Cel mai mic exemplar din lume al Noului Testament a fost creat de compania Jerusalem Nano Bible, care a reușit să tipărească toate cele 27 de cărți ale textului sacru pe un mic cip de siliciu, iar în prezent așteaptă validarea recordului din partea Guinness World Records. Compania israeliană Jerusalem Nano Bible a colaborat cu Universitatea din Tel Aviv pentru realizarea celui mai mic exemplar din lume al Noului Testament, potrivit dailymail.co.uk.
Cartea a fost tipărită pe un cip de siliciu cu latura de doar 4,76 de milimetri. Fiecare literă are o lățime de 18 milionimi dintr-un metru, iar textul poate fi citit doar cu ajutorul unui microscop. Textul tipărit este versiunea grecească a Noului Testament, validarea acestuia fiind realizată de un expert biblic, ce a confirmat că micul cip de siliciu conține o versiune recunoscută a textului biblic. „Å¢elul nostru este să putem produce în masă această versiune a cărții și să o putem pune pe piață pentru a fi disponibilă tuturor”, a declarat David Almog, șeful departamentului de vânzări al companiei, care a precizat că reușita va putea fi folosită în domeniul bijuteriilor. Compania intenționează să producă, în viitor, și o nano-versiune a Vechiului Testament.
Jerusalem Nano Bible dorește ca Guinness World Records să valideze reușita, acordându-i titlul de deținătoare a recordului mondial pentru cea mai mică versiune a Noului Testament. În prezent, recordul oficial pentru cea mai mică biblie este deținut de un indian, care a creat o versiune a cărții sfinte cu dimensiunile de 2,8 x 3,4 x 1 centimetru.
Pe de altă parte, recordul pentru cea mică carte din lume este deținut de volumul „Teeny Ted from Turnip Town”, o reproducere a unei cărți de povești de 30 de pagini, care este atât de mică încât poate încăpea pe lățimea unui fir de păr. Cartea a fost tipărită folosind cristale de siliciu pur și a costat 15.000 de dolari. Volumul a fost scris de Malcolm Douglas Chaplin și publicat de fratele său, Robert, la Universitatea Simon Fraser din Canada. Cartea măsoară 70 x 100 micrometri. Paginile sale, care sunt prea mici pentru a putea fi citite chiar și la un microscop, sunt tipărite pe o singură tăbliță.