Vacanțele la hotelurile și pensiunile din România vor fi mai ieftine în urma reducerii cu 15 procente a TVA-ului practicat la serviciile din turism, măsură anunțată de premierul Victor Ponta după negocierile cu FMI. În prezent, doar serviciile de cazare și mic dejun sunt taxate cu TVA de 9%, în timp ce restul serviciilor de masă sau activitățile adiționale din zona turistică au o cotă de 24%. Adică mult peste nivelul țărilor vecine, cu care hotelurile și pensiunile din România sunt în concurență.
Firmele din turismul vrâncean au salutat hotărârea Guvernului condus de Victor Ponta privind reducerea TVA la 9%, începând cu ianuarie 2015 la toate serviciile hoteliere. Președintele Patronatului IMM Vrancea, Ion Roman, consideră măsura ca o stimulare a dezvoltării turismului în România prin scăderea prețurilor, o mai bună colaborare între hoteluri, pensiuni și agenții de turism. Acesta a explicat că modificarea OG 58 din 1996, determină cota redusă de 9% atât la cazare dar și la masă, acest din urmă serviciu fiind taxat până acum cu un TVA de 24%. „TVA-ul de 9% se va aplica la toate pachetele de servicii hoteliere-cazare +masă (mic dejun, demipensiune, pensiune completă, all inclusive) cât și sectoarele cu funcție similară. Considerăm cu după mai bine de 10 ani de solicitări din partea patronatelor din turism, Guvernul dă o nouă șansă turismului românesc în competiția europeană și internațională. PIMM Vrancea, patronat reprezentativ conform legii 62, privind Dialogul Social, apreciază că prin măsura luată, Guvernul consideră turismul parte a strategiei economice naționale”, arată președintele PIMM Vrancea.
Reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) spun că reducerea TVA pentru pachete turistice cu cazare și demipensiune sau all-inclusive va avea ca prim efect diminuarea evaziunii fiscale din acest sector. Un alt efect va fi creșterea numărului de români care vor opta pentru vacanțe în țară, mai ales la servicii all-inclusive. „Este un mare pas înainte faptul că această măsură a fost acceptată în negocierile guvernului cu FMI. Sperăm ca până la 1 ianuarie 2015 procedurile să fie îndeplinite și actul normativ să fie redactat pentru a putea fi aplicat cât mai curând”, a spus, miercuri, la ZF Live, Lucia Morariu, președintele ANAT.
Ziarul Financiar citează studiul de impact realizat de Ministerul de Finanțe, potrivit căruia impactul bugetar al reducerii va fi de 100 milioane lei. Însă acești bani ar urma să fie acoperiți prin dispariția evaziunii și creșterea numărului de turiști în destinațiile locale. „Degeaba vorbim de 24% TVA dacă 90% din industrie nu-l plătește. Așa a fost până acum. În alimentația publică evaziunea e regula, nu plata TVA de 24%. Câte bonuri fiscale primim în restaurante?”, a întrebat Morariu la ZF Live.