Consumul unui fruct de avocado pe zi ajută la scăderea colesterolului rău

0
5530


Consumul unui fruct de avocado pe zi ar putea ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău în cazul persoanelor supraponderale și obeze, dar a căror stare de sănătate este bună, potrivit unui studiu citat de Reuters. Rezultatele studiului nu înseamnă că oamenii ar trebui să adauge pur și simplu fructele de avocado dietelor lor. Cercetătorul-șef care a realizat acest studiu a spus că rezultatele arată că fructele de avocado incluse într-un regim alimentar sănătos au redus nivelului colesterolului de tip LDL (lipoproteine cu densitate scăzută). „Oamenii nu trebuie doar să adauge un avocado dietei, ci ar fi foarte bine să adauge un astfel de fruct unui regim alimentar sănătos”, a declarat Penny Kris-Etherton, președinte al Comitetului pentru Nutriție al American Heart Association și expert în nutriție la Pennsylvania State University. 
Oamenii ar trebui să adopte o dietă sănătoasă pentru a-și scădea riscul de îmbolnăvire de maladii cardiovasculare, au scris Kris-Etherton și colegii săi în publicația Journal of the American Heart Association. Doar între 5 și 6% din calorii ar trebui să vină din surse de acizi grași saturați, care se găsesc în alimente precum untul, brânza și carnea grasă. În loc de grăsimi saturate, oamenii ar trebui să consume alimente bogate în acizi grași mononesaturați și polinesaturați. 
Un studiu anterior a descoperit că dieta mediteraneană, bogată în acizi grași mononesaturați, proveniți din uleiul de măsline extravirgin și mai multe tipuri de nuci, scade riscul de probleme cardiovasculare majore, precum atacuri vasculare cerebrale și infarct, cu circa 30% în decurs de cinci ani în rândul persoanelor în vârstă cu un risc crescut de a suferi de astfel de maladii, au mai spus cercetătorii. Fructele de avocado sunt o altă sursă de acizo grași mononesaturați, dar conțin și alți compuși benefici, cum ar fi vitamine, minerale și fibre, potrivit studiului citat de Reuters. 
În cadrul cercetării, savanții au folosit 45 de persoane supraponderale și obeze, dar sănătoase, cu vârste între 21 și 70 de ani, care au fost rugate să urmeze trei diete, cu scopul de a reduce nivelul colesterolului, care se depune pe pereții interiori ai arterelor sub formă de placă. Participanții au urmat o dietă obișnuită pentru americani, timp de două săptămâni, înainte de a respecta dietele de scădere a nivelului de colesterol. Apoi, persoanele incluse în studiu au urmat fie o dietă săracă în grăsimi, fără avocado, fie un regim cu conținut mediu de grăsimi, tot fără a include avocado, fie o dietă cu conținut moderat de grăsimi, care includea și consumul unui fruct de avocado pe zi. 
După urmarea, timp de două săptămâni, a dietei obișnuite pentru americani, nivelul mediu al colesterolului LDL, tipul care se adună în artere, era de circa 128 de miligrame per decilitru (mg/dl). Un nivel sub 100 de miligrame per decilitru al colesterolului LDL este considerat ideal, potrivit Intitutelor Naționale de Sănătate din State Unite. La cinci săptămâni după ce au început să urmeze dietele desemnate fiecărui subgrup, nivelurile de colesterol LDL scăzuseră cu 7,4 mg/dl în cazul voluntarilor care urmau dieta cu conținut scăzut de grăsimi și cu 8,3mg/dl în cazul celor care urmau dieta cu conținut mediu de grăsimi. 
Subiecții care urmau dieta cu conținut moderat de grăsimi, dar și un avocado pe zi, au înregistrat cea mai mare schimbare în ce privește nivelul de colesterol rău (LDL), care scăzuse cu 13,5 mg/dl. Scăderea cu 13,5 mg/dl a nivelului de colesterol LDL ar putea fi suficientă pentru a preveni nevoia unui tratament medicamentos de ținere sub control a colesterolului, potrivit lui Kris-Etherton. Totuși, scăderea nu este atât de mare pe cât s-ar putea cu ajutorul celor mai noi medicamente pentru colesterol. 
Kris-Etherton a precizat că studiul arată că dietele sănătoase pentru sistemul cardiovascular sunt eficiente în ceea ce privește scăderea colesterolului, fie că includ sau nu și avocado. „O dietă sănătoasă este eficientă, dar sunt unele beneficii în plus prin adăugarea unui fruct de avocado”, a spus cercetătoarea. 
Kate Patton, expertă în diete de prevenire a maladiilor cardiovasculare, la Cleveland Clinic din statul american Ohio, a declarat că unii dintre compușii din avocado sunt, probabil, responsabili de scăderea mai accentuată a nivelului de colesterol. „Fibrele ajută la menținerea unui sentiment de sațietate pentru mai mult timp și încetinesc procesul digestiv”, a spus Patton, care nu a fost implicată în cercetare, adăugând că acest fruct i-ar putea ajuta pe oameni să nu mănânce altceva pe timpul zilei.
Kris-Etherton a declarat că este, de asemenea, posibil ca oamenii să beneficieze de aceleași efecte pozitive consumând alte legume, fructe și nuci similare cu fructul de avocado. Cercetătoarea a sfătuit persoanele care doresc să înceapă să urmeze o dietă să analizeze mai întâi alimentele pe care le consumă de obicei. „Efectuați o evaluare a dietei pe care o aveți în prezent, vedeți unde mai puteți face schimbări și porniți de-acolo”, a spus Penny Kris-Etherton. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here