Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

PATRONII Stela Com, audiaţi în calitate de martori într-un dosar DIICOT


Soții Marcel și Steluța Doagă, administratori ai societății Stela Com din Focșani, au fost audiați ieri, la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) București, într-un dosar de evaziune fiscală. Cei doi au fost anunțați de polițiștii vrânceni de la Crimă Organizată că pe numele lor au fost emise mandate de aducere și, potrivit informațiilor primate de la fiul soților Doagă, Ionuț Doagă, ei au fost audiați în calitate de martori. Mai exact, ar fi cumpărat marfă de la o firmă din București, în cazul căreia există suspiciunea că ar fi făcut evaziune fiscală.
Ieri după-amiază, Ionuț Doagă ne-a spus că părinții săi erau în drum spre casă, împotriva lor nefiind luată nicio măsură întrucât nu au calitate de suspecți ori inculpați în dosarul instrumentat de procurorii DIICOT. Potrivit acestuia, nici la domiciliul părinților, nici la sediul firmei nu s-au făcut percheziții. „Părinții mei au fost audiați în calitate de martori, iar acum (ieri după-amiază-n.r.) sunt în drum spre casă. Nu au niciun fel de restricție și nu au fost efectuate percheziții. Au venit trei polițiști, i-au informat despre ce este vorba și cam asta a fost. La București au fost întrebați despre relațiile comerciale dintre firma noastră și o societate din București, în cazul căreia există suspiciuni în acest dosar. Mai exact, am cumpărat marfă de la o societate cu privire la care există suspiciuni. Sunt 100 de reprezentanți de societăți comerciale chemați la audieri”, ne-a spus Ionuț Doagă.
Nora soților Doagă, Aida, a postat pe pagina de Facebook a cotidianului „Monitorul de Vrancea” un comentariu, în care a scris că socrii săi erau, ieri după-amiază, în drum spre casă. „Sunt în drum spre casă…, părinții mei…, nu mai au din momentul ăsta nici onorabila calitate «de Martori»!!! E un dosar de amploare în care sunt citate 100 firme, care au lucrat cu o firmă presupusă că ar face evaziune!!!! Fam mea a avut nr.64., calitate de martor!!!Mulțumesc celor care au crezut în fam. mea și celor care se bucurau dacă am fi avut un necaz..”, a scris Aida Doagă.
În comunicatul postat ieri dimineață pe site-ul DIICOT se arată că în mai multe județe s-au făcut 37 de percheziții domiciliare în cadrul unei acțiuni ce a vizat destructurarea unei grupări infracționale organizate, specializate în comiterea „infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, folosirea și prezentarea de documente ori declarații false, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor (neurmată de aprobarea fondurilor europene), fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals”. Percheziții s-au făcut inclusiv la Ministerul Fondurilor Europene. „În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010-2014, pe teritoriul României (zona Bucuresti-Ilfov și Moldova) a acționat un grup infractional organizat ce funcționa pe paliere, cu structură piramidală, fiecare membru având atribuții clare și precis determinate și care acționa coordonat în scopul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, respectiv în perioada 2010 – 2012 a infracțiunii de obținere frauduloasă de fonduri europene”, spun procurorii DIICOT.
Tot procurorii DIICOT mai spun că „gruparea își desfășura activitatea în mod coordonat în scopul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală (prin înființarea și utilizarea de societăți comerciale în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat, societăți care erau trecute pe numele unor persoane modeste material și cu un nivel minim de educație, în special din zonele rurale din Moldova și din Republica Moldova, manipulabile, dar controlate în fapt de către membri grupării, activități subscrise în special obținerii de resurse financiare consistente din activități evazioniste, respectiv livrări fictive de bunuri și servicii către societăți comerciale controlate de diverse structuri infracționale) spălare de bani (prin preluarea de sume de bani cash de la diverși «clienți», depunerea acestora în conturi bancare, aparținând firmelor controlate de către acesta, urmată de repunerea acestora la dispoziția «clienților») înșelăciune (fraudarea unor instituții bancare, prin contractarea de diferite tipuri de credite în baza unor acte falsificate și nerambursarea acestora) tentativă la infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene (prin încercarea de obținere în mod fraudulos, în baza unor acte falsificate de fonduri financiare nerambursabile în cadrul diferitelor programe de finanțare – fonduri care nu au fost obținute), fals în înscrisuri sub semnătura privată (prin falsificarea documentelor necesare înființării și utilizării societăților comerciale și a operațiunilor comerciale și financiare aferente) și uz de fals (prin folosirea documentelor falsificate în scopul producerii de consecințe juridice)”. Anchetatorii spun că numărul societăților de tip fantomă înființate este foarte mare, respectiv peste 100.
De asemenea, procurorii DIICOT arată, în comunicat că „există suspiciuni că activitatea a membrilor grupării infracționale a îmbrăcat forme transfrontaliere întrucât pentru a-si asigura produsul infracțional, liderul grupării au înființat societăți comerciale și în alte state europene (Austria) sau societăți off shore. Prin activitatea infracțională s-a produs un prejudiciu de aproximativ 27.000.000 euro și aproximativ 20.000.000 euro tentativă la infracțiuni privind fraude cu fonduri europene”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?