Personalul medico-sanitar de la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean Focșani, care a asigurat garda în perioada Crăciunului, nu a avut o clipă de răgaz. Spre deosebire de anii precedenți, când numărul pacienților cu afecțiuni digestive era mic, anul acesta medicii UPU au avut de tratat zeci de persoane cu afecțiuni digestive cauzate de consumul excesiv de alcool și/sau alimente. Potrivit informațiilor oferite de medicii de la UPU Focșani, de pe 24 până pe 27 decembrie, inclusiv, la UPU au ajuns peste 500 de pacienți.
Medicul șef al UPU, dr. Dana Dincă, ne-a precizat că în aceste zile au dominat afecțiunile digestive, numărul pacienților fiind mult mai mare decât în anii precedenți. „Pacienții care acuzau probleme digestive au început să se prezinte la Unitatea de Primire Urgențe încă de pe 25 decembrie, numărul fiind în continuă creștere până pe 27 decembrie, când a fost cel mai mare număr de pacienți. Ponderea afecțiunilor digestive a fost foarte mare în comparație cu anul trecut. Afecțiunile digestive au fost cauzate de consumul excesiv de alimente, dar și de alcool. De asemenea, am avut și pacienți cu reacții alergice cauzate de consumul excesiv de alimente și pacienți cu traumatisme prin agresiune, cauzate de consumul excesiv de alcool. Dar, modul de alimentație a determinat și alte afecțiuni. Dacă în prima zi, din numărul total de pacienți prezentați în UPU 30-40% au prezentat patologie digestivă, în zilele următoare procentul a fost de 50-60% din total”, ne-a precizat medicul Dana Dincă.
Solicitările la Ambulanță au crescut cu 30%
Și cadrele medicale din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea au muncit la foc continuu în cele trei zile. Numărul solicitărilor a crescut cu 30% față de o perioadă normală.
Managerul SAJ, medicul Vitalie Bețișor ne-a declarat că ambulanțele au fost solicitate cel mai mult pentru afecțiuni digestive. „Dacă în mod normal aveam 100-120 de solicitări pe zi, acum am avut și peste 150 pe zi. Pot spune că numărul solicitărilor a crescut cu 30%, mai mult ca în anii precedenți. Pe locul I au fost afecțiunile digestive, apoi sindromul febril și virozele, mai ales la copii, apoi am avut agresiunile cauzate de consumul excesiv de alcool, dar și afecțiunile cardiovasculare”, ne-a spus medicul Bețișor.
Sfaturile medicilor pentru noaptea dintre ani
Èinând cont că urmează Revelionul, medicul Dincă le recomandă vrâncenilor să consume moderat alimente și alcool, pentru a preveni afecțiunile digestive. „Recomand ca în această perioadă, în seara de Revelion, dar și în zilele de sărbătoare de după Revelion, să se adopte un stil alimentar echilibrat, fără excese. Asta pentru ca bucuria sărbătorilor să nu fie întreruptă de diferite afecțiuni”, spune medicul Dana Dincă.
Mai mult, medicii spun că organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, precum carne de porc, cârnați, caltaboș, slănină, tobă etc. Aceste preparate trebuie consumate cu moderație și, în niciun caz, la masa de seară. Este bine să fie evitată prăjirea alimentelor, fiind de preferat ca acestea să fie fierte, coapte sau făcute pe grătar. Totodată, nu trebuie consumate prea multe alimente din carne de porc insuficient prelucrate termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare nu distrug larvele de Trichinella spirallis.
Consumați fructe și legume
La cinele festive nu trebuie să lipsească legumele și fructele. În perioada sărbătorilor de iarnă, alimentația trebuie să fie cât mai diversificată, cuprinzând zilnic cereale, legume, fructe, lapte și derivate. Aportul de lichide trebuie să fie de minimum 1,5 l pe zi (apă, ceaiuri de plante neîndulcite), iar alimentele trebuie să aibă termenul de garanție afișat pe ambalaj. Pentru ca organismul să funcționeze bine, pe lângă o alimentație cât mai echilibrată, este recomandat exercițiul fizic de cel puțin trei ori pe săptămână, respectiv mersul pe jos, alergatul, schiul, patinajul.
Persoanele cu afecțiuni cunoscute vor păstra continuu legătura cu medicii curanți pentru a evita agravarea stării de sănătate și luarea unor măsuri profilactice suplimentare. Alcoolul, chiar dacă pe moment dă senzația de încălzire a corpului, în cantități mari poate produce deshidratarea.