Aproximativ 70 de persoane au protestat ieri, timp de două ore, în fața sediului Protoieriei 1 Focșani, vizavi de Catedrală. Acestea au manifestat pentru susținerea mai multor preoți pe care consideră că Înaltpreasfinția sa Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, îi nedreptățește. Protestatarii s-au declarat nemulțumiți de taxele care ar fi fost impuse, de faptul că nimeni de la Arhiepiscopie nu vorbește cu ei, dar și pentru că Vrancea nu are Episcopie, considerând că așa ar fi normal. Oamenii au venit „înarmați” cu afișe pe care erau scrise diferite mesaje adresate ÎPS Ciprian, dar și față de protoiereul Valeriu Balica.
Printre altele, enoriașii au strigat „Cipriane nu uita, Vrancea nu este a ta”, „Începeți postul doi cu Balica de la noi”. Credincioșii au afirmat că cel puțin 10 preoți din județ ar avea „probleme”, ar fi „nedreptățiți” și nu exclud ca aceștia să fie caterisiți așa cum cred că se va întâmpla și cu preotul Giorgică Vatră de la Biserica „Sfântul Andrei” din Focșani, care a fost trimis o lună la mănăstire. „Am început o campanie și vom fi în fiecare duminică aici prezenți pentru modul despotic în care se conduce această episcopie. Am trecut prin anumite probleme, vrem să facem publică situația și vrem să anunțăm că acest miting și această susținere este pentru toți preoții din Vrancea și nicidecum pentru părintele Vatră. Noi suntem pentru susținerea tuturor preoților din Vrancea și vrem să terminăm cu această situație. Nu numai părintele Vatră este în situația asta. Am făcut parte din comisia care a fost la Buzău și acolo părintele Ciprian a spus că este cu lupa pe Poiană, Vatră, Ene, Panaite, Gătej, pe Răuță, deci sunt preoți care sunt amenințați cu caterisirea și care nu pot vorbi de situația lor. Ne va determina să ieșim în stradă de fiecare dată”, a precizat Nela Panaite, organizator al protestului.
Aceasta a mai spus că protestatarii vor fi prezenți în fiecare duminică în fața Protoieriei 1 „în căutarea dreptății”. „Avem dovezi, avem înregistrări, dar nu ia nimeni în seamă ce probe avem. Șantaj, caterisim părinții, blestemăm enoriașii și am terminat tot. Suntem în biserică sau suntem în stradă? Să ne spună și nouă ceva. Suntem în post. Ce a pus părintele Ciprian în sufletele noastre? Otravă, asta a făcut și ne amenință. Veți vedea ce repercusiuni va avea această adunare, dar aici vom fi în fiecare duminică”, a adăugat Nela Panaite.
Enoriașii sunt nemulțumiți și de faptul că în mai multe biserici din Focșani a fost introdus al doilea post. „Am făcut parte din acea delegație care a mers la Înaltpreasfințitul Ciprian și ni s-a comunicat de acolo că sunt 70 de preoți care sunt susținuți din bugetul dumnealor. Eu am o singură întrebare. Sunt enoriaș, lucrez la stat iar ca să am un loc de muncă am dat examene peste examene. Nu știu care sunt criteriile pentru ocuparea posturilor dumnealor, bănuiesc că ar putea să le facă publice și nu știm care sunt criteriile pentru care s-au introdus aceste posturi 2 în Focșani. Mă gândesc că ar fi fost bine să înceapă cu părintele Balica, dar nu la modul cum știm că dânsul are în parohie un al doilea preot pensionar, ci să aibă preot cu buget, cu salariu, cu dascăl și să vadă dacă poate duce doi, trei preoți. Nu cred că acești enoriași pot duce atâțea preoți din banii noștri, ai contribuabililor. Acești preoți ar fi trebuit introduși la toate parohiile din Focșani și atunci nu ar fi fost nemulțumiți”, a precizat o altă persoană, care a luat parte la protest.
Enoriașii au mai spus că ar trebui să nu mai fie școlarizați atât de mulți preoți, dacă acestora nu li se pot asigura și posturi. „Sfătuim pe cei de sus să nu mai școlarizeze pe bandă rulantă preoții, să le dea la mână diplome, dacă nu au unde să le asigure post”, a declarat o altă protestatară. În completarea acesteia a venit un bărbat care a spus că biserica părintelui Vatră nu este făcută de ÎPS Ciprian, ci de preot și de enoriași. „Ei nu iau în calcul parohiile, care au peste 1000 de enoriași, bagă la unu amărât care a făcut o biserică pe coatele lui și cu enoriașii. Nu este biserica lui Ciprian, ci este făcută de noi”, a adăugat protestatarul.
Credincioșii au venit și cu un mesaj scris căruia i-au dat citire în fața Protoieriei 1, iar printre altele au spus că ÎPS Ciprian își arată puterea fără a asculta glasul credincioșilor. „Noi, credincioșii, venim în atenția dumneavoastră dezamăgiți sufletește de modul în care Înaltpreasfinția sa Părintele Ciprian – Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei înțelege să își arate puterea și despotismul fără a asculta glasul credincioșilor. Comportamentul pe care îl afișează este conform statutului său, de despot și de ierarh, așa cum apar și în rugăciunile preoților din biserici „Pe stăpânul și Arhiereul nostru, Doamne îl păzește”, dar frați creștini într-un Hristos, stăpânul e unul și acela este Dumnezeu. Suntem aici pentru a arăta dreapta credință față de Dumnezeu în față abuzurilor și a modului de păstorire a eparhiei și implicit a parohiilor din Vrancea. Datorită abuzurilor, a huzurului dar și a lăcomiei parohiile sunt din ce în ce mai goale. Prin lăcomia observată și susținută de la centru, preoții se simt obligați și cred că este o datorie morală impusă să ceară de la enoriași mai mult, devenind astfel cerșetori pentru craii ortodoxiei”, s-a arătat în mesajul căruia i s-a dat citire în timpul protestului.
După ce și-au spus of-ul în fața presei, oamenii au început să strige și să fluture mesajele cu care au venit pregătiți. Printre altele, ei au scris pe coli albe pe care le-au ținut în mâini „Vrem Episcopie la Vrancea”, „Dorim o biserică transparentă”, „Noi suntem Enoriași, Dumnezeu să nu ne lași”. După cele două ore cât au avut autorizație, oamenii au plecat cu promisiunea că se vor întoarce dacă reprezentanții Arhiepiscopiei nu vor sta de vorbă cu ei.
ÎPS Ciprian: Preotul Vatră nu a făcut nicio donație
Aflând despre protestele care urmau să aibă loc duminică, ÎPS Ciprian, aflat sâmbătă la Focșani cu ocazia unei vizite la Penitenciar, a dorit să-și exprime un punct de vedere în exclusivitate pentru Monitorul de Vrancea. Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei s-a declarat neplăcut surprins de atitudinea unor „așa-ziși credincioși” și a precizat că, pe lângă preotul Vatră, care a încălcat normele bisericești încă din vremea lui ÎPS Epifanie, mai sunt și alți preoți „cu activități interzise de canoane”, ale căror nume nu le-a făcut deocamdată publice. „Încet încet îi descoperim pe toți și-o să-i dăm publicității”, a precizat Arhiepiscopul.
Înalt Prea Sfinția sa consideră că o cauză a nemulțumirii unor preoți este că le-a fost luat bugetul, ei neînțelegând „acest gest de solidaritate”. „Există 84 de parohii de categoria a IV-a, adică familii puține, sărace, nici nu exista în statut această categorie. Eu am datoria să mă gândesc la toți. Chiar canonul 59 apostolic vorbește despre afurisirea arhiereului care nu are grijă de preoții săraci”, a precizat ÎPS Ciprian.
Arhiepiscopul a mai spus că „unora nu le convine pentru că am început să pun rânduială, au fost obișnuiți să-și facă de cap în ceea ce privește comercializarea obiectelor bisericești prin pangare, fără să contabilizeze nimic, să fabrice și să comercializeze lumânări”.
ÎPS Ciprian și-a exprimat tristețea că anumiți credincioși „în preajma sărbătorilor nu au pace în suflete”, dar și „nădejdea că Dumnezeu îi va lumina”. „Nu voi face rabat, nu mă voi lăsa intimidat. Greșeala mea este că am fost prea îngăduitor”, a declarat ÎnaltPrea Sfinția sa.
În ceea ce-l privește pe preotul Giorgică Vatră, Arhiepiscopul a declarat că acesta a refuzat un audit extern la magazinul cu obiecte și cărți bisericești pe care îl deține, contrar legilor Bisericii. „Dacă nu ai de ce te teme, de ce refuzi auditul? Din declarațiile sale date la consistoriul bisericesc, și acum am dorit să mă conving printr-un audit extern, știu că nicio donație nu a făcut la biserica aflată în construcție, din veniturile înregistrate la magazinul său. A fost o afacere particulară, de familie, cu scopuri vădite de câștiguri, nu pentru a construi biserica. Biserica s-a construit cu ajutorul oamenilor”, a precizat ÎPS Ciprian.
„I-am propus într-o permanență lărgită să preluăm magazinul, chiar și personalul. Sunt 25 de martori că părintele Vatră m-a înfruntat ostentativ, obraznic, sfidător. I-am lăsat posibilitatea să reflecteze. A trecut un an, dar părintele nu s-a îndreptat, iar cazul său este cunoscut la nivelul Sfântului Sinod. Însuși Prea Fericitul mi-a atras atenția asupra cazurilor de indisciplină. Le-am spus preoților la conferințe că nu mă deranjează să aibă altă preocupare. Să se ocupe de albine, să aibă o farmacie, el, soția, nu mă deranjează, dar să nu fie preocupări contrare centrului eparhial. Părintele și-a făcut biserică privată și exploatează sensibilitatea și mărinimia credincioșilor. Cu toate acestea, după trimiterea în judecata Consistoriului a primit pedeapsa cea mai mică, respectiv canonisirea timp de o lună la o mănăstire. E prilej să se roage mai mult, să reflecteze, să se îndrepte. Dacă nu se va întâmpla asta, riscă caterisirea”, a precizat ÎPS Ciprian.
De precizat că după întoarcerea de la mănăstire, preotul Vatră nu va mai fi paroh, el urmând să ocupe postul doi în biserică. Noul preot nu a fost numit, dar, conform surselor din Arhiepiscopie, nu va fi un preot din Focșani, ci din județ.
În biserică se pune accent pe ascultare, nu există democrație
Arhiepiscopul a spus că a primit în audiență un grup de cinci credincioși dintre enoriașii preotului Giorgică Vatră, dintre care „doi sunt cei mai vocali, doamna Panaite și domnul Romică Gavrilă”, care „mă asediază cu e-mail-uri jignitoare”. „Eu i-am iertat pentru protestul din septembrie, pentru că au făcut pocăință publică, dar tot nu s-au liniștit, de unde am tras concluzia că părintele continuă să-i instige”, a mai spus ÎPS Ciprian.
Cu toate acestea, parohia preotului Vatră va primi buget de la 1 ianuarie. „În biserică se pune accent pe ascultare. În ortodoxie, în creștinism în general, principiul ascultării este sfânt, nu acela al democrației. Nu există democrație. Nu credincioșii l-au făcut pe părintele Vatră preot, ci chiriarhul. Deci în puterea ierarhului este să-l retragă sau chiar să-l și caterisească. Eu n-aș vrea să ajungem acolo, dar dacă nu vrea să găsească drumul păcii, n-o să-mi dea de ales”, a mai spus Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Preotul Răuță se dezice de protestatari
Preotul Florentin Răuță, de la Catedrala din Focșani, pomenit de protestatari ca fiind unul dintre preoții nedreptățiți de Arhiepiscopie, s-a dezis de mesajele acestora. Părintele a declarat că atunci când a fost chemat la Arhiepiscopie a răspuns întrebărilor ce i-au fost adresate și că lucrurile în ceea ce-l privește au intrat pe un făgaș normal. El a declarat că ÎPS Ciprian este responsabil atât spiritual cât și material de ceea ce se întâmplă în eparhie și că nu a existat nicio problemă pentru preoții care au acceptat dialogul. „Am fost băgat fără voia mea într-o situație delicată. De unde știu cei care au transmis acele mesaje că eu aș fi nedreptățit? Nu am mandatat pe nimeni să vorbească în numele meu. Dacă a făcut-o cineva cu de la sine putere, să răspundă. Sunt împotriva scandalurilor de orice fel. Soluția o reprezintă dialogul și ascultarea . Dezaprob total astfel de manifestații”, a declarat preotul Răuță. Acesta a precizat că protestatarii au împărțit fluturași în fața Catedralei, prin care trecătorii erau îndemnați să participe la protest, dar că el le-a spus credincioșilor, la finalul slujbei, să stea liniștiți.