Sistemul de învățământ are nevoie de o nouă lege, întrucât actualul document este deja amendat prin trei ordonanțe de urgență, dar și de un alt sistem de clasificare a universităților și de internaționalizarea acestora, a declarat, vineri, noul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu. Despre clasificarea universităților, Cîmpeanu a spus că aceasta trebuie făcută „într-o modalitate transparentă”, fiind necesare criterii general acceptate și asumate. „Asta pentru că am avut clasificare și ierarhizare pe baza unor criterii neasumate și nerecunoscute de nimeni. Trebuie să se țină seama că nu putem compara universități politehnice cu cele de muzică, iar pe cele de medicină cu cele de educație fizică”, a explicat ministrul Educației, la preluarea mandatului de ministru al Educației și Cercetării.
În opinia lui Sorin Cîmpeanu, noua lege a educației este necesară pentru că actualul act normativ a fost deja amendat prin trei ordonanțe de urgență. O nouă lege, a adăugat el, trebuie să fie „rezultatul negocierilor” între toți cei interesați din sistem.
Referitor la cercetare, noul ministru a spus că va susține proiectele începute de Mihnea Costoiu, care, în opinia lui Cîmpeanu, a reușit, pentru prima dată în sistem, să „impună cercetarea pe agenda publică” nu prin lipsa de fonduri, ci prin proiecte. „Putem spune că domnul Costoiu a fost primul ministru al Cercetării care a reușit să impună cercetarea pe agenda publică, cercetarea ca motor al progresului și sursă de creștere a competitivității. Mă refer nu numai la nivel național, ci și internațional. De aceea, o prioritate va fi susținerea cercetării aplicative și transferul rezultatelor cercetării în mediul real. Susțin și ideea constituirii de consorții, pentru mai buna accesare de fonduri, internaționalizarea univeristăților și continuarea proiectelor începute – ELI (laserul de la Măgurele – n.r.) și Dunăre-Delta Dunării -Marea Neagră”, a mai spus Cîmpeanu.