GALERIE FOTO: Cadoul din cutia de pantofi, bucuria copiilor nevoiași din Vrancea

0
1197


Shoebox sau cadoul din cutia de pantofi, o campanie de ajutorare a persoanelor nevoiașe, aflată la a opta ediție, se desfășoară și în Vrancea. Anul trecut, câțiva tineri au citit despre această acțiune pe un site de socializare, apoi au avut curajul să implementeze ideea și la noi în județ. Anul acesta, numărul celor implicați în proiect a depășit 400 de vrânceni. 
Câtă bucurie poate încăpea într-o cutie de pantofi? N-aveți idee! Sute de copii nevoiași din județ simt bucuria sărbătorilor de iarnă, exact atunci când cred că toți i-au uitat. Acest lucru este posibil prin intermediul unei campanii, care a fost inițiată în Cluj, iar între timp s-a răspândit în întreaga țară prin intermediul rețelelor de socializare, ba chiar și în diaspora. De anul trecut, campania Shoebox sau cadoul din cutia de pantofi se derulează și în Vrancea.
Oana Lepădatu și Mirela Moldoveanu, două prietene și colege de serviciu, din Focșani, au aflat de campania ShoeBox – Cadoul din Cutia de Pantofi de pe Facebook. Au strâns câteva cadouri pe care au vrut să le trimită la Cluj, la inițiatorul campaniei, dar acesta le-a propus să deschidă un centru de colectare în Focșani. Zis și făcut. În 2013, cele două tinere au strâns 272 de cutii cu daruri, pe care le-au oferit  unor copii orfani și celor de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” Focșani. 
Anul acesta, campania a luat amploare. În perioada 1-15 decembrie, sute de vrânceni au dus la centrul de colectare din cartierul Sud cutii de pantofi pline cu diferite lucruri. „În 2014 am avut 272 de cutii cu cadouri, iar anul acesta ne bucurăm că evenimentul a luat o asemenea amploare. Până acum am strâns peste 350 de cutii cu daruri și urmează să mai primim peste 50 de cutii de la vrânceni din Italia. Campania de colectare a avut loc în perioada 1-15 decembrie”, ne-a spus Oana Lepădatu, voluntară în cadrul campaniei ShoeBox – Cadoul din Cutia de Pantofi. 
Vrâncenii care au oferit cadouri în cadrul acestei campanii au aflat despre Shoebox de pe Facebook. S-au documentat, au rămas impresionați și s-au motivat, așa că au strâns mai multe cutii cu daruri pe care le-au dus la centrul de colectare din Focșani. „Noi, fetele din gașcă, ieșisem în oraș, să plănuim o plecare la un concert, iar la un moment dat, am început să discutăm despre acțiuni de caritate. O prietenă de a noastră ne-a întrebat dacă am auzit de «cutia de pantofi». Așa că am început să ne interesăm pe Facebook. A doua zi am sunat acolo, ne-au oferit detalii și am început să ne organizăm. Am fost opt fete și un băiat, care am pus în cutiuțe dulciuri, jucării, hăinuțe și le-am dus la centrul de colectare din Sud. Vrem să ne implicăm și în acțiunile care vor urma în anii următori și, cu siguranță, vom fi mai mulți”, ne-a spus Isabela Sîrghe. 
O parte din cele peste 350 de cutii cu daruri au fost deja oferite copiilor nevoiași din județ. Oana Lepădatu ne-a spus că au primit daruri copii din cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” Focșani și mai mulți orfani. De asemenea, părintele Bran, care deține asociația „Sfântul Sterian”, a identificat mai mulți copii nevoiași, care, la rându-le, vor primi cadouri. 
   Shoebox și în Adjud
Campania Shoebox-cadoul din cutia de pantofi a ajuns și în Adjud. Cea care s-a ocupat de colectarea cadourilor a fost Manuela Vlasie. După cum ne-a spus, ea a aflat de campania Shoebox dintr-un reportaj difuzat pe un post de televiziune. „De Shoebox am aflat anul trecut, dintr-un reportaj dat pe un post de televiziune. Mi-a plăcut ideea și l-am sunat pe Valentin Vesa, inițiatorul și coordonatorul proiectului ShoeBox – Cadoul din Cutia de Pantofi. Anul trecut am strâns 48 de cutii, pe care le-am donat la un centru de copii din Odobești. Anul acesta, am strâns tot 48 de pachete pe care le-am dăruit în același loc. Vreau să continui această campanie și în anii următori, deoarece e o bucurie să ajuți!”, ne-a spus Manuela Vlasie. 
Copiii nevoiași din Vrancea au primit dulciuri, jucării, articole vestimentare și fructe.
   Despre campania ShoeBox 

ShoeBox – Cadoul din Cutia de Pantofi este o inițiativă de ajutorare a copiilor între 2 și 18 ani, cu posibilități materiale reduse, iar anul acesta a ajuns la cea de-a opta ediție. Oricine dorește să ofere unul sau mai multe cadouri trebuie să țină cont că acestea trebuie să aibă un volum rezonabil, astfel încât să încapă într-o cutie de pantofi, pe care ulterior să o prezinte la unul din cele peste 140 de centre de colectare a cadourilor, atât din țară cât și din străinătate. 
Lansată în 2007, campania ShoeBox – Cadoul din Cutia de Pantofi a fost inițiată de Valentin Vesa, un voluntar din Cluj. Campania a înregistrat o creștere semnificativă. În 2012 au fost colectate 6.118 cutii în 20 de orașe din România, iar în 2013 s-a ajuns la un număr de 30.669 de cutii adunate de la români din 8 țări. Pentru acest an, organizatorii estimează strângerea a circa 100.000 de cutii. Cadourile oferite în cadrul acestui proiect constau în alimente, haine, rechizite sau jucării ce trebuie să încapă într-o cutie de pantofi, donațiile în bani nefiind acceptate. 
Fiecare persoană care a dorit să se implice a trebuit să pregătească cel puțin o cutie de pantofi, pe care să o depună la unul din centrele de colectare disponibile în cadrul campaniei. În momentul de față, în coordonarea activităților din cadrul ShoeBox – Cadoul din Cutia de Pantofi sunt implicați aproximativ 200 de voluntari, care se ocupă de pregătirea locațiilor pentru colectare, distribuirea fluturașilor și afișelor cu informații despre campanie, colectarea și sortarea cadourilor, pregătirea etichetelor pentru cutii și distribuirea cadourilor către copiii din mediile defavorizate.
Anul acesta, proiectul se desfășoară cu ajutorul voluntarilor din 12 țări: Anglia, Australia, Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, România, Slovacia, Suedia și Statele Unite ale Americii, pe teritoriul cărora românii din 77 de orașe adună cadouri, în cele 137 de centre de colectare disponibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here