Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Medicii de familie vrânceni REFUZĂ distribuirea cardurilor de sănătate. Pacienţii fără card VOR PLĂTI consultaţia


Medicii de familie nu vor să distribuie cardurile de sănătate rămase nerepartizate la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea. După ce oficialii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au anunțat că toate cardurile de sănătate care nu au ajuns la asigurați vor fi înmânate medicilor de familie pentru distribuire, aceștia au susținut contrariul. Mai mult, medicii atenționează pacienții că, de la 1 februarie, cei care nu vor prezenta cardurile de sănătate vor fi puși să achite contravaloarea serviciilor medicale.
Reprezentanții Patronatului Medicilor de Familie Vrancea i-au trimis o notificare președintelui CAS, Mihai Copaci. „Patronatul Medicilor de Familie Vrancea (PMFVN), având personalitate juridică, împuternicit ca reprezentant la nivelul ramurii sănătate și asistență socială în raporturile cu Direcția de Sănătate Publică și Casă Județeană de Asigurări de Sănătate Vrancea, prin prezența vă aducem la cunoștință o serie de probleme ce se cer rezolvate de urgență în județ de către CJASS Vrancea. Având în vedere prevederile legale în vigoare, precum și proiectul CNASS de a deveni obligatorie utilizarea cardului de sănătate, începând cu data de 01.02.2015, vă solicităm să luați de urgență următoarele măsuri: asigurarea tipăririi și distribuirii cardurilor de sănătate către toți cetățenii județului care au acest drept: -tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani până la dată începerii utilizării obligatorii a cardului (01.02.2015) și ulterior, lună de lună pentru cei care vor împlini această vârstă; -tinerii 18-26 ani care sunt elevi/studenți; -tinerii aflați în îngrijirea instituțiilor Statului Român (asistență socială și protecția copilului); -persoanele beneficiare ale legii 416”, se arată în notificarea trimisă la CAS.

   Cine nu are cardul, va plăti serviciile medicale chiar dacă este asigurat
 
Medicii atenționează oficialii CAS că în cazul în care cardul nu va putea fi prezentat sau sistemul va da erori, pacienții vor trebui să plătească serviciile de care au beneficiat. „Cardul de sănătate este o parte a unui proiect informatic implementat la inițiativa CNASS, alături de DES (dosarul electronic de sănătate) și rețeta electronică (E-Rp/), și reprezintă dovada că pacientul asigurat (plătitor la CNASS) este la un moment dat în cabinetul furnizorului de servicii medicale. Cardul ar trebui înmânat doar beneficiarului de asigurare de sănătate, în momentul semnării contractului de asigurare și al plății asigurării. Vă comunicăm cu această ocazie că, începând de la data când serviciile medicale prestate vor fi validate doar cu cardul, în toate situațiile în care pacientul nu va avea card sau cardul va fi invalid, blocat, pierdut, uitat pinul etc. sau sistemul informatic SIUI nu va funcționa, pacienții vor primi servicii medicale doar cu plata directă (chitanța primită va putea fi prezentată asiguratorului pentru decont). Profesia medicală este o activitate liberală, cabinetele sunt cu activitate privată și, prin urmare, nu pot fi blocate prin decizii administrative ale asiguratorilor: altfel spus nimeni nu poate interzice unui medic să consulte un bolnav în cabinet, doar decontarea serviciilor oferite se poate face din surse diferite (plata directă făcută de beneficiar sau plata suportată de asigurator, în baza unor contracte semnate cu furnizorul de servicii medicale)”, se mai arată în notificare.

    Copaci nu înțelege de ce medicii de familie refuză să distribuie cardurile

În replică, șeful CAS Vrancea, Mihai Copaci, spune că refuzul medicilor de familie în ceea ce privește distribuția cardului de sănătate nu este întemeiat și va afecta pacienții. „Acest card a fost implementat pentru realizarea unui sistem de funcționabilitate optimă. Având în vedere decizia de la nivel național, prin care medicii de familie trebuie să distribuie cardurile returnate CAS-urilor, consider că refuzul medicilor de familie nu este întemeiat. Plus, fiecare medic de familie are un număr mic de carduri de distribuit. Plus că este absurd ca un pacient de la Nereju sau Vintileasca să se deplaseze tocmai la CAS Vrancea ca să-și ridice cardul de sănătate. Nu e bine să fie puși pe drumuri pacienții din mediul rural. De la 1 februarie, cei care nu vor avea cardul vor beneficia doar de servicii medicale în sistem de urgență, pentru un control, o rețetă vor trebui să plătească. Editarea cardurilor e un proces continuu, așa că și cei care vor împlini 18 ani le vor primi”, ne-a precizat Copaci. 
În Vrancea, dintre cele peste 190.000 de carduri de sănătate, 11.490 documente au ajuns la sediul CAS. Mai mult, un număr de 206 carduri pentru asigurații vrânceni au ajuns la sediul CAS Galați. Mihai Copaci spune că se va discuta cu reprezentanții insituției din Galați, pentru ca aceste documente să fie trimise în Vrancea. „Este vorba de un număr de 206 carduri care au ajuns la CAS Galați. S-a întâmplat acest lucru deoarece asigurații și-au schimbat datele de pe buletin sau au fost anumite erori. Cardurile vor ajunge la sediul CAS Vrancea”, dă asigurări Copaci.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?