Primarii localităților vrâncene trebuie să solicite administrației județene noile atestate de producător agricol ce vor fi folosite de fermierii care vor să vândă în piețele agroalimentare. Ministerul Agriculturii a aprobat modelul pentru atestat, iar tipărirea documentului este realizată la Imprimeria Națională. Solicitările primăriilor sunt transmise de Consiliul Județean către Imprimerie astfel încât noile documente să ajungă în cel mai scurt timp către producătorii agricoli.
Noua lege referitoare la condițiile în care trebuie să se desfășoare comercializarea în piețele agroalimentare stabilește că vechile certificate de producător agricol sunt înlocuite de atestatul de producător și carnetul de comercializare a produselor. Cele două documente sunt obligatorii și trebuie folosite de țăranii care vând în piețele agroalimentare. Atestatul de producător confirmă că fermierii desfășoară o activitate economică, iar carnetul de comercializare este un document nou care îi oferă fermierului posibilitatea de a vinde produsele agricole obținute în ferma sau gospodăria proprie. Acest carnet poate fi obținut de soțul, soția, rudele până la afini de gradul I pentru exercitarea actelor de comerț. Ambele documente se emit de primării, la solicitarea producătorilor agricoli persoane fizice care doresc să-și valorifice produsele obținute în gospodăria proprie.
Atestatul de producător are o valabilitate de un an calendaristic de la data emiterii și trebuie vizat semestrial prin aplicarea ștampilei și semnăturii primarului comunei, orașului sau municipiului. Noua lege face ordine în piețele agroalimentare prin obligativitatea ca până 40% din spațiile de vânzare să fie folosite doar de către fermierii care dețin carnete de comercializare. Actul normativ obligă administratorii piețelor să asigure organizarea de spații de vânzare distincte, rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice deținătoare a unui atestat de producător și a unui carnet de comercializare, pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obținute din gospodăria proprie.
Cei care nu respectă această obligație riscă amenzi uriașe. Suma minimă care trebuie plătită este de 12 mii lei, iar maximul ajunge la 37.500 lei. Amenzile sunt consistente și pentru primarii care semnează în alb atestate de producător sau carnete de comercializare. Minimul amenzii este de 15 mii lei și se ajunge la 22.500 lei. Bișnițarii care vând produse agricole fără să aibă noile documente prevăzute de lege riscă, de asemenea, sancțiuni consistente, cuprinse între 15 mii și 22.500 lei. O noutate este și extinderea categoriilor de funcționari care pot constata și sancționa neregulile în folosirea documentelor și vânzare produselor în piețe. „Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor … se realizează de persoanele împuternicite de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanțelor Publice, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, și de agenții și ofițerii de poliție din cadrul Poliției Române, de către Poliția locală și de către persoanele împuternicite de primar”, precizează noul act normativ.