Conform Calendarului Creștin Ortodox, Sfântul Nicolae (numit și Sânnicoară în Transilvania) este sărbătorit în fiecare an pe 6 decembrie ca o bună vestire a Crăciunului. În același timp, în mitologia românească, Moș Nicolae apare ca o reminiscență a cultului moșilor și strămoșilor fiind reprezentat drept un bătrân cu barba albă, care apare în noaptea de 5 spre 6 decembrie, călare pe un cal, aducând cadouri copiilor cuminți și nuielușe celor obraznici.
De-a lungul timpului, obiceiurile creștine s-au suprapus peste cele precreștine, astfel că în prezent, în ajunul Sfântului Nicolae (și în ziua următoare) întâlnim atât ritualuri magice, farmece și pronosticuri meteorologice, cât și ofrande aduse morților sau colinde pentru cei vii, în funcție de fiecare regiune. Însă cele mai răspândite obiceiuri din această perioadă presupun pregătirea cadourilor pentru copii (in noaptea Sfantului Nicolae) și împărțirea ofrandelor pentru morți (în ziua de Sfantul Nicolae).
Deși preluate din tradiția precreștină, obiceiurile referitoare la ofrandele pentru morți s-au împletit cu obiceiurile creștine. De aceea, pentru a respecta Postul Crăciunului și Dezlegarea la pește, de Sfântul Nicolae se împart colăcei de post (Turtele lui Sânnicoară) și pește.
„Colacii Sântului Nicolae” – rețetă
Ingrediente
⢠1 kg făină albă Gold Maya BL00
⢠0,5 l de apă călduță
⢠60 g de drojdie
⢠1 linguriță sare
Mod de preparare
Se dizolvă drojdia în o cană de apă călduță.
Într-un castron se pune făină Gold Maya, se face o groapă și se pune drojdia înmuiată amestecându-se cu puțină făină și se lasă la crescut aproximativ 30 minute. După ce s-a umflat destul, se amestecă bine cu făină, sare și restul de apă caldă până ce se obține un aluat potrivit de tare. Se frământă bine până ce se dezlipește de mâini, apoi se netezește și se lasă la crescut aproximativ 1 oră, lângă o sursă de căldură. Apoi se taie din aluat 12 bucăți din care se modelează 12 turte rotunde sau se împletesc 12 colăcei. Pe fiecare colăcel se formează semnul crucii prin crestarea aluatului sau prin aplicarea a două fâșii de aluat. Se pun cele 12 turtițe în tăvi se lasă la crescut încă 15 minute. Se coc la cuptorul bine încins, timp de 30 de minute, apoi se încearcă dacă sunt coapte (cu o scobitoare). Când sunt gata se scot tăvile cu colăcei din cuptor și se acoperă cu un prosop să se aburească.
Secretul bucătarului
Pentru a obține o culoare frumoasă, colăceii se ung cu puțină apă călduță, înainte de a fi introduși la cuptor. Pentru a obține un gust mai bun, se pot adăuga diferite tipuri de semințe în aluat.
Despre campanie
Campania de comunicare online „Cultura și tainele pâinii” este derulată de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015. Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul www.desprepaine.ro, pe blogul www.desprepaine.wordpress.com și pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine
Larisa Toader
Managing Director Russenart Communications
Larisa.toader@russenart.ro