Programe destinate romilor, obiectul parteneriatului între Crucea Roșie Vrancea și Crucea Roșie Suedia

0
1453


    O delegație a Crucii Roșii din Suedia, împreună cu reprezentanți ai unor ONG-uri din respectiva țară au vizitat, ieri, Filiala de Cruce Roșie Vrancea, întorcând vizita făcută de Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea, și Ioan Silviu Lefter, directorul general al Societății Naționale de Cruce Roșie din România (SNCRR), în perioada 13 – 17 octombrie. Obiectivul cel mai important al vizitei de atunci, a reprezentanților SNCRR în Suedia, a fost semnarea unui memorandum privind problematica romilor. 
Printre cei care au stat la masa discuțiilor, ieri, alături de Rodica Davidean, s-au numărat Ann Wedin de la Crucea Roșie Suedia, Victoria Engman de la Stockholm Stadsmission și Rosario Ali Taikon de la Sensus Stockholm. Lor li s-au prezentat toate proiectele realizate de instituția vrânceană de caritate și, impresionați de realizările Crucii Roșii Vrancea, au dorit să afle cum a început, cu ani în urmă, munca voluntarilor cu persoanele de etnie romă din județ, dar și ce proiecte viitoare vor fi implementate.
„Scopul vizitei noastre în România, pe scurt, constă în faptul că încercăm să creăm un parteneriat transnațional pentru a rezolva din problemele migranților care vin în Suedia. Ne confruntăm cu această problemă cam de trei ani și încercăm să găsim soluții. Majoritatea vin din România, iar proiectul nostru e țintit pe romi. Dorim să le cunoaștem nevoile și problemele cu incluziunea pe piața muncii și să încercăm, prin proiecte comune, să găsim rezolvări. Am fost și în Bulgaria, și acolo, ca și în România, am căutat și am găsit parteneri locali, care să implementeze proiecte comune, mai ales forme de economie socială. Atunci când am studiat ce modele sociale funcționează, ne-am dat seama că nu e suficient să formezi persoanele rome, ci să asiguri și oportunitate de angajare în țara lor. Am constatat că este foarte, foarte greu, din cauza discriminării, dar și a lipsei locurilor de muncă, atât în Bulgaria cât și în România. Așadar, avem nevoie și de angajatori, dar și să creăm locuri de muncă. Am venit în România pentru a vedea dacă există interes pentru acest lucru. Crucea Roșie Suedia încearcă să rezolve parte din problemele lor acolo, însă problema este că ei nu rămân acolo, ci se întorc acasă. De aceea dorim să facem proiecte împreună, în țările lor de origine”, a explicat Rosario Ali Taikon.
    Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea și-a exprimat părerea că prin proiecte de economie socială se pot rezolva o parte din problemele romilor, dar sunt absolut necesare și realizarea unor proiecte de educație. „Totul trebuie să înceapă cu educația. Parteneriatul între noi trebuie să se întâmple, este absolut benefic. Trebuie să ne gândim foarte bine la impact, la beneficiari care trebuie să fie romi din toată țara și, în funcție de județ, problemele pot fi diferite. Dar grupul țintă e baza, noi am început deja să adunăm date prin liderii de etnie romă din Vrancea. Dorim să aflăm câți merg ocazional în Suedia, cine sunt aceste persoane, ce au acasă, de ce pleacă, ce am putea face prioritar pentru ei, care le sunt cele mai pregnante nevoi”, a spus Rodica Davidean.
    Delegația suedeză a vizitat, ieri, și proiectele Filialei de Cruce Roșie Vrancea. Ei au dorit să vadă cu ochii lor Complexul Socio-medical 1 și 2 din Modruzeni, Mărășești, precum și alte proiecte despre care li s-a vorbit inițial la sediul Filialei de Cruce Roșie Vrancea. Delegația Crucii Roșii Suedeze a mers în comunitățile de romi  dorind să cunoască problemele oamenilor de acolo, iar în baza parteneriatelor încheiate, urmează să fie dezvoltate proiecte în beneficiul acestora. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here