Încălcarea anumitor legi poate fi un simptom al demenţei

0
452


Apetența pentru infracțiuni, incluzând furtul, avansurile sexuale, încălcarea proprietății, a regulilor de circulație, urinatul în public, în cazul persoanelor adulte, poate fi un simptom al demenței, susțin cercetătorii americani. Profesorul Georges Naasan, de la departamentul de neurologie al Universității California din San Francisco, a declarat că există o categorie de persoane, în special oameni în vârstă care comit pentru prima dată o infracțiune, care ar putea suferi de o boală neurodegenerativă, maladie care stă în spatele comportamentului lor infracțional. 
Naasan și colegii săi au analizat fișele medicale a 2.397 de pacienți diagnosticați cu Alzheimer și alte tipuri de demență între 1999 și 2012. Cercetătorii au căutat în dosarele pacienților referirile la comportamentul infracțional, folosind termeni cheie precum „arestare”, „furt din magazine”, „conducere sub influența alcoolului sau drogurilor” și „violență”, și au găsit informații de acest tip în cazul a 204 pacienți, adică 8,5% dintre membrii grupului analizat. 
Comportamentele acestor pacienți erau de cele mai multe ori mai degrabă un semn prematur de demență frontotemporală (maladia Pick, n.r) sau de afazie primară progresivă, un tip de demență care afectează capacitățile lingvistice ale pacientului, decât un simptom al instalării maladiei Alzheimer. Dintre pacienții care au avut probleme cu legea, 64 sufereau de maladia Pick, 24 erau bolnavi de afazie primară progresivă, 42 prezentau Alzheimer, iar restul sufereau de alte forme de demență. 
Pacienții cu demență frontotemporală sau afazie tindeau să fie mai tineri, cu vârste cuprinse, în medie, între 59 și 63 de ani, comparativ cu bolnavii de Alzheimer, care aveau, în medie, 71 de ani, în perioada în care medicii au efectuat cercetarea referitoare la comportamentul infracțional. Peste 6,4% dintre subiecții din „grupul criminal” care sufereau de demență frontotemporală au avut episoade de violență fizică și verbală în timpul bolii, comparativ cu 3,4% dintre cei cu afazie și 2% dintre cei cu Alzheimer, potrivit studiului publicat în revista JAMA Neurology. În cazul a 4% dintre pacienții cu demență frontotemporală, violența a fost unul dintre primele simptome ale bolii neurologice. 
Bărbații prezentau o apetență mai mare de a face avansuri sexuale altor persoane și de a urina în public, comparativ cu femeile. Potrivit lui Naasan, dacă pacienții au avut în familie cazuri de boli neurodegenerative, ar putea fi posibilă găsirea unei legături între comportamentul infracțional și o problemă cerebrală.  
Primele semne de demență frontotemporală pot include schimbări de personalitate, precum dezinhibare, lipsă de empatie, apatie, comportament obsesiv-compulsiv, potrivit cercetătorului. Familia și prietenii pot interpreta cu ușurință drept atacuri personale aceste schimbări de comportament, dar ar trebui să înțeleagă că acestea ar putea fi primul simptom al unei maladii și ar trebui să ceară un control medical, a spus profesorul american.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here