Unele reguli alimentare sunt considerate literă de lege pentru un regim de viață echilibrat, dar altele sunt simple mituri, cum ar fi acelea că alimentele degresate sunt mai sănătoase sau că reducerea consumului de sare ar fi benefic tuturor persoanelor, potrivit unui comunicat. Degresat sau fără zahăr înseamnă fără calorii.
Adevărul este că în cele mai multe cazuri etichetele care afișează mesajul „degresat” sau „fără zahăr” sunt doar capcane, deoarece din dorința de a crea un produs care să fie în primul rând gustos, producătorii compensează lipsa grăsimii cu mai mult zahăr sau potențiatori de arome și sare, iar zahărul este înlocuit la rândul lui cu exces de sodiu, făină sau chiar grăsime. Toate aceste ingrediente care creează imaginea unui produs gustos și bun pentru siluetă doar adaugă calorii prin diferite arome artificiale. Cel mai sigur este testul etichetei, care poate determina dacă produsul este într-adevar sănătos prin verificarea ingredientelor.
O alimentație scăzută în sodiu este indicată tuturor. Sodiul este un mineral important pentru organism, ce ajută la buna funcționare a sistemului muscular și a sistemului nervos, astfel că este recomandat ca acesta să fie menținut la un nivel echilibrat. Mult timp s-a discutat despre efectul negativ al sodiului asupra presiunii arteriale și despre riscul crescut de apariție a bolilor de inimă. Deși este adevărat că sodiul crește într-o măsură mică tensiunea arterială, diminuarea cantității zilnice de sodiu nu aduce beneficii ci poate crește nivelul trigliceridelor și al colesterolului. Tocmai de aceea, pentru persoanele care nu suferă de tensiune ridicată, nu este indicat să evite consumul de sare.
Ouăle sunt bogate în colesterol și pot provoca boli de inimă. Deși au căpătat o reputație proastă din cauza colesterolului care se găsește în gălbenuș (aproximativ 211 miligrame/ ou), asta nu înseamnă că ouăle trebuie evitate pentru a proteja sănătatea inimii. Este important să știm că nivelul ridicat de colesterol este în primul rând consecința unei diete bogate în acizi grași saturați și nu a consumului unui singur aliment. Mai mult, consumul zilnic de ouă nu crește semnificativ nivelul de colesterol, iar beneficiile acestora depășesc cu mult așa-zisele pericole. Mai mult, diferite studii au demonstrat că mâncatul ouălelor crește nivelul de colesterol bun HDL.
Consumul de carbohidrați afectează sănătatea. Carbohidrații sunt o sursă importantă de energie și se împart în două categorii importante: cei complecși care aduc beneficii multiple sănătății (cerealele integrale de secară sau ovăz, nuci, semințe, linte, alune, mazăre) și cei simpli, care au fost procesați industrial și și-au pierdut astfel o mare parte din fibre și nutrienți (dulciurile cu zahăr și făină albă, junk food). Carbohidrații simpli nu fac altceva decât să polueze organismul cu toxine, zahăr și alte chimicale ce apar în urma procesării acestora. Așadar, consumul de carbohidrați este benefic pentru sănătate atât timp cât este vorba despre cei complecși.
Un pahar de vin roșu pe zi este sănătos. Nu doar vinul roșu este cel care aduce beneficii organismului și în special inimii: berea și alte băuturi alcoolice au același efect, atât timp cât sunt consumate echilibrat. În general, alcoolul stimulează nivelul colesterolului bun HDL, deoarece moleculele acestuia acționează asupra trigliceridelor, diminuând astfel riscul de a dezvolta mai târziu cheaguri de sânge ce pot provoca atacuri cerebrale. Cu toate acestea, trebuie precizat că nu este indicat consumul zilnic de alcool și nici depășirea cantității de 100 ml la o servire. În caz contrar, efectele negative vor depăși beneficiile acestora.
ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL