Bucurie fără margini, bătrâni, copii și părinți fericiți, asta am reușit să facem cu ajutorul vostru, al cititorilor „Monitorului de Vrancea” și al prietenilor-voluntari ai Asociației ȘAPTE din Focșani, ca urmare a Campaniei „Dăruim împreună, pentru o lume mai bună!”. Sâmbătă, toate darurile voastre au fost încărcate în șapte mașini și au fost transportate în Negrilești, acasă la cele șapte familii, despre ale căror existențe chinuite ați citit în paginile cotidianului nostru, și către care cu atâta generozitate v-ați îndreptat darurile! Vă mulțumim! Din suflet vă mulțumim pentru solidaritate, pentru omenie, pentru generozitate, pentru încredere! Vă mulțumim pentru că ați demonstrat că nu trebuie să ai averi ca să dăruiești, trebuie doar să fii bogat sufletește! Vă mulțumim pentru că, pentru încă o dată, ați dovedit că generozitatea este hrana sufletului și că mulțumirea supremă a ființei omenești este aceea de a reaprinde speranța, de a reda zâmbetul, de a readuce încrederea acolo unde toate acestea au încetat să mai existe.
Campania „Dăruim împreună, pentru o lume mai bună!”, derulată de „Monitorul de Vrancea” și Asociația ȘAPTE din Focșani s-a încheiat sâmbătă când, în cele șapte case ale unor oameni necăjiți din Negrilești s-a reaprins lumina bucuriei! La primele ore ale dimineții, toate darurile făcute de voi, cititori ai cotidianului Monitorul de Vrancea și prieteni ai Asociației ȘAPTE au fost încărcate în două dube și cinci autoturisme, care au pornit, în coloană, către bătrânii și copiii din Negrilești, pentru care a fost făcută campania noastră din acest an. Știam că acolo, în căsuțele lor modeste, așa cum pot, și ei se pregătesc de Crăciun. Știam că pe mesele lor nu vor fi bucate de sărbătoare, știam că sub brăduții lor sărăcăcioși, de prea mulți ani încoace Moș Crăciun n-a lăsat nici măcar speranța… Și când am ajuns… Au fost lacrimi de bucurie, au fost ochișori de copii fericiți, au fost părinți tremurând de emoție, au fost îmbrățișări, zâmbete pe chipuri care de prea mult timp au uitat să zâmbească… A fost MAGIC!
Prima oprire: acasă la Cosmin, Marius și Carmen, cei trei frați de 15, 14 și 9 ani crescuți de bunici și despre al căror caz puteți reciti accesând:
http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-copii-parasiti-de-parinti-sparg-lemne-ca-s-si-cumpere-c-r-i-pentru-coala_2_171132.html. Văzând sacii cu haine coborâți rând pe rând din dubă și așezați, de către inimoșii voluntari, în curtea lor, văzând computerul, mulțimea de recizite, de cărți, de jucării și sacii plini cu alimente, bieților copii și bunicii lor nu le-a venit să creadă! Dacă în primele momente ei priveau împietriți, cu ochi mari, peste măsură de uimiți, dar oarecum rezervați, strânși în ei înșiși, la nemaivăzuta desfășurare de forțe, încet încet și-au revenit, convinși că… minunile există!
„Niciodată, niciodată n-am primit așa ceva, atâtea lucruri!”, a spus Cosmin, liceanul care nu va mai fi nevoit de acum înainte să muncească la spart lemne ca să câștige banii cu care să-și cumpere cărți. El și frații lui au primit nu doar cărțile necesare (manuale, dicționare, culegeri etc.), ci și rechizite care să le ajungă tot anul. Mai mult, cel puțin pentru o lună, ca urmare a donațiilor voastre, Cosmin are asigurați și banii necesari navetei până la liceul din Vidra, unde este elev.
Cu colțul basmalei adunat în dreptul gurii, cu sufletul tremurând și cu ochii în lacrimi, Maria, vrednica bunică a celor trei frați, nu știa cum să mai mulțumească! „Este o minune! Nu credeam că ni se va întâmpla vreodată așa ceva! Vă mulțumesc din toată inima mea, acum avem de toate! Doamne, câte haine, câte încălțări! Doamne, câte alimente, câte dulciuri… Câte jucării… N-au primit așa ceva niciodată în viața lor! Vă mulțumesc din inimă, să vă dea Dumnezeu sănătate multă la toți! Să aveți Crăciun fericit!”, a spus Maria. Mai mult, Cosmin și frații lui au fost invitați de Margareta Tătăruș, președinta Asociației ȘAPTE ca în perioada următoare să vină la Focșani și să petreacă împreună o zi de neuitat.
O surpriză nemaiîntâlnită a constituit ajungerea donațiilor voastre și în casa fraților Codruț, Andrei și Iulian în vârstă de 13, 12 și 3 ani, ai Vioricăi Lazăr. În timp ce mama primea sacii cu haine și alimente, Iulian, mezinul familiei a pus mâna pe o pușcă de jucărie, după ce a descălecat de pe tricicleta primită, și… râzând cu gura până la urechi, a făcut toată asistența să stea… cu mâinile sus!
„Uaaaaau! Chiar a venit Moș Crăciun!”
Nici prin vis nu le-a trecut puștilor că anul acesta, Moș Crăciun, care n-a venit în toată viața lor cu altceva decât cu câteva bomboane, le va aduce mai mult decât și-au putut dori vreodată! Cosmin și Claudiu au primit atât avionul cu telecomandă cât și calculatorul la care visau, plus două biciclete, una roșie și una neagră, la care se uitau și le mângâiau nevenindu-le să creadă! Sacii cu haine, jucării, lenjerii, rechizite, alimente, articole de igienă, detergenți, fructe, sucuri, dulciuri aproape că le-au umplut cele două odăițe ale familiei copiilor, făcând și pe cei doi părinți mai mult decât fericiți.
Și, în timp ce băiețeii nu reușeau să se hotărască ce să facă mai întâi – să participe alături de voluntari la asamblarea și… decolarea avionului, să învețe să apese pe mouse-ul computerului instalat de aceștia, să mângâie bicicletele sau să pipăie jucăriile ce le făceau cu ochiul din sacul transparent – mama și tatăl lor, lipiți de sobă, tremurau vizibil de emoție și bucurie. „Niciodată n-am fi putut să le cumpărăm așa ceva… Muncesc cu ziua, când e, când nu e… este greu… Vă mulțumim și bogdaproste la toți, așa ceva nu ni s-a mai întâmplat niciodată!”, a spus tatăl celor doi frați.
La plecare, Cosmin și Claudiu, călare pe biciclete, au ținut să însoțească mașinile noastre până la ieșirea de pe ulița lor… Vă închipuiți cum au petrecut seara de sâmbătă ei și părinții lor? Toți cei care au contribuit la fericirea acestor suflete vor rămâne, fără nicio îndoială, în amintirea celor doi frățiori pentru toată viața! Crăciunul din acest an, oriunde vor merge și orice vor face, puteți fi convinși că nu-l vor uita toată viața lor! Este Crăciunul în care s-a înfăptuit minunea! Este Crăciunul în care au înțeles că Moș Crăciun… „uaaaaau! Moș Crăciun chiar EXISTÄ!”.
Bătrâni redeveniți copii!
Sacii plini cu ajutoarele trimise de voi pentru cei doi au început să fie aduși, rând pe rând de voluntarii entuziași, umplând de uimire și apoi de lacrimi ochii lui moș Ion, dar și odaia de maxim trei metri pătrați în care stau. Împreună cu băbuța lui, bătrânul a început să se uite la alimentele primite ca la o minune ce li se întâmplă când nu mai sperau, să scoată portocalele și bananele, să se bucure de conserve și mai ales de cârnați, de pâini, de cozonaci, de toate celelalte bunătăți care… oare după câți ani de neajunsuri, le dau posibilitatea să trăiască un Crăciun Fericit!
Bunica Stanca Marin, care la 83 de ani trăiește într-o casă de sub care a fugit terenul și stă să se prăvale într-o râpă și care, până la descrierea situației ei în cotidianul nostru dormea pe scândurile goale, are acum nu doar saltea, perne, plapumă, pături, haine, încălțări, lenjerii și articole de igienă, dar și alimente care s-o ajute să treacă cu bine peste iarnă și să petreacă, în singurătatea ei, un Crăciun fericit! Plus baticul și portocalele pe care și le-a dorit. Cazul ei îl puteți reciti accesând:
http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-la-83-de-ani-doarme-pe-sc-nduri-dupa-ce-a-crescut-cinci-copii-ai-altora_2_171080.html. „Bogdaproste, maică, mulțumesc… Așa ceva… atâtea lucruri… Mulțumesc…”, a zis sărăcuța, în timp ce voluntarii îi puneau alimentele în ordine, așa încât să poată să aibă acces la ele cu ușurință. „Mare pomană v-ați făcut cu ea”, le-a spus voluntarilor o vecină ce s-a nimerit prin zonă. Problema acestei bunici rămâne, însă, casa. Dacă nu se va face ceva, aceasta se va prăbuși în râpa căscată exact în spatele ei, pământul fiind deja surpat dedesubt. „Da poate-oi muri înainte să cadă… Sau poate o ține-o Dumnezeu și n-o cădea”, speră bunica Stanca.
Darurile voastre precum și câte-o sumă de bani au fost duse, de voluntarii Asociației ȘAPTE și trei redactori ai cotidianului nostru și în locuințele Ioanei Ene, octogenara care, pentru că are pământul pe care nu-l mai poate lucra, plus banii de înmormântare la CEC nu primește ajutor social, și în cea a septuagenarei Floarea Mazilu, care după ce a crescut patru fete a rămas să supraviețuiască din nimic, cu laba unui picior amputată, dar și acasă la Marian Teodorescu din Focșani, bărbatul care se chinuie în dureri, din pricina unei tumori de cinci kilograme pe splină. Cu lacrimi de bucurie și recunoștință în ochi, ei au transmis tuturor mii de mulțumiri și urări de sănătate, emoționând până la lacrimi și voluntarii care au dus spre ei, prin darurile făcute de dumneavoastră, magia unui Crăciun de șapte stele!
Vă mulțumim!
La reușita Campaniei noastre și-au adus aportul zeci și zeci de focșăneni și nu numai, cei mai mulți dintre ei dorindu-și anonimatul, care au donat de la bani, alimente, haine, dulciuri și jucării până la detergenți, birou, calculatoare etc. De asemenea, au fost firme care au contribuit la bucuria imensă a oamenilor către care s-a îndreptat Campania noastră, dăruind la rândul lor alimente și rechizite. Au fost copii, adulți, vârstnici, oameni de toate profesiile și categoriile sociale, au fost elevi din Panciu și Mărășești care au făcut colecte, oameni frumoși care și-au pus la bătaie mașinile, benzina, puterea fizică, timpul și către care se îndreaptă mulțumirile și recunoștința noastră, a „Monitorului de Vrancea” și Asociației ȘAPTE, dar mai ales a celor șapte familii din Negrilești care vor avea, acum, un adevărat Crăciun de șapte stele!
„Toate ajutoarele, atât de multe, vorbesc de la sine despre oamenii Focșaniului care au vrut să dăruiască, citind ziarul sau aflând de campanie de pe Facebook. Sunt fericită ca atât de mulți oameni au fost alături de noi și că am ajuns acolo unde oamenii chiar aveau nevoie. Cele 7 familii sau oameni siguri și neputincioși au intrat în posesia darurilor voastre, ale OAMENILOR FRUMOȘI care ne-au arătat că OMENIA există, că Dăruirea ne este sădită în suflet și că SOLIDARITATEA ne face speciali”, a transmis Margareta Tătăruș, președinta Asociației ȘAPTE Focșani.
„Monitorul de Vrancea” și Asociația ȘAPTE mulțumesc din suflet tuturor!