imnul Național al României, interpretat de Paula Seling. De la ora 16.07 va avea loc un moment evocator, susținut de actori de la teatrul „Maior Gh. Pastia”.
După acest moment, vor urma alocuțiunile oficialităților, după care invitații și autoritățile administrației județene și locale vor fi invitați să se prindă în hora unirii, care va fi interpretată de Veta Biriș. În jurul orei 16.50 va avea loc un exercițiu de drill team, urmat de defilarea Gărzii de Onoare, iar la ora 17.00 va avea loc un concert de muzică populară susținut de Veta Biriș, urmat de retragerea cu torțe.
Reamintim că premierul Victor Ponta va fi prezent la Focșani pe 24 ianuarie. „Am confirmarea premierului Victor Ponta că va participa la manifestările organizate la Focșani pe 24 ianuarie. În prima parte a zilei, prim-ministrul va fi prezent la Iași, apoi va veni și la Focșani”, a afirmat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
Președintele Consiliului Județean și prefectul Nicușor Halici l-au invitat la eveniment inclusiv pe președintele României, Klaus Iohannis, pe președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar și pe președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. Invitații au mai fost trimise miniștrilor din Guvernul Ponta, membrilor Curții Constituționale, Consiliului Superior al Magistraturii, Patriarhiei Române, dar și președinților de consilii județene.
24 ianuarie este zi de sărbătoare națională
Ziua de 24 ianuarie a fost declarată sărbătoare națională. „Pentru prima dată, ziua de 24 ianuarie este declarată sărbătoare națională, legea fiind votată la sfârșitul anului trecut în Parlament. A fost voința vrâncenilor, în special, și a românilor, în general, ca ziua de 24 ianuarie să devină sărbătoare națională, fiind astfel recunoscut rolul pe care Vrancea l-a avut în realizarea Unirii Principatelor și importanța acestui eveniment care a stat la baza realizării Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”, a spus Marian Oprișan.
Legea pentru declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare națională a avut ca inițiatori peste 100 de deputați și senatori din mai multe grupuri parlamentare. A fost adoptată în 3 decembrie de Camera Deputaților, în calitate de for legislativ decizional, cu 276 de voturi „pentru”, 4 „împotrivă” și 11 abțineri. Senatul, prima Cameră sesizată, a aprobat proiectul de lege în iunie. „Se declară ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, ca zi de sărbătoare națională. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot organiza și/sau sprijini logistic și material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile”, se arată în textul legislativ.