Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Ansamblul Țara Vrancei va cânta la Muzeul Național ‘Dimitrie Gusti’


Muzeul Național al Satului ‘Dimitrie Gusti’, din București, va organiza, în perioada 13-14 decembrie, Festivalul de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou ‘Florile Dalbe’, eveniment la care va participa și Ansamblul Èšara Vrancei. Deschiderea evenimentului va avea loc sâmbătă, la ora 11.00. Duminică, începând cu ora 11.00, cetele de mascați se vor aduna într-o paradă a obiceiurilor de Anul Nou, alături de grupuri de colindători din județele Vrancea, Maramureș, Buzău, Neamț, Galați, Hunedoara, Bistrița Năsăud și Teleorman. După paradă, aceștia vor colinda pe la „streșinile caselor din muzeu, ca odinioară, fiind întâmpinate de gazde cu mere, nuci și colaci. Vor fi cete din diferite zone ale țării, cu obiceiurile specifice: Capra, Ursul, Moșii și Babele, Căiuții, Plugușorul, Sorcova, Colindele”, potrivit unui comunicat al muzeului.
Duminică, la ora 13.45, va avea loc evenimentul Cetină verde de brad. Este momentul când pe scenă va urca Ansamblul Èšara Vrancei, din Focșani, coordonat de Maria Murgoci.
„Frumusețea datinilor și a obiceiurilor, a costumelor cu întreaga lor recuzită, spectaculozitatea și ineditul fac din acest program un veritabil eveniment cultural. Cetele mascaților se vor aduna și vă vor arăta cât de importante sunt tradițiile la sat și cât de mândre sunt de obiceiurile de Crăciun. Ulițele satului vor răsuna de colinde și urături, zurgălăi și jocuri cu măști, iar de pe mesele împodobite, vă îmbie vin și cozonaci, covrigi și colaci, nuci și mere, produse gastronomice tradiționale românești de sezon, inclusiv produse bio (…)E vremea darurilor și a gândurilor bune, a aromelor de cozonac și a vinului fiert, a colindelor și a bucuriei. Veniți la Muzeu și redescoperiți datinile strămoșești, simțiți-vă din nou copii și colindați alături de noi și grupurile de colindători pentru a aduce bucurie în sufletul tuturor. La mulți ani și Sărbători fericite! „, se precizează într-un comunicat al Muzeului Național al Satului ‘Dimitrie Gusti’, semnat de conferențiar universitar doctor Paula Popoiu, managerul instituției.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?